Reklame
nauka

NASA ima usamljenog rovera na Marsu koji je poslao prelepu sliku

Jedino "rover" vozilo na Marsu šalje slike iz kratera koji je nekada bio ispunjen vodom.

pisao Becky Ferreira
06 Novembar 2019, 10:08am

Foto: NASA/JPL-Caltech

Rover "Curiosity" (Radoznalost), koji je na Marsu nasledio preminulog robota "Opportunity" (Prilika), nastavlja da šalje spektakularne fotografije sa površine ove planete.

Trećeg novembra, na primer, rover je poslao ovu sjajnu sliku kratera "Gale" i masivnog prstena u pozadini. Crno-bela fotografija objavljena na javnom fidu koji NASA ima na svom sajtu, a koji se redovno osvežava slikama koje šalje ovaj usamljeni robot sa Marsa.

"Curiosity" je prešao više od 13 milja od sletanja na površinu Marsa u avgustu 2012.godine, i trenutno se nalazi među stenama koje zovu "Central Butte". Pored nekih sjajnih fotki stena iz blizine i svoje senke, ovaj rover slikao je više fotografija ovog kratera koji se prostire na više od 100 milja širine.

1572890347755-NRB_626087060EDR_S0771070NCAM00594M_
November 2019. Image: NASA/Caltech-JPL

Rover trenutno istražuje sedimentne slojeve stena, koji sadrže tragove o prošlosti planete koja nas toliko intrigira kroz istoriju. Naučnici misle da je krater "Gale" svojevremeno bio prekriven jezerima i rekama pre više od tri milijardi godina, što ga čini idealnim mestom za traženje znakova drevnog mikrobiološkog života na Marsu.

"Curiosity" bi uskoro trebalo da pređe na drugu stranu kratera, te se očekuju nive uzbudljive fotografije. Prethodni rover, koji je zvanično prestao da radi u februaru ove godine prešao je od sletanja 2004.godine, do 2019. više od 28 milja - daleko više od bilo kojeg drugog međuplanetarnog robota u istoriji.

"Curiosity" možda trenutno nema nijednog drugara, ali ako sve bude išlo po planu, pridružiće mu se nekoliko novih vozila u narednih nekoliko godina.

NASA-in rover Mars 2020, koji je zasnovan na dizajnu "Curiositia", trebalo bi da sleti na crvenu planetu 2021. godine. Iste godine se na Marsu očekuje i spuštanje rovera iz kineskog svemirskog programa i rusko-evropske misije EkoMars.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
Mars
nasa
Curiosity
projekat Mars
istraživanje svemira