Reklame
vesti

Traganje za utočištem u Evropi: rušeći granice

VICE News ekipa pridružila se izbeglicama u potrazi za novim životom na putovanju vozom iz mađarske prestonice Budimpešte.

pisao VICE News
11 Septembar 2015, 9:42am

Dok izbeglička kriza potresa Evropu, desetine hiljada ljudi stiglo je preko Balkana u Mađarsku, u nadi da će nastaviti putovanje ka "obećanoj" zemlji Nemačkoj.

Očekuje se da će Nemačka primiti 800,000 azilanata ove godine, ali je kancelarka Angela Merkel pozvala i druge evropske lidere da ponude veću pomoć u rešavanju krize i predložila uvođenje kvota kojima bi se izbeglice rasporedile i po drugim državama članicama Evropske unije.

Druge evropske zemlje su pokušale da zaustave priliv izbeglica, poput Danske koja je nedavno privremeno obustavila sve železničke veze sa Nemačkom, Mađarska je u početku sprečavala prolaz izbeglica, ali su vlasti sada dozvolile svima koji traže azil u drugim državama da prođu.

Velike grupe, često i tri generacije jedne porodice, ostavile su sve za sobom u zemljama razorenim sukobima i ratom u očajničkom pokušaju da nađu bezbednost i sigurnost u Evropi.

VICE News ekipa pridružila se izbeglicama u potrazi za novim životom na putovanju vozom iz mađarske prestonice Budimpešte.

Pogledajte prvi deo filma "Traganje za utočištem u Evropi: rušeći granice".

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu