Reklame
fotografije

Fotografije 'izabranih porodica' LGBTQ osoba

Kroz istoriju, LGBTQ osobe oduvek su spas od diskriminacije i predrasuda pronalazile u okviru njihovih izabranih porodica - bliskih grupa i zajednica koje povezuju zajednički identitet, a ne krvno srodstvo.

pisao Zing Tsjeng
25 Jun 2019, 8:48am

Fotografija: Alia Romagnoli

U vreme kada je između 2013. i 2014. godine u Engleskoj, Velsu i Škotskoj legalizovan brak između supružnika istog pola, bilo je lako pomisliti da je u pitanju logični cilj pokreta za LGBTQ prava. Šta bi bolje moglo označiti mejnstrim prihvaćenost kvir osoba bolje od omogućavanja njihove asimilacije u najveću, najstrejt matrimonijalnu instituciju?

Skorašnji homofobični napad na lezbejski par u autobusu u Londonu i kampanja koja se vodi protiv trans osoba u britanskim medijima ukazuje pak na gorku istinu - nismo stigli daleko koliko bismo voleli da mislimo da jesmo.

Kroz istoriju, LGBTQ osobe su oduvek spas od diskriminacije i predrasuda pronalazile u okviru njihovih izabranih porodica; bliskih grupa i zajednica koje povezuju zajednički identitet, a ne krvno srodstvo. To je tema Chosen Family, nove izložbe fotografija u organizaciji Queer Britain koja uključuje radove umetnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao što su Alia Romagnoli, Beks Dej, Kjuba Rinievič and Robert Tejlor.

Bex Day photo
Photo by Bex Day

"Ovo je delovalo kao sjajna prilika da stvorimo nešto uz pomoć kakofonije koju stvaraju glasovi i slike u njemu samom, što slavi našu raznolikost kao seta zajednica“, rekao je Džozef Galiano, koosnivač i direktor Queer Britain. “Želeli smo temu koja bi se odnosila na slavlje, ali bi takođe bila otvorena i za interpretacije fotografa i njihovih subjekata. U pitanju je tema koja nam omogućava da istražimo kako zapravo danas živimo, a ta raznolikost se vidi i kao rezultat na fotografijama.“

U Queer Britain trenutno rade na stvaranju prvog nacionalnog LGBTQ muzeja u Ujedinjenom Kraljevstvu, a otvaranje je planirano za početak 2021. Chosen Family - kao deo obeležavanja pedesete godišnjice od Stonvalskih pobuna - doniraće svoje fotografije muzeju kako bi buduće generacije mogle da ih vide kao dokaze kvir narativa.

"Tradicionalno čak i danas mnoga iskustva LGBTQ osoba sa njihovim biološkim porodicama su problematična,“ objašnjava Galiano. “Postoji tendencija da se kao odgovor na to stvaraju raznočlane porodice po našim merilima, naše sopstvene mreže podrške koje ne zavise od biologije. U toku osamdesetih, fobična faza 'lažnih porodica' okruživala nas je sa svih strana, a ipak možemo videti moć i ljubav koju poseduju izabrane porodice. Kvir osove su oduvek pronalazile i ponovo pronalazile sebe, tako da je prirodno da to radimo i sa porodicama. Čak bih i dodao da 'izabrana porodica' ne isključuje nužno članove biološke porodice, samo je šira - i više kvir.“

Izložba Chosen Family otvorena je u Londonu od 25. juna do 1. jula.

Kuba Levi photo
Photo by Kuba Ryniewicz.
Photo by Alia Romagnoli
Photo by Alia Romagnoli
Bex Day
Photo by Bex Day
Robert Taylor photo
Photo by Robert Taylor
Photo by Alia Romagnoli
Photo by Alia Romagnoli
Kuba Ryniewicz photo
Photo by Kuba Ryniewicz

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE UK.

Tagged:
LGBTQ
Umetnost
Fotografija
prajd
istorija kvir pokreta