piraterija

Legendardna piratska aplikacija Popkorn Tajm se vraća tokom pandemije korona virusa

Popkorn Tajm, „Netfliks za pirateriju“, iznenada se vratio onlajn, dok veći deo sveta sedi zaključan po kućama.
19 Mart 2020, 10:52am
Screen Shot 2020-03-17 at 9
FOTOGRAFIJA: POPCORN TIME

Disklejmer: Nismo sigurni šta se sa Popkorn Tajmom dešava od kada je novinar VICE US napisao ovaj članak pre nekoliko dana. Na nekim računarima radi, na nekim ne, ali u svakom slučaju, ukoliko koristite ovaj program, preporučujemo da koristite i VPN.

Popkorn Tajm, veoma popularni „Netfliks za pirateriju“ koji je servis ekstremno jednostavan za korišćenje, vratio se u utorak, nakon višegodišnjeg mirovanja. Do toga dolazi u trenutku kada su ljudi širom sveta u karantinu, ili su zamoljeni da ostanu kod kuće, tokom pandemije koronavirusa.

Popkorn Tajm omogućava ljudima da strimuju filmove koristeći BitTorent, a da ne moraju da skidaju filmove, ili da se brinu da li će naći trakere koje mogu da koriste. U suštini, on preskače torente, omogućavajući ljudima da (ilegalno) strimuju filmove i televizijske serije, uz pomoć aplikacije koja je jednostavna za korišćenje.

Zbog toga što ga je tako jednostavno koristiti, Popkorn Tajm je nakon pojavljivanja 2014. postao instant popularan, i na njega se smesta obrušila filmska industrija. Ovaj servis je više puta zatvaran sudskim zabranama, policijskim racijama i IP blokadama širom sveta, od 2014, do danas; ova open sors aplikacija je ukidana više puta i povremeno je radila, ali je poslednjih par godina uglavnom oflajn.

U roku od poslednjih par dana, nova verzija Popkorn Tajma se pojavila na Popcorntime.app, verzija 4.0. Nova aplikacija radi jednako dobro kao i ranija verzija, besplatna je, i savetuje ljudima da koriste virtualne privatne mreže, da njihovi provajderi internet usluga ne bi detektovali korišćenje aplikacije. Aplikacija je puštena u trenutku kada su mnogi širom sveta u karantinu, a takođe stiže i u vreme kada piraterija postaje popularnija, generalno govoreći. I druge verzije Popkorn Tajma su trenutno takođe aktivne, ali korisnički interfejs i objavljivanje ove je izgleda u tesnijoj vezi sa ranijim Popkorn Tajm projektima, zasnovanim na preusmeravanju domena i url-ova.

Najnoviji filmovi i serije su trenutno dostupni na aplikaciji, uključujući i Star Wars: The Rise of Skywalker, Joker, Sonic the Hedgehog, kao i serije kao što su Westworld, Better Call Saul, Futurama, i na stotine drugih. Videćemo koliko će ova verzija potrajati, ali za one koji su voljni da piratizuju filmove, njeno pojavljivanje nije moglo da dođe u boljem trenutku.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.