Zdravlje

Nestorović uskoro pred etičkim odborom lekarske komore zbog svojih izjava

Možda prekasno, ali u svakom slučaju potrebno
25 Maj 2020, 5:48pm
nestor
Foto: YouTube printscreen

Kako javlja Danas, a potvrđuju iz Lekarske komore Srbije, etički odbor ove institucije će u toku naredne nedelje će razmatrati dopis na temu javnih nastupa profesora Branimira Nestorovića koji je povodom njegovih izjava ovom telu poslala grupa lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U dopisu se zahteva razmatranje javnih nastupa profesora Nestorovića i navodi se da on tim nastupima narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini. Citiran je niz spornih izjava zbog kojih se Nestoroviću zamera da „javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice“.

Poseban akcenat je stavljen na činjenicu da Nestorović ne istupa samo kao lekar, već i kao član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, što, kako se navodi, njegov uticaj u javnosti čini još većim.

U dopisu se traži od Komore da javno izrazi zabrinutost zbog medijskih nastupa profesora Nestorovića I ukazuje se na povrede etičkog kodeksa zbog kojih bi on morao biti pozvan na disciplinsku odgovornosti.

Dopis komori zajednički su poslali profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu Đorđe Alempijević, Aleksandar N. Nešković, Slobodan Savić i Srđan Milovanović, kao i penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije Elizabet Paunović.

Dopis je podnesen još 10. aprila ali Lekarska komora nije bila u mogućnosti da ga razmotri pošto je bilo u toku vanredno stanje. Očekuje se da će sledeće nedelje biti određeno da li će komora dalje postupati po pitanju Nestorovićevih izjava i da li će doktor-lajsna biti izveden pred Sud časti.

Doduše, čak i ako se nađe povoda da se dr Nestorović pozove da malo ispriča svoje priče pred sudom "struk", ne očekujemo mnogo, naročito ako je suditi prema tome kako je tom institucijom obrisala nos jedna Jovana Stojković, baronesa anti-vakcinaškog pokreta Srbije, poznata po tome što u krevetu s Levijatanom izlazi na izbore, kao i po tvitovima od kojih ti procuri krv iz očiju ako ih pročitaš, u kojima objašnjava da su ljudi koji ne vezuju kvalitet čoveka za naciju i rasu buale i nju ejdž lajfkoučovi.

Pogledajmo snimak i nadajmo se da sledbenici profesora Nestorovića nisu ovako fanatično zatupljeni desničari kao ekipa koja prati Stojkovićku.