VICE vodič za sada

Ovaj sajt računa koliko će potrajati sav taj toalet papir koji ste kupili

Prosečni korisnik izgleda poseduje 500 procenata toalet papira više nego što mu je zaista potrebno.
25 Mart 2020, 3:15pm
toalet papir
Fotografija viaFlickr user Brian

, CC licenca 2.0 (L) and

howmuchtoiletpaper.com

(R) 

Živim sa još dvoje cimera, i trenutno svi zajedno posedujemo ukupno šest rolni toalet papira. To je dve rolne po glavi. Nismo se opremili, police u našem supermarketu su i dalje prazne, a ostaje nejasno do kada će Vlada Australije produžiti ovo stanje koje utiče na to da ne možemo da nabavimo još kada nam bide zatrebalo. Zajedno nas troje ukupno do toaleta odemo pet puta dnevno, i onda - uzevši u obzir broj brisanja po odlasku, broj papirića po brisanju i broj papirića u svakoj rolni - trebalo bi da nam potraju još četrdeset dana.

Ova računica je takva prema onlajn kalkulatoru howmuchtoiletpaper.com koji, da, računa koliko toalet papira će ti trebati da preživiš izolaciju za vreme korona virusa. Teško je znati koliko dugo će ovo globalno sranje trajati, ali ako pretpostavimo da će proći šest nedelja pre nego što neko iz moje kuće uspe da nabavi sveže pakovanje toalet papira, onda to znači da smo trenutno opremljeni zalihama za 76 odsto ovog čuda. Poslednju četvrtinu, u tom slučaju, verovatno ćemo provesti ili u osmišljavanju metoda za brisanje dupeta, ili u gutanju antispazmatičnih lekova i u molitvi za život.

Ovaj sajt napravila su dva lika iz Londona - softverski inženjer Ben Sesun i umetnik Sem Heris - a nudi poprilično jednostavnu, user-friendly uslugu. Kažeš kalkulatoru koliko rolni poseduješ i koliko često svakoga dana ideš do toaleta, i onda ti kalkulator kaže koliko još vremena imaš pre nego što stvari postanu... usrane. Možeš uneti i podatak o tome koliko papirića koristiš po brisanju kako bi dobio realniju pretpostavku. Pretpostavi koliko će trajati karantin i kalkulator će ti reći koliko će tvoja zaliha potrajati.

Sesun je u razgovoru za The Verge objasnio da je ovaj sajt prvobitno napravio da bi ljudima dao malo “laganog humora“ - pa ipak, u narednih nekoliko dana sajt je privukao milione posetilaca. Sada, on ovaj sajt vidi kao “alatku koja pomaže u edukaciji masa i koja može pomoći da se prekine nepotrebno hordovanje koje dovodi do problema širom sveta.“

Takođe, to može biti i način da se prikaže koliko je apsurdno ono što rade uspaničeni kupci koji su u toku prethodnih nekoliko nedelja pokupovali toliko papira da bi moglo da im potraje godinama, pritom ne ostavivši ništa za nas ostale.

“Naš prosečni posetilac sajta poseduje u proseku 500 procenata više toalet papira nego što će im zaista biti potrebno u predstojećem karantinu,“ naglasio je Sesun. “Nadamo se da će ljudi koristiti ovaj sajt i uvideti da ne treba da prazne rafove u prodavnicama.“

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE AU.