Pobednik dana : Aleksandar Golovin

Mladi Rus je odigrao maestralno i tako se pobrinuo da mundijalski niz neporaženih domaćina na otvaranju ostane neprekinut.

|
14 Jun 2018, 9:41pm

youtube screenshot

Kada vam kažem „otvaranje mundijala“, na koga prvog pomislite? Da li na dva koncentrisana bljeska afričkog fudbala – onog iz 1990., kada je Kamerun srušio Argentinu, ili pak onog mlađeg iz 2002. u kojem je Senegal krajnje neočekivano iznenadio evropskog i svetskog prvaka Francusku? Možda na super-brzi crveni karton Marka Ečeverija protiv Nemačke ’94? Penal hrabrog Džona Kolinsa protiv Brazila u Sen-Deniju? Ili, ako ste među starijima, čuvenih 0-0 Jugoslavije i Brazila u Zapadnoj Nemačkoj, ili pogodak Ervina Vanderberha protiv Argentine na Nou Kampu?

Na koga god ste pomislili, sada na tu listu dodajte i Aleksandra Golovina. Mladi vezista CSKA je sa dve asistencije i jednim prelepim pogotkom iz slobodnjaka udario odličan štimung prvog dana novootvorenog SP u Rusiji, u kojem je domaćin rasturio nesretne Saudijce sa čak 5-0.

Nakon što je sada već dobrano sedi Robi Vilijams otpevao svoje, a doživotni državnik Vladimir Putin održao slovo, Rusi su bukvalno od prvog zvižduka stisli nejake Arape i saterali ih u svoj šesnaesterac. Već u dvanaestom minutu stiže nam i prva majstorija Golovina – prelep centaršut sa levog boka tačno na glavu Juriju Gazinskom, koji rutinski matira golmana Abdulaha. Gazinski, kojeg su ruski mediji otvoreno sprdali kako se u reprezentaciji šlepa na konto prvog strelca i klupskog kolege Fjodora Smolova, je tako pokazao da se na njega i može ozbiljnije računati.

Toliko su raspevano Rusi delovali da ih nije pokolebala ni povreda Alana Džagoeva, koji se posle jednog šprinta uhvatio za zadnju ložu. Trener Stanislav Čerčesov (ja se uvek zacenim od smeha kad ga vidim ćelavog jer pamtim njegovu kudravu Panini slajbu iz 1990.) je ovaj prividno ogromni gubitak vrlo brzo pretvorio u veliku pobedu – ubacio je u vatru mladog Denisa Čeriševa, a ovaj se odužio sa dva fenomenalna gola. Štaviše, ne bi bilo nezasluženo ni da je on ispao naš pobednik dana.

Ipak, u centru svega ostao je Golovin. Smiren, staložen, distribuirao je lopte kao mator. Treći gol je takođe krenuo od njega – ovaj put, asistirao je onom grmalju koji se odaziva na ime „Artem Dzjuba“. A nakon što je Čerišev postigao svoj drugi, i on se sam upisao u strelce, fantastičnim slobodnjakom a la Piksi protiv Španije.

Da li su Rusi zaista ovako dobri? Većinu posla odradili su u veznom redu, gde su majstorski neutralisali svaki pokušaj Saudijaca da doture loptu napadačima. Da se to desilo, možda bi gledali i nešto interesantniji meč, jer ruska zadnja linija, kojom komanduje čiča Ignjaševič sa svojih bezmalo četres’ leta, nije baš u stanju da se previše jurca sa piletinom. Jeste, lepo je sve to izgledalo kad god bi „zbornaja“ imala loptu u nogama, ali hajde da sačekamo da vidimo kako će se snaći kada pritisak na pozadince izvrše Salah, Suarez i Kavani.

Dotle, ostaje nam da uživamo u hiljadu i jednom ponovljenom snimku Golovinovih majstorija, i ispratimo svaki meme koji će nastati od krupnih kadrova u kojima Putin, Đani Infantino i saudijski princ u loži diskutuju o fudbalu. Ili nafti. Ili nečemu petom. Dosvidanya!