Jela sam ceo dan kao lik iz "Igre prestola"
Sve fotografije autorkine
Igra prestola

Jela sam ceo dan kao lik iz "Igre prestola"

Tovila sam se urmama, vinom i zalihama mesa dovoljnim za jedan supermarket, i za trenutak sam se osećala kao pravi stanovnik Vesterosa.
16 Avgust 2017, 8:28am

Ovaj članak prvobitno je objavljen na MUNCHIES Holandija.

Konačno je došao taj period godine. Nova sezona Igre prestola je u toku i, iako ne mogu da zamislim da ste kliknuli na ovaj članak ukoliko već ne volite seriju, volela bih da istaknem činjenicu da je to velika stvar. Zašto? Prvo i prvo, zato što su fanovi — uključujući i mene — ovu sezonu čekali duže od godinu dana. A velika stvar je i što su ljudi u stanju da žive svoje živote godinu dana, a potom se šest nedelja potpuno prepuste nasilnom fantazijskom svetu Sedam kraljevstava.

Igra prestola je mesto na kom se sreću fantazija i mejnstrim, gde je seks jednako čest kao i ubistvo. To je i mesto Hodora Hodora Hodora (molim vas, imajte na umu da ako ne gledate seriju, nećete razumeti moje urnebesne šale).

Ali godinu dana je mnogo vremena i moramo svega da se podsetimo. Ko je ko, ko je koga ubio, ko je koga kresnuo i šta kog vraga Ed Širan traži u onoj šumi? To su sve važna pitanja na koja morate da nađete odgovore dok se prepuštate sedmoj sezoni. Da bih se ubacila u pravi fazon za nove epizode, odlučila sam da pomešam dve svoje omiljene stvari: hranu i maratonsko gledanje Igre prestola. Kad gledam seriju, ne obraćam mnogo pažnje na njen kulinarski aspekt. U seriji se u krupnom planu redovno odrubljuju glave glavnim likovima, tako da ona ne otvara nužno apetit. Ali čak i likovi u Igri prestola uživaju u hrani — stanovnici Vesterosa, na primer, vole svinjetinu i vino. Dakle, da bih se pravilno pripremila za nove klanice, eksplicitne scene seksa i bitke sa zombijima i zmajevima, odlučila sam da obedujem kao da sam i sama iz Vesterosa.

Doručak

Hleb, slanina, grožđe i mleko.

Čini se da niko u Igri prestola nije vegetarijanac, tako da sam se mentalno pripremila za to da ću čitav dan jesti meso. Deset je izjutra. Normalno bi to podrazumevalo jogurt sa komadićima banane ili kuvano jaje, ali se današnji jelovnik sastoji od tvrdih komada usoljenog mesa i izvrsnog hleba. Hleb kidam rukama, a mleko pijem kao prava divljanka. Nisam pomuzla kravu da bih došla do njega, ali to zaista deluje grubo u kombinaciji s ostatkom mog doručka. Osećam se spremnom da se hrabro uhvatim u koštac sa zmajevima i drugim čudovištima, zato što je ovaj doručak baš jak. Naročito slanina koju sam ispržila uz pomoć Divlje vatre (ili, znate već, svog šporeta).

Odjednom mi je savršeno jasno zašto svi u seriji toliko često žele da se biju: ovi zverski doručci ubace vas u blago agresivan fazon. Dok mi pržena slanina i dalje stoji zaglavljena među zubima, jedva čekam druge obroke koje ću jesti danas.

Ručak

Kobasica sa hlebom, mlekom i vinom.

Možda izgleda pomalo siromašno, ali ne zaboravite da vas meso zasiti. Zato je moja žudnja za bitkom nestala odmah posle ručka, a zamenila ju je žudnja za dremkom. To je savršen trenutak da pustite prvu epizodu i varite hranu dok se izležavate na kauču. Umesto mleka, odlučila sam da popijem malo vina — nijedan od likova iz Igre prestola ne odbija alkohol. Ulazim u ulogu lenje kraljice koja dopušta slugama da se nadmeću oko nje i ugađaju joj hranom.

Jesam li se već ubacila u štos Igre prestola? Jesam, ali uglavnom zbog punog stomaka i iscrpljenosti izazvane mesom. Ne ustajem sa kauča narednih sat vremena. Za to krivim vino koje sam pila za ručak. Možda je preterana konzumacija alkohola razlog zašto svi žele da ubiju svakog u Sedam kraljevstava: ako morate da se borite protiv zmajeva, bolje bi vam bilo da se pre toga dobro nalijete.

Užina

Kolači i urme.

Priznajem: to je mafin. Samo sam srećna što za promenu mogu da jedem obrok koji se ne sastoji isključivo od mesa. Iskreno ne volim urme, ali nije da bi prava Kalisi jela kesu čipsa, tako da se nerado odlučujem za ove predimenzionirane suve grožđice. Prvo im ljuštim kožu — ne zato što mi smeta koliko su suve, već iz iskrenog straha da ću u njima zateći voćne muve. Verovatno je takav osećaj videti teorije zavere svuda — kako možete da uživate u hrani kad ste pod stalnim stresom da neko tamo želi da vam odrubi glavu? Ta pomisao nije umirujuća i drago mi je da između mene i Sedam kraljevstava stoji neprobojni televizijski ekran. Volim što postoji razdaljina između mene i Psa, Sersei, Maloprstića (totalno se plašim da će uraditi nešto grozno ove sezone), Belih hodača, zmajeva i da ne zaboravimo: svih onih groznih boleština.

Večera

Celo pečeno pile, hleb, grožđe i pivo.

Ovo jelo spada među moje najbolje radove, iako lično ništa nisam uradila kako bih ga spremila (kupila sam unapred spremljeno pile). Mikrotalasnih nema u Sedam kraljevstava, tako da nisam mogla da podgrejem lazanju. Ovo celo pečeno pile sa hlebom i grožđem izgleda kao da je stiglo pravo iz nekog zamka iz Igre prestola. Živina je izvrsna, grožđe izdašno i ja samo nastavljam da se nalivam vinom i pivom. Ne osećam se posebno uglađeno dok kidam komade piletine zubima, ali već sam zaključila da bih, u svetu Igre prestola, ionako verovatno pripadala najistaknutijoj porodici. Štaviše, Vesteros mi ne deluje kao mesto za uredno isečena pileća prsa. Jedini bedak je što se ne ložim posebno na glabanje kostiju.

Ali na kraju sve to nije toliko važno zato što su i piletina i alkohol zaista predivni. Mada bi možda bilo malo čudno kad biste seriju gledali sa prijateljima ("Ćao, narode! Donela sam celo pile da malo prezalogajimo!"). Ali totalno vam ga preporučujem ako seriju gledate sami.

Ukoliko imate mnogo vremena za bacanje ili nekim čudom živite u univerzumu u kojem niko nije čuo za Igru prestola, najbolje bi vam bilo da se isprsite i pogledate sve u cugu — sve prethodne sezone za jedan ili dva vikenda. Opskrbite se gomilom mesa, buradima vina i krčazima piva, i pogledajte sve maratonski u velikom stilu. I dalje će vam se prispavati posle večere, ali tome služe kaučevi. Samo se ne predajte umoru i spavanju dok se raspetljavaju intrigantni zapleti.

Još na VICE.COM:

Poslednja epizoda „Igre prestola" nas je pripremala za brutalnu bitku

14 scena koje su "Igru prestola" pretvorile u neviđen hit

„Igra prestola" osvaja spavaće sobe