Reklame
Obrazovanje

Šta bi sve moglo da se predaje na fakultetu za di-džejeve

Kako bi mogao da izgleda studijski program za Di-džeja koji je najavio Megatrend? Niko izgleda ne zna, ali evo nekih predloga.

pisao Mihailo Tešić
02 Jul 2018, 1:04pm

Ej, budi Di-džej!; fotografija: Megatrend.

Ima li danas poente studirati? Uložiš tri ili četiri ili verovatnije devet godina u diplomu samo da bi shvatio da s njom možeš da obrišeš dupe jer za tebe nema otvorenog radnog mesta pošto to već da radi veštačka inteligencija ili verovatnije direktorova svastika. Zato se danas proaktivni fakulteti utrkuju da smisle nove studijske programe, u korak s vremenom i potrebama tržišta – a najjači i najsvežiji primer nam, kao i uvek, dolazi direktno iz aule Megatrenda, to jest Džon Nezbit Univerziteta ili kako se već sada zove.

Postani diplomirani DJ! Okeeej, zvuči kao nešto što bi moglo da ima smisla, u nekom alternativnom univerzumu u kome DJ-evi nisu pojava češća nego tekstovi o venecuelanskim transdžender dilerima ketamina na Vajsu. Dobro, realno je da sa titulom diplomiranog DJ-a možeš da dobiješ neku prednost na ovom prezasićenom polju. Doktori s Megatenda su dobro nanjušili da DJ-isanje privlači omladinu željnu lake zarade, lakih droga i lakih seksualnih odnosa, ne nužno tim redom.

Ali, šta Megatrendov Fakultet za kulturu i medije, koji reklamira ovaj studijski program, u stvari tu nudi? Loše vesti su da ni Megatrend sam tj. dekan Fakulteta za kulturu i medije, dr Dragan Nikodijević, nije baš još uvek siguran, jer mi je u kratkom razgovoru rekao da se program tek definiše i da se ne zna tačno kada će biti spreman – možda već ove jeseni, u zavisnosti od interesovanja i broja prijavljenih. Neki plan im je da to bude modul u okviru studijskog programa Menadžment za kulturu i medije, posle kojega postaješ diplomirani komunikolog, i da će uz akademske predmete pružiti i praktičnija znanja vezana za muzičku i video produkciju, scenske nastupe i efekte, te DJ tehnike i tehnologije. Nije isključena ni praksa sa gostujućim predavačima, što pretpostavljam znači da bi DJ Profesor mogao najzad da ostvari svoje akademske ambicije i postane pravi profesor.

Ipak, kako je sam program još nedefinisan, a interesovanje definitivno postoji, trebalo bi se ubrzati s njegovim kreiranjem, pa u tom cilju evo predloga kurikurkulukuma sa nekim elementarnim predmetima koje bi svaki dobar DJ morao da savlada pre nego što stupi za pult i zavrti novi remiks remiksa mešapa Dejvida Gete i Lapsus Benda.PRVA GODINA

Uvod u biranje DJ imena

Nomen est omen ili na srpskom, ime prodaje priču. Ime je prvi susret publike sa tobom tj. tvojom DJ personom, ime definiše tu DJ personu, ime je ono što stoji na plakatu i što bi moglo da presudi da li ćeš privući dovoljno razularene mase da i tebi prostom verovatnoćom uleti prilika da se omrsiš polnim organom suprotnog ili istog pola, šta već preferiraš. U okviru ovog studijskog predmeta ćeš naučiti da se koristi lično ime samo ako se zoveš gotivno i jebozovno, tipa Boža Podunavac, a ako se zoveš prosečno npr. Neša onda je bolje smisliti neki alterego koji neće imati nikakve veze s tvojim imenom tipa DJ Shone. Kurs pokriva osnove epistemologije sa elementima opšte lingvistike i etimologije.

Osnove MacOS

Ono što je Džonu Koltrejnu saksofon, Karlosu Santani gitara, a Rasti autotjun, to je tebi tvoj Epl noutbuk: tvoje oružje, tvoje oruđe, tvoj ljubavnik i tvoj roditelj. Ne imaj drugoga laptopa sem Epla i zato moraš naučiti sve njegove ćudljivosti i prednosti, kao i prenebregnuti njegove mane npr. to što ćeš ga platiti više nego što si platio ovaj studijski program. Na ovom kursu ćeš naučiti kako da klikneš levo, a ne desno u ćošak da zatvoriš prozor, osnove obeležavanja fajlova bojom (crvena za aktuelno goruće hitove, narandžasta za prelaze, zelena za "Africa" Totoa koju ćeš puštati na kraju seta), šta je razlika između MacOS High Sierra i MacOS Mojave (spojler: ništa) kao i šta da radiš ako ti se laptop zamrzne (spojler: ništa). Nastava se obavlja na Windows mašinama sa MacOS emulatorima jer jebiga, ni Mića Megatrend ne može da plati toliko Epl noutbuka.

DRUGA GODINA

Španski jezik

Kurs se sastoji od profesora koji izgovara IBICA kao da ima govornu manu 45 minuta, dok drugih 45 minuta studenti to pokušavaju da ponove. Polaže se pisano.

Fizička kultura: Dizanje ruku

Osnovni DJ pokret kojim se masa podiže u slučaju da su dileri eksera zakazali sa robom, pa čak i u slučaju da su preterali s robom. Podići ruke u pravom trenutku je umetnost života u malom - osetiti drop, ubaciti efekat dovoljno brzo prilikom prelaza, a opet stići da zamlataraš po vazduhu, zahteva i fizičku kondiciju i muzikalnost i brzinu udova. Kondicione pripreme se obavljaju na Košutnjaku. Profesor: Dj Tiesto. Saradnik u nastavi: Neša Galija.TREĆA GODINA

Praksa: proslava 18. rođendana

Svaki dobar DJ je svoje gramofonske igle izbrusio na ovakvim iventima tako da je apsolutno neophodno da se i ti kao budući ispunjavač splavova i arena prvo dokažeš na ovakvim kamernijim i intimnijim događajima koji ne zahtevaju toliko DJ kreativnosti koliko poznavanja aktuelnih top lista i jućub trendinga. Teorijski deo ovog predmeta uključuje prelazak s hausa na ex-YU rok, arheologiju WinAmpa, kao i držanje dva otvorena jućub taba istovremeno, dok te u praktičnom delu šalju na proslavu 18. rođendana u neko random mesto u Srbiji koje zabodeš na mapi. Za prolaz je dovoljno da preživiš noć i vratiš se sutra nazad na fakultet (svaka vidljiva modrica umanjuje ocenu za jedan, izbijeni zub za dva).

Izborni predmet: Narodnjaci posle 12

Samoobjašnjavajuće. Konačna sudbina većine domaćih DJ-eva i najpraktičniji od svih predmeta na studijskom programu. Studenti će proći kompletnu diskografiju Južnog Vetra i kasnije solo karijere Dragane Mirković i Sinana Sakića, zatim Lepe Brene i naravno JK i Cece, ali samo do 2003, dakle isključivo klasicizam. Za dodatne poene i najvišu ocenu demonstriraće svoje poznavanje andergraund hitova devedesetih kao što su "Magija" Nataše Đorđević i "Daleko negde ko zna gde" Slavka Banjca (oprez: ovo su samo neki od primera, konačni kurkurkilum može sadržati i tragove Sanje Đorđević ili Ace Lukasa). Profesor: Slađa Alegro. Saradnik u nastavi: Dr Krmak.