VICE vodič za sad i odmah

Vanzemaljci su nam možda poslali sondu u obliku cigarete koja se pokvarila

Ovo sugerišu astronomi sa Harvarda. Stvarno.
06 Novembar 2018, 2:05pm
Oumuamua​​ leti kroz svemir
Umetnička impresija međuzvezdanog objekta Oumuamua; Fotografija: Flickr, korisnik European Southern Observatory

Prošle godine, teleskop Pan-STARRS 1 na Havajima je otkrio jako čudan objekat koji se kreće kroz Sunčev sistem - u obliku cigarete, tamno crvene boje, promenljive brzine, sa putanjom koja ukazuje da dolazi iz pravca Vege, najveće zvezde u sazvežđu Lira. U mesecima koji su usledili, objekat je prvo nazvan kometom, ali se to ispostavilo kao netačno, onda je klasifikovan kao asteroid, da bi na kraju izazvao stvaranje nove kategorije "međuzvezdanih objekata" čiji je prvi predstavnik.

Ovaj međuzvezdani objekat je nazvan "Oumuamua", što na havajskom znači "Glasnik koji se obraća iz daleke prošlosti." I prema novom naučnom radu sa Harvarda, moguće je ovo ime mnogo prikladnije nego što se u prvom trenutku učinilo.

U radu "Može li pritisak solarne radijacije da objasni čudno ubrzanje Oumuamua" dvojica astronoma sa Harvarda Abraham Loeb i Šumel Bejli sa Harvardovog Smitsonijan centra za astrofiziku sugerišu da bi "Oumuamua mogla da bude potpuno operativna sonda koju je vanzemaljska civilizacija sa namerom poslal u blizinu Zemlje," prenosi CNN.

Osnova ove teorije je činjenica da je Oumuamua menjala brzinu tokom svog kretanja kroz Sunčev sistem. tj ubrzala dok se približavala Suncu, pored koga je prošlla 9. septembra, nakon čega je promenila putanju i počela da usporava u svom kretanju od Sunca, ka sazvežju Pegaz. Kroz orbitu Zemlje je prošla 14. oktobra, a orbitu Marsa je prošla 1. novembra 2017. godine. Ovaj međuzvezdani objekat će nastaviti da usporava u svom putu iz Sunčevog sistema, koji će potpuno napustiti tek za 20 hiljada godina.

Grafički prikaz putanje i brzine Oumuamua, izvor Vikipedija.

Sve ove neobične karakteristike ovog međuzvezdanog objekta su navele astronome sa Harvarda na teoriju o vanzemaljcima.

"Ako uzmemo kao mogućnost da je Oumuamua vanzemaljskog porekla, ona bi bila solarni jedrenjak (kakve smo i mi pravili) , koji dolazi iz međuzvezdanog prostora kao deo napredne tehnološke opreme," navodi se u radu. Takođe, dalje se teoretiše da je promena brzine i pravca rezultat toga što je u jednom trenutku Oumuamua prestala da funkcioniše kako je bilo predviđeno.

Ukratko, vanzemaljci su poslali cigaretu koja se sad pokvarila i narednih 20 hiljada će postepeno da usporava dok napušta Sunčev sistem.Sa jedne strane, ova teorija bi mogla da se tumači kao pokušaj da se na jako uzbudljiv i zanimljiv način objasni nešto što do sad nismo videli. Ovo je toliko specifičan i jedinstven svemirski objekat da su astronomi morali da izmisle novu kategoriju da bi ga klasifikovali. Nešto je došlo iz potpuno drugog sistema i prošlo pored nas. Istovremeno ukazuje koliko smo mali, ali i koliko smo, kao vrsta, napredovali u pokušajima da razumemo, objasnimo i definišemo svemir kroz koji se krećemo.

Sa druge strane, s ozbirom na to da je Oumuamua u obliku cigarete, da njeno ime ima jako "duhovno" značenje, i da rad priča o vanzemaljcima sa jako malo dokaza, moguće je i da su ova dva astronomi samo iskoristili činjenicu da je marihuana legalizovana u Masačusetsu kao gorivo za svoj naučni rad.