politika

Zorana Mihajlović za VICE: Srbiji je potreban registar nasilnika

Na kraju mračne godine po pitanju položaja i prava žena u Srbiji, razgovaramo sa Zoranom Mihajlović, predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
17 Decembar 2017, 2:03pm

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović jedna je od političarki u Srbiji koja je zasad najglasnija kada su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost. Dobitnica je nagrade za aktivizam Ambasade SAD upravo na polju rodne ravnopravnosti.

Na čelu je Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i često je bila napadana kada god bi stala u odbranu ženskih prava.

- Najveće dostignuće je što smo konačno počeli da govorimo o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti. O tome se u poslednje dve godine mnogo više govori i mislim da to jeste uspeh, kaže za VICE ministarka Mihajlović.

Govoreći o, kako kaže, ozbiljnom problemu porodičnog i partnerskog nasilja navodi da brojke jesu alarmante. Ove godine je 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju.

- Deset žena koje su ubijene su ranije prijavljivale nasilje. Dakle, nama je potreban što pre registar nasilnika - kaže ministarka Mihajlović.

Osvrćući se na odgovornost nosioca javnih funkcija kada su u pitanju izjave o pravima i položaju žena u Srbiji, ona poziva i na dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odakle su stizale imperativne poruke prema kojima bi žene u Srbiji morala da rađaju.

- Žena je vlasnik svog tela i njeno neprikosneveno pravo je da odluči da li će rađati. Sa druge strane statistika o tome koliko će nas biti jeste porazna, prema nekim podacima biće nas 5,5 miliona manje do 2025. Ali to ne znači da treba da proglašavamo podobodnim ili nepodobnim bilo koga u ovom društvu u zavisnosti od toga da li će roditi dete ili ne, kaže Mihajlović.

O suzbijanju nasilja nad ženama, boljima uslovima za rađanje, poboljšanju položaja žena u lokalnim samoupravama, kao i o tome šta žene u Srbiji mogu da očekuju u 2018. godini sa Zoranom Mihajlović razgovara Magda Janjić, urednica VICE Srbija.

Još na VICE.com:

"Država ženama ne veruje": Protest protiv nasilja nad ženama

Kako i čime je potpomognuto nasilje nad ženama u Srbiji

Pitali smo devojke u Beogradu koji slogan bi ih podstakao da rode dete

Reklame