Reklame
Film

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, o podršci filmu "Mezimica"

"Moj stav koji sam izneo već više puta je jasan, projekat filma "Mezimica" nema u sebi "antisrpskih" elemenata, šta god to značilo."

pisao Mihailo Tešić
25 Septembar 2018, 9:01am

Fotografija posredstvom sagovornika

Filmu "Mezimica", režisera Nemanje Ćipranića, po scenariju Dimitrija Vojnova, kako stvari stoje definitivno je odzvonilo, uprkos apelima na Tviteru da se obezbedi crowdfunding putem Kickstartera, koji su realistični otprilike koliko i dijalozi u "Nemanjićima".

Jedino što sigurno znamo o razlozima zbog kojih je produkcija stopirana jeste da Filmski Centar Srbije neće pružiti, prethodno odobrenu, finansijsku podršku filmu. I tu otprilike prestaju činjenice, i počinju saopštenja za štampu, Fejsbuk postovi i tvitovi, i intervjui umešanih koji nam otkrivaju razne detalje i stavove, ali nam ne pomažu preterano u tome da dobijemo precizan odgovor na ključno pitanje: zašto i kako je tačno nastao problem oko „Mezimice“ u Filmskom centru Srbije?

Mišljenje scenariste, Dimitrija Vojnova, jeste da je ovo zabrana koju su nametnule vlasti i u tome vidi nastavak nekakve političke-PR igre u kojoj bi se vlast oprala od nezgodne državne podrške filmu "Teret", Ognjena Glavnića (u kojem se zaplet vrti oko užasnog zločina nad Albancima i leševa koji su u hladnjačama transportovani i sakrivani po Srbiji) tako što će proglasiti "Mezimicu" za antisrpski film, zato što se u njemu pojavljuju trgovci ljudima i organima koji su, zamisli to, srpske nacionalnosti.

Ali, "Mezimica", makar sudeći prema scenariju koji je Vojinov sam okačio na internet, ni u kom slučaju ne liči na "Teret". Ako išta, najviše liči na "Taken", sa Lijamom Nisonom. Razlog da ga neko kao takvog tumači je još čudniji ako uzmemo u obzir tvrdnju Vojnova da scenario koji je okačio nije finalni, nego da je i on menjan bez njegove saglasnosti, tako da negativci u filmu budu Albanci.

Šta je onda bio razlog zbog kojega je FCS rešio da uskrati podršku filmu? U nadi da ćemo dobiti neki konkretniji odgovor, razgovarali smo sa direktorom FCS-a, Bobanom Jevtićem.

VICE: Film "Mezimica" je dobio podršku FCS u kategoriji sufinansiranja proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Koji su najvažniji kriterijumi da film dobije tu podršku?
Boban Jevtić: Kriterijumi su određeni zakonom o kinematografiji i podrazumevaju opšte kategorije kao što su originalnosti i kvaliteta scenarija, rediteljske vizije, izvodljivost projekta, predviđanja uspeha filma u svetu itd.

Da li film koji se bavi "nacionalnim" temama (ratovi, stradanja Srba, istorijske teme) ima određene prednosti na konkursu? To jest, da li FCS podržava dobre filmove ili vidi kao svoju misiju to da podrži dobre "srpske" filmove?
Postoje tri konkursa za sufinasiranje celovečernjeg igranog filma, jedan, kako ga mi zovemo "glavni", i dva odvojena koji u prvi plan stavljaju repertoarske kvalitete filma (ideja je da se pomoću ovog konkursa pomogne vraćanje publike u bioskope i ojača tržište) i konkurs na nacionalne teme. Misija Filmskog centra Srbije jeste, između ostalog, da podrži dobre filmove, bez obzira na temu kojim se bave. S obzirom da smo primetili da filmovi sa nacionalnim temama, nemaju uspeh na konkursima a imaju kod publike, a po ideji Ministarstva kulture i informisanja, doneli smo odluku da raspišemo i sprovedemo poseban konkurs samo i isključivo za filmove sa nacionalnim temama. Ukratko, Filmski centar Srbije se trudi da podržava kvalitetne, ili kako vi kažete dobre filmove, a između ostalih i kvalitetne filmove sa nacionalnom temom.

Dimitrije Vojnov tvrdi da je njegov izvorni scenario – u kome su deo lanca trgovine ljudima zaista bili srpski policajci i hirurg – izmenjen, tako da su sada u scenariju ti negativci Albanci. Ko je tražio te izmene, FCS ili neko drugi?
Dimitrije Vojnov je 11. juna 2018. poslao dopis Filmskom centru Srbije da ima saznanja da je njegov scenario promenjen bez njegovog znanja, sa upitom koje su njegove pravne mogućnosti kako bi zaštitio svoja autorska prava i dostojanstvo. Tada je FCS po prvi put saznao o promenama u scenariju iako je producent prema odredbama ugovora bio dužan da za odstupanje od scenarija traži prethodnu saglasnost Filmskog centra Srbije.

Ako je scenario izmenjen, zašto ga je onda UO FCS okarakterisao kao film koji ruži ugled Srbije u svetu? Koju verziju scenarija je UO FCS u obzir prilikom te procene?
Upravni odbor FCS-a je izdao zvanično saopštenje medijima da se o projektu za film "Mezimica" nije raspravljalo na sednici od 20. septembra, kao i da nikakva odluka UO tim povodom nije doneta. Ugovor je sporazumno raskinut pre te sednice.

Da li se slažete s procenom UO FCS o tome da bi "Snimanje ovakvog filma skrenulo pažnju sa teme Žute kuće i osnivanja Specijalnog suda na KiM nad Srbima“, kako je navedeno u Saopštenju UO FCS?
Takvu procenu nisam čuo ni na jednom sastanku Upravnog odbora, a bio sam prisutan na svima. Moj stav koji sam izneo već više puta je jasan, projekat filma "Mezimica" nema u sebi "antisrpskih" elemenata, šta god to značilo. Reč je o žanr filmu, i svako upisivanje političkog konteksta u matricu koja funkcioniše po principu "dobri-loši momci" je krajnje nategnuto. Taj film bi mogao da se događa bilo gde.

U novom saopštenju UO FCS od 23. 9: "Jedina istina koja se u zvaničnim dokumentima može dokazati, za razliku od mnoštva izmišljotina koje su izrečene je da Upravni odbor FCS nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma Mezimica.“ U istom saopštenju se navodi da je ugovor sporazumno raskinut, s obzirom na to da da "ne postoje uslovi u kojima je moguće nastaviti rad na ovom projektu". Koji su to uslovi koji ne postoje da bi se nastavila saradnja – da li samo to što film "ruži ugled Srbije u svetu" ili je u pitanju još nešto?
Producent filma koji je podržan na konkursu zaključuje ugovor sa Filmskim centrom Srbije. Na osnovu odredbi ugovora, producent preuzima određene obaveze, koje se pre svega tiču toga da projekat realizuju na način i u roku koji je naveden u konkursnoj prijavi. Za svako odstupanje, producent je dužan da traži prethodnu saglasnost Filmskog centra Srbije. Ugovor između FCS-a i producenta o sufinansiranju projekta “Mezimica” sporazumno je raskinut zbog procene da ne postoje uslovi da se film realizuje u skladu sa odredbama ugovora, kao i zbog tabloidne hajke na "Mezimicu" koja je kulminirala nedavnim upadom članova Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova 1998 – 1999 -2000 u prostorije FCS-a.

Tagged:
cenzura
Srbija
Trgovina ljudima
Filmovi
Intervju
filmski centar srbije
Dimitrije Vojnov
trgovina organima
Mezimica
Boban Jevtić
konkursi za finansiranje filmova
teret
Nemanja Ćipranović