Roditelji ne daju direktora: novi protest ispred škole u Zemunu
Sve fotografije: Nenad Vujanović
vesti

Roditelji ne daju direktora: novi protest ispred škole u Zemunu

"Ako ministar dođe sa dokazima o onome što čitamo po novinama, mi ćemo prvi smeniti Ljubu ukoliko je to istina."
05 Septembar 2017, 7:46pm

Roditelji i njihova deca, zajedno u borbi da zadrže direktora škole koji je smenjen. Zvuči kao bajka, ili neka reklama za utopijsku viziju idealne škole, u koju đaci jedva čekaju da dođu, a roditelji su presrećni i sigurni da su im deca na sigurnom, uče baš sve ono što treba i koliko treba.

Ali nije bajka, niti utopija. Stotinak roditelja i učenika okupilo se i večeras u dvorištu OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu kako bi protestovali zbog odluke ministra prosvete Mladena Šarčevića da smeni direktora škole Miroljuba Mosurovića.

- Čovek konstatno radi na poboljšanju uslova u kojima đaci rade. Svi su jednoglasno prihvatili da deca ne idu do petka u školu, jer čekamo odgovor ministra. Sa roditeljskog aspekta, ovo nije politički skup, ali ja sam duboko ubeđen da je politički sa one druge strane – kaže Dragan Jonić, jedan od roditelja.

Uz dečiju pesmu o ljubavi i školi koja je hipnotišuće išla sa improvizovanog razglasa četiri puta zaredom i skandiranje "Ne damo Ljubu", okupljenima su se obratili predstavnici Saveta roditelja koji su, iz nepoznatih razloga, nisu želeli da otkriju svoja imena.

Smenjeni direktor Miroljub Mosurović

Jedna govornica je istakla da još uvek nisu prebrojali sve glasove, ali da su prema trenutno prikupljenim podacima, roditelji jednoglasno podržali nastavak protesta i da se nadaju da će ministar prosvete doći u školu i razgovara sa njima

- Pravni tim je pogledao dokumentaciju i zaključio da jesu pronađene neke nepravilnosti u radu škole, ali to su tehničke nepravilnosti koje ima svaka institucija, ne ugrožavaju rad škole, ni kvalitet nastave i nisu oštetile budžet škole - rekla je ona.

Ona kaže da je jedan od prestupa taj što članovi učeničkog parlamenta i članovi sindikata nisu pozivani sednicu rada školskog odbora. Sa druge strane, ističe da po pravilniku školskog odbora vidi se da oni nemaju pravo glasa i ne utiču na rad školskog odbora, kao i da su pored toga ipak uredno bili pozivani na sve sednice.

Podsetili su i da ovo nije politički skup.

- Mi ne želimo da vršimo pritisak na ministra. Način na koji ministar komunicira sa nama nam govori da on dobija nepotpune i netačne informacije o tome šta se dešava u ovoj školi. Zato ga pozivamo da se upozna sa činjenicama – rekla je ova govornica.

Čitani su tektstovi i pesme bivših i sadašnjih učenike škole koji su na taj način iskazivali podršku Ljubi Mosuroviću i aktuelnim protestima.

Predstavnici saveta roditelja takođe ističu da je razrešenje direktora Mosurovića nezakonito i da je tim pravnika to nedvosmisleno ustanovio.

- Mi roditelji smo poslednji bastion ove škole. Uprava je smenjena, kao i direktor. Ako ministar dođe sa dokazima o onome što čitamo po novinama, mi ćemo prvi smeniti Ljubu ukoliko je to istina – kazao je jedan od predstavnika saveta roditelja.

Roditelji kažu da se ne radi toliko o Mosuroviću, koliko o budućnosti njihove dece.

Dragan Jonić, roditelj

- Mi nemamo zamerku za rad škole, naprotiv. Škola dobro radi i čovek ima godinu ili dve do penzije i sad treba da bude smenjen pod optužbama koje ne stoje. T o je u najmanju ruku neprimereno ovakvoj situaciji, čoveku i školi – kaže Bojan Duduk.

Bojan Duduk

Njegova supruga Nataša kaže da ovolika podrška roditelja jeste nešto što vezuje sve ove ljude.

Nataša Duduk

- Svi smo došli ovde zato što smo ponosni što naša deca idu u ovu školu i zato što smo mi izabrali između ostalog da budu u ovoj školi. Ovo je najnormalniji odgovor roditelja na trenutno stanje u školi – kaže Nataša Duduk za VICE.

Na pitanje novinara N1 o štrajku učenika i profesora škole "Svetozar Miletić" u Zemunu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da podržava ministra Šarčevića, dodavši da mu se ne bi mešao u posao, ali da veruje da je ono što je uradio i što radi ima smisla.

Još jedan protest najavljen je i za sutra u 19 sati.

Pogledajte još fotografija sa protesta.