Sport

Olga Danilović osvojila dubl na US Open-u i najavila kraj juniorske karijere

Mlada srpska teniserka u paru sa Ukrajinkom Martom Kostjuk osvojila Grend Slem u Njujorku.

pisao za VICE Srbija sa US Opena Nikola Olić
10 Septembar 2017, 9:02pm

Foto: Nikola Olić

Srpska juniorka Olga Danilović osvojila je US Open 2017 u dublu sa Ukrajinkom Martom Kostjuk. Njih se dve su u finalu savladale hrvatsko-kineski dubl Lea Bošković/Vang Ksiju rezultatom 6:1, 7:5.

Tako je pisalo na semaforu glavnog stadiona ovog teniskog centra, oglasne table koja označava samo najvažnije događaje iz sveta tenisa. Biti šampion u juniorskoj konkurenciji je velika stvar, mnogo klinaca širom sveta bi sve dalo da imaju tu šansu.

Iza terena broj 17 na kom je Olga postala US Open šampion vidi se glavni Artur Eš stadion, ali #17 mu danas nije bio u senci, šljaštio je na sve strane.

Pratili smo Olgu svih ovih dana, zna otprilike gde sedimo, mi dobijamo od nje odlične forhende i jake serve, ona od nas svakako podršku kad nije lako. Danas smo osim lepog i ponekad vrlo napetog tenisa dobili naravno i intervju sa našom novom US Open šampionkom. Razgovor je počeo već kod tribina, prišla je da možemo da je slikamo sa peharom, smejala se i ponavljala kako je pehar super i da se odmah nađemo posle meča u sobi za intervjue pošto će posle početi ludnica.

Ludnica je već zapravo počela, čim je ušla u sobu za intervjue prijavila je da joj je telefon eksplodirao od poruka, rekla je da ih ima 6000, a ja, realno, nisam siguran da li se zeza ili ih je stvarno toliko. Okrenula je telefon ka nama da potvrdi, tri palca na gore, jedva je načela ceo spisak.

Olga, čestitke na pobedi. Kakav uzbudljiv meč, kako se osećas?

"Ovo je ludnica. Kakav kraj turnira, počele smo vrlo teško, imale smo vrlo jakog protivnika u prvom kolu, jedva smo se izvukle. Servirale su kao profesionalci. Posle je bilo lakše, i ovaj meč nam je svakako bio najbolji. Baš super da ovako završimo turnir"

Ti se naravno fokusiraš na igranje singla, ali da li ti je posle tri osvojena Grand Slama (Pariz 2016, London 2017, Njujork 2017) u juniorskom dublu igranje dubla više na meti?

"Meni je igranje dubla super zadovoljstvo, volim da igram sa Martom, volim da igram sa drugaricom na terenu, ali ja sam naravno singl teniserka i tako ću da nastavim. Sva energija mi ide ka igranju singla, ali kad sam već na turniru, što da se ne prijavim da igram dubl i tako postanem još bolja". Neću više igrati US Open kao juniorka, hoću samo da se fokusiram na seniore."

KRAJ JUNIORSKE KARIJERE

To je velika vest, ovaj šampionat i ovaj pehar ispred nas i ovaj intervju, to je kraj tvoje juniorske priče?

"Ja mislim da je tako, hoću da se fokusiram na drugim turnirima da skupljam poene da bi ulazila u seniore kako god mogu, hoću da se fokusiram na profesionalno igranje. Ovo je super ali je vreme da se ide dalje."

Onako u zezanju, da li bi zamenila sve tri juniorske Grand Slam titutle za jednu profesionalnu?

"Mislim da bi. Ustvari ne. Ne znam! Dobro... ne bi baš sve tri, ali mogu recimo dve?"

Sa ovim veselim cenkanjem završavamo intervju. Obaveze su već tu, posle razgovora sa našim novinarima Olgu čekaju intervjui ispred Arthur Ashe stadiona, nekoliko kamera, nekoliko sagovornika koji čekaju sa njom da popričaju na engleskom koji joj odlično ide. Na primanju pehara posle kraja meča, slično tendencijama koje pokazuje na terenu, bila je puna samopouzdanja, lako je i lepo pričala na engleskom bez tihe skromnosti koju recimo ima njena partnerka Marta.

Sa peharom u jednoj ruci i telefonom punim poruka u drugoj, šesnaestogodišnja Olga je izašla iz male sobe za novinare i otišla na neke veće intervjue. Njujork je odlično mesto za nove priče i nove početke, a US Open odlično mesto za nove intervjue i nove, seniorske poene.

Olga Danilović je trenutno 515. na WTA listi.