muzičke vesti

Neka neko kaže Ilonu Masku da ugradnja audio čipa u mozak zvuči kao nešto iz horor filma

Zbog čega bi implant u lobanji bio neophodan kako bismo slušali muziku, kada već postoje slušalice, zvučnici ili bilo šta drugo?
24 Jul 2020, 3:04pm
artificial-intelligence-brain
Fotografija: Pixabay

Stranica Neuralink-a na LinkedIn-u šerovala je svoj prvi apdejt nakon četiri meseca, objavivši skrinšot tvita Ilona Maska gde se najavljije otvaranje novih pozicija unutar ove kompanije. “Kako Ilon navodi, tražimo inženjere koji su rešili ozbiljne probleme na telefonima i gedžetima,“ stoji u saopštenju. "Svet je već puno učinio kako bi optimizovao telekomunikacione signale. Sada je vreme da se isto učini i sa moždanim signalima.”

Ova kompanija iz San Franciska tvrdi da razvija interfejs koji bi trebalo da omogući povezivanje ljudskog mozga sa raznim vidovima ultra visoke tehnologije, što zapravo znači da žele da ugrađuju malene čipove u ljudske mozgove. Mask je bio koosnivač Neuralinka 2016, ali nije objavljivao ništa novo vezano za ovu misiju ili njen progres još od prošlog jula, kada je postovao promotivni video sa saundtrekom dua ODESZA gde Mask ukratko objašnjava koncept posedovanja ultra tankih “niti“ implantiranih u mozak kako bi se “postigla jedna vrsta simbioze sa veštačkom inteligencijom.”

Ranije ovog meseca, Mask je postovao Dogecoin mimove u kojima postoje naznake da će nove informacije o napretku Neuralinka biti objavljene 28. avgusta. Takođe je i odgovorio na pitanje da li će nakon ugradnje biti moguće “slušati muziku direktno iz čipa?” Mask je na to odgovorio samo jednu reč, “Da“ ali je to onda izazvalo nove spekulacije o tome da li je tako nešto uopšte moguće, bilo sa Neuralinkom ili bilo čim drugim.

Ideja o prenosu zvuka direktno u naše glave bez slušalica ili zvučnika nije nova; Betoven je povezao jedan kraj štapa sa zvučnom tablom unutar svog klavira, dok je drugi držao zubima kako bi “čuo“ vibracije. Postoje pomagala za osobe oštećenog sluha koje se postavljaju na kost, i prenose vibracije na sličan način, ali to ne uključuje nikakvo ugrađivanje bilo čega direktno u mozak, a to verovatno nije nešto što je Mask mislio kada je otkucao to “Da” na Tviteru.

Cela ta priča sa čipom koji nam pušta muziku u glavi je samo poslednja u nizu devijacija originalnog koncepta Neuralinka. Prema rečima pisca Scientific American Gerija Stiksa, kada je ova kompanija osnovana, ideja je bilo da se stvori tehnologija koja bi pomogla kvadriplegičarima, osobama sa amputiranim udovima ili onima koji su preživeli oštećenja mozga da koriste svoje misli kako bi koristili svoje telefone ili kompjutere.

Ipak, Mask je sanjao još veće snove, najavivši da bi Neuralink mogao postati meštavina veštačke inteligencije i naših mozgova, koja bi nosiocu, poput nečega što bi se moglo desiti u Marvelovim filmovima, omogućila da ima “nadljudsku inteligenciju.” (Stiks je to nazvao “hajpom, pre nego realnim planom za razvoj nove tehnologije.“ Noam Čomski je takođe podsetio da “nema šanse” da se napravi tehnologija koja bi interpretirala naše misli.)

Teško je čak i spekulisati o tome šta će Mask saopštiti u tom apdejtu krajem avgusta. Prošle godine, Neuralink je objavio da su njegovi istraživači uspešno ugradili implant u mozak pacova i najavio testiranje na ljudima koje bi moglo da se desi već ove godine - iako je njihov suosnivač i predsednik Maks Hodak takođe potvrdio da proces implantacije trenutno uključuje bušenje četiri rupe u lobanji.

Sa jedne strane, to se možda i isplati, ukoliko uzmemo u obzir da bismo tada mogli da samo pomislimo na pesmu i da je onda direktno čujemo u glavi. A ponovo, sa druge strane, sigurno je rizično. “Vi ljudi stvarno želite da nosite moždane implante koje je stvorio milijarder, tehnološki magnat,“ napisao je jedan od glasnika razuma u tvitu. "Zar tako ne počinje svaki distopijski futuristički film?”

Možda. A možda je to put do sveta u kome ne postoji briga da ćeš izgubiti bežičnu slušalicu.