Reklame
VICE vodič za sad i odmah

Marvelov filmski univerzum konačno dobija muslimansku superherojku

Marvel studio je zvanično najavio planove da na veliko platno dovede šesnaestogodišnju Ms. Marvel.

pisao Beckett Mufson
15 Maj 2018, 10:19am

Fotografija: Marvel

Tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Marvelov filmski univerzum je sa 16.4 milijarde dolara najvrednija filmska franšiza u istoriji. Ali kada pogledate, Marvel je zaradio novac mahom snimajući filmove o belcima koji razvaljuju vanzemaljce, robote i zle naučnike. Ali nakon što je Crni Panter zaradio 1.3 milijarde ove godine, Marvel je naslutio da ljudi žele više rasne raznolikosti u njihovim filmskim adaptacijama stripova. Kompanija je ove nedelje nagovestila da će možda fanovima pružiti ono za čim žude - najavivši planove da u Marvelov filmski univerzum uvede prvu muslimansku superherojku.

U intervjuu za BBC, direktor Marvel studija Kevin Fejž je rekao da film koji uključuje Ms. Marvel - a.k.a Kamal Kan, šesnaestogodišnju muslimanku iz Nju Džersija - "definitivno u nastajanju."

- Imamo to u planu nakon što svetu predstavimo Kapetanicu Marvel - rekao je Fejž.

U stripovima, Kamal Kan je prva devojka koja se bori protiv zla kao Ms. Marvel. Ona je originalno bila partnerka Kapetanici Marvel, liku koga su filmski fanovi morali da guglaju nakon završetka Rata beskraja, čiji je tajni identitet bio Kerol Denvers - koja dobija solo film sa Bri Larson u glavnoj ulozi.

Kamal je superherojska štreberka koja je opčinjena Denversovom. Nakon što otkrije svoje superherojske sposobnosti da menja oblik i izdužuje ruke i noge, Kamal pravi crveno-plavo-žuti kostim inspirisan šalvar kamiz nošnjom i kreće u akciju. Inspirisana iskustvima kreatorke stripa Sane Amanat i njenim odrastanjem kao muslimanke u Americi, Kamal mora da balansira između borbe protiv kriminala, studija medicine i očekivanja od njene porodice.

Nema previše detalja o tome u kom filmu bi Kamal mogla da se pojavi ili kakvu bi ulogu mogla da odigra u čitavom haosu koji je Tanos napravio u Ratu beskraja. Ali Marvelovi fanovi su već okupirani novim likom i ne gube vreme raspravljajući o tome ko bi trebalo da dobije ulogu muslimanske ambasadorke u Marvelovom filmskom univerzumu, upozoravajući producente da ne prave grešku i ulogu daju beloj osobi.

Uvođenje mlade muslimanke u najveći filmski univerzum je veliki korak za Marvel. Samo se nadajmo da nećemo dobiti još jednog Doktora Strejndža.

Tagged:
Film
Islam
marvel
Kamala Khan
Ms. Marvel
Marvel Cinematic Universe
Muslimani