Reklame
politika

Novi dokazi o sukobu interesa ministra Nebojše Stefanovića

Kako prenosi BIRN, otac ministra Branko Stefanović kao delegacije MUPa Srbije bio u poseti italijanskoj fabrici oružja "Bereta".

pisao VICE Srbija
20 Decembar 2019, 11:54am

Foto: Beta/MUP Srbija

Iako se vlast, čak i predsednik države Aleksandar Vučić prvobitno iz petnih žila trudila da negira bilo kakvu mogućnost da je ministar policije Nebojša Stefanović usled poslovanja svog oca u sukobu interesa, sve je više podataka koji upravo potvrđuju tu tezu.

Balkanska istraživačka mreža BIRN objavila je da je u maju 2019. godine visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije posetila poznatu italijansku fabriku oružja "Bereta" a da su deo delegacije bili i tri predstavnika firme GIM, među kojima je bio i Branko Stefanović, otac ministra policije, koji je na put krenuo u svojstvu specijalnog savetnika.

Posle činjenica koje je BIRN objavio o poseti Branka Stefanovića „Krušiku“ i njegovom službenom putu u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, ovo je još jedan od dokaza koji pokazuju povezanost oca ministra policije i tog beogradskog preduzeća za trgovinu oružjem.

Odlazak u „Beretu“ je poseban u odnosu na posete Valjevu i Rijadu jer je Stefanović stariji ovoga puta bio deo zvanične državne delegacije MUPa Srbija, navodi BIRN.

Ovo je direktno u suprotnosti sa tvrdnjama ministra policije Nebojše Stefanovića da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om i poslovima trgovine naoružanjem i vojnom opremom.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je nedavno da Branko Stefanović nije vlasnik, zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM i da to što je GIM kupovao naoružanje od Krušika ne predstavlja sukob interesa ministra Stefanovića.

Podsetimo radnik fabrike "Krušik" Aleksandar Obradović, proveo je više od dva meseca u kućnom pritvoru pošto je ukazao putem medija na moguće nepravilnosti u trgovini oružjem, otkrivši vezu Branka Stefanovića, GIM-a i Krušika u procesu prodaje oružja na stranim tržištima po povlašćenim cenama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je tek nedavno zatražilo od BIA i VBA da prikupe potrebna obaveštenja o trgovini u valjevskom "Krušiku".

Opozicione stranke već mesecima traže smenu Nebojše Stefanović zbog afere a početkom ove nedelje i Vojislav Šešelj je na iznenađenje mnogih zatražio od premijerke da smeni ministra policije zbog afere "Krušik".

Tagged:
sns
Aleksandar Vucic
Korupcija
oruzje
Nebojša Stefanović
Krušik Valjevo
Sukob interesa