Televizija

'Igra prestola' se završila na najgori mogući način

U poslednjoj epizodi Igre prestola gotovo svaka odluka je bila pogrešna.
21 Maj 2019, 6:00am
GoT finale
Fotografija: HBO

SPOJLERI SU PRED VAMA!

Preživeli ste osam dugih godina Igre prestola i i dalje, nekako, ste očekivali više. Ali ovo više nije šou koji je obezglavio glavnog lika pre druge sezone. I nije šou koji je ubio toliko centralnih likova na Crvenom venčanju. Ovo nije ta Igra prestola, globalni fenomen koji je oborio sva očekivanja koje smo imali kada je reč o fantazi žanru. Umesto toga, najveće iznenađenje finalne epizode nazvane "The Iron Throne," je to što se svaka predvidljiva stvar desila na najgori mogući način.

Publika je već od pete epizode znala da će Stark završiti na tronu, ali ne-radi-ništa Bren je bio srećni dobitnik. Sigurno, gledaoci su verovali da Deneris mora biti zaustavljena nakon što je u pretposlednjoj epizodi postala Luda kraljica, ali sve što je bilo potrebno Džonu da u sred poljupca izbode svoju tetku je Tirionov motivacioni govor?

Igra prestola nastavila sa istim temama - politika, špijunaža - spektakal dok se završna špica ne pojavi. Ali kraćenje osme sezone - za šta je uglavnom odgovorna želja Dejvid Beniofa i D.B. Vajsa da završe šou pre nego što je bio spreman - dovelo je do jednog od najgorih krajeva u istoriji prestižne televizije.

Iako će biti dosta vremena da se detaljiše na sitna crevca šta je dovelo do toga da se ove poslednje dve sezone razliju, bolno je lako da se izaberu više nego očigledni elementi koji finale serije čine frustrirajućim.

Neobjašnjivo, Bren je kralj

Teško je opravdati ovo. GoT ima sklonost ka obrtima i sve to - ovo je Beniofov i Vajsov materijal na kraju krajeva - ali samo je Trooki gavran ovo mogao da predvidi. Treba da verujemo da je bio dovoljan dobro izložen predlog čoveka kome niko ne veruje, Tiriona, da Bren iznenada postane najbolji izbor? Treba da prihvatimo da je seriju, koja je provela čitave sezone u političko-ratnim previranjima i borbi za vlast, odlučio Tirionov predlog o ljudima sa najboljim pričama?

Čak i da zaboravimo sve to, nema ničeg prijatnog u Brenovoj priči. Čitavu petu sezonu igrao je žmurke. U šestoj sezoni bio je onaj tip iz Vesterosa koji žvaće psihodelično drvo, mumlja bez prestanka o tome da je "Trooki gavran" i da "ne želi ništa". I sad kada je Noćni kralj poražen, serija nije učinila ništa da postavi temelje za novog lidera. Brena Slomljenog, koji je očigledno spreman da prezume tron.

To je znači krajnja finesa: Bren koji je znao prošlost, sadašnjost i budućnost, je proveo čitave sezone tiho zureći u druge likove, sa znanjem da će biti kralj. Zaboravite na hiljade spaljenih. Zaboravite nebrojen broj mrtvih koji su mogli biti spašeni zahvaljujući njegovom "vidu". Bren je sve vreme znao šta će se dogoditi. To ne pije vodu.

Deneris je zaslužila više

Nakon burnog razgovora sa Tirionom - jer je on ono što u ovoj epizodi prolazi kao razlog - slomljeni Džon Snou suočava tetku Deneris sa paljenjem Kraljeve luke. Jedna stvar vodi drugoj, Džon grli Deni, proglašava je njegovom "zauvek kraljicom" pre nego što je poljubi. I onda je ubije.

To je toliko hladno i van karaktera za protagonistu koji je poznat po tome što je glupavo lojalan, i koji tri epizode izbegava nasrtaje svoje tetke, da bi tek tako gurnu svoj jezik u njeno grlo i ubio je. Bila je dovoljna jedna epizoda da njen "luda kraljica" mod dostigne vrhunac, i ovo ubistvo ima istu energiju. To je najjeftiniji i najbrži način da se reše velikog problema, bez obzira na verodostojnost. Kompleksan odnos između ovo dvoje zahteva jednako vreme da se on razmrsi. Deni je bila komplikovan lik koji je izgubio porodicu, dom, sina, zmajeve, prijatelje u toku osam sezona, samo da bi izašla iz šoua brzinski. Svaki nebitan lik u Igri prestola je dobio priliku da se iskupi, osim Deneris.

Drogon sad može da razume simoblizam?

Šta se desilo Drogonu? U jednoj epizodi ne može da sravni flotu koju vodi poremećeni pirat. U sledećoj ne samo da uništi te brodove, nego i sravni sa zemljom Kraljevu luku. I sad, kada nađe svoju majku mrtvu pored Džona, on reaguje tako što istopi Gvozdeni presto. Malo je previše.

Zmajevi su nekada bili nezaustavljivo oružje, ali u poslednjoj sezoni njihove sposobnosti nisu konzistentne. Neuništivo oružje predstavlja problem iz perspektive pričanja priče. Međutim, teško je ne zapitati se zašto Drogon nije okrenuo svoj bes prema Džonu Snou, koji je upravo ubio njegovu majku. Umesto toga pretvorio je Gvozdeni presto u lavu, uništivši tako simbol koji je izazvao toliko destrukcije. Zadovoljavajuće? Da. Ljigavo? Veoma.

Brien je proćerdala svoje finalne momente

Kada Igra prestola završi sa scenama sa severa, vidimo Brien u istom zlatnom oklopu koji je nosio Džejmi. Ona je general Brenove kraljeve garde i njena je obaveza da popuni Belu knjigu u kojoj su zapisana imena svih koji su služili. Poslednjih par minuta, Brien ne upisuje da je prva žena koja je proglašena vitezom u istoriji Vesterosa. Ona čak ni ne započinje svoju stranu. Umesto toga ona završava Džejmijevu stranu - istog onog Džejmija koji ju je napustio - i oslikava ga kao heroja i tvrdoglavog romantika.

Dovoljno je tužno što je žena koja je predstavljena kao strahovito nezavisna u ovoj sezoni spuštena na nivo žene sa slomljenim srcem. Ali da njene poslednje momente definiše upravo čovek koji ju je povredio je najgori mogući kraj za najčistijeg lika u ovom šou.

Arja Kolumbo

Arja je sada na svom Kristofer Kolumbo brodu. Za one sa dugim sećanjem, u šestoj sezoni je pitala Lejdi Krejn o tome što je zapadno od Vesterosa, a šta je Lejdi Krejn opisala kao kraj sveta. Arja se na to nasmejala i rekla da bi volela to da vidi.

Putanja njenog lika je možda i najbolja, uprkos činjenici da je jedan razgovor sa Psom bio dovoljan da napusti godine treninga koji su je pretvorili u ubicu. Ona je oduvek bila Stark koji odbija da se primiri, i razumno je zamisliti je na kraju na brodu koji putuje bog zna gde. Ali ipak, nije nosila nijedno lice tokom čitave sezone, što je važan deo njenog lika.

Taj Džonov kraj

Na kraju, nakon što ubija Deneris kazna za Džona Snoua - iako je rešio sve potencijalno velikog problema - je da ga vraćaju na na Zid. Iz nekog razloga, čovek čija su smrt i vaskrsenje omogućili da odmaršira na jug i preuzme Vinterfel, da postane kralj Severa, da napravi savez sa Deneris i porazi Noćnog kralja, završava kao kopile? A Tirion koji nije učinio ni upola toliko za kraljevstvo postaje Ruka novokrunisanog Brena. Pretpostavljam da je Džon isti kao njegov ujak Ned, i na kraju ga je njegova čast vratila baš tamo gde je počeo. Bar smo mogli da vidimo njegov ponovni susret sa Duhom.

Tirion je Brenova ruka... zašto?

Kapiram, Bren je promrmljao nešto o tome da Tirion mora da popravi sve probleme koje je izazvao. Ali zar nije to samo formalnost? Kakvi strateški i politički saveti su potrebni tipu koji može da vidi prošlost, sadašnjost i budućnost.

Zaista su je nazvali 'Pesma leda i vatre'...

Tirion postavlja pitanje koje smo se svi plašili da pitamo "Šta je ovo"? Izgleda da je reč o istoriji ratova meštara Embrouza od Robertove pobune, sudeći po Semu koji tvrdi da mu je pomogao sa naslovom. I onda doživljavamo kolektivni transfer blama u jednom od najljigavijih momenata u istoriji prestižne televizije. Mislim... bože. Vidite, ja znam da su na taj način Beniof i Vajs pokušali da odaju čast Džordžu R.R. Martinu, ali možda nije bila dobra ideja da prepišu naziv sage. Pesma leda i vatre. Kako je to neko napisao i pomislio da je dobro? Svakako mnogo govori o ovoj nesrećnoj finalnoj sezoni.

Pratite Noela na Tviteru.

Reklame