Fotografija

Fotografije epidemije sintetičke droge koja je opustošila Gazu

Dok je Palestinska grupa za suzbijanje narkotika konfiskovala milione pilula u poslednjih nekoliko godina, zloupotreba supstance ne jenjava.

pisao Antonio Faccilongo
12 Novembar 2016, 7:22am

Sve fotografije ANTONIO FACCILONGO

Naš televizijski kanal VICELAND se nedavno bavio istraživanjem podzemne mreže tunela koji povezuje Pojas Gaze sa Izraelom i Egiptom i omogućuje vojnicima i i robi da tajno pronađe put do palestinskih teritorija. No, ovi tajni putevi su takođe pogodni za uvoz ilegalnih narkotika u koji spada i tramadol, sintetički opijat koji je tokom poslednjih decenija potpuno opustošio ratom razorenu državu.

Nakon rata u Gazi 2008. godine koji je poznat i pod imenom Operacija Liveno Olovo, Ujedinjene Nacije su sprovele anketu među stanovnicima Gaze koja je pokazala porast rizičnog ponašanja u ovoj oblasti, uključujući i ogroman porast zavisnika od droge. Prva supstanca koja se povezuje sa zavisnošću je tramadol, analgetik sličan kodeinu ili morfijumu sa velikom mogućnošću za zloupotrebu. Čak i pre ovog istraživanja, skoro trideset odsto ljudi između 14 i 30 godina je koristilo analgetik, a čak 15 000 Palestinaca je pokazivalo znake zavisnosti.

Tokom poslednjih nekoliko godina, snage predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija su pokušale da zatvore tunele, ali to jednostavno samo podiglo cenu tramadolu. "Čak i visoka cena ne sprečava stotine hiljada stanovnika Gaze da koriste tramadol", rekao je lokalni farmaceut za Al-Monitor u avgustu. "Činjenica je da još uvek svako može doći do tramadola u Gazi, dostupan je svakom ko ga želi".

Dok je Palestinska grupa za suzbijanje narkotika konfiskovala milione pilula u poslednjih nekoliko godina, zloupotreba supstance ne jenjava. Kako izveštava Al-Monitor, postoje čak glasine da studenti hemije Islamskog Univerziteta proizvode i distribuiraju imitaciju tramadola koja se prodaje po nižoj ceni.

Fotograf Antonio Fasilongo posetio je Gazu u leto 2015. kako bi dokumentovao posledice rata. Ali vrlo brzo mu je pažnju ukrala izolacija i poteškoće iz kojih korisnici tramadola ove oblasti traže izlaz. On kroz socio-antropološki objektiv istražuje eskapizam i patnju gledajući pravo u lice društvene nelagodnosti. Pogledajte fotografije njegovog boravka u Gazi ispod, a za više radova posetite Antonijev sajt.

Bombardovana zgrada u kraju Šejaija

Čovek jaše konja na plaži GazeDeca se igraju na ruinama u GaziRadnici se mole na ruševinama bombardovanog područjaDiler tromadola tokom razmene na uliciRami Gardenija (23) je izgubio nogu u bombardovanju. Tramadol se koristi protiv jakih bolova u nekim slučajevimaIzrealska bomba pretvorena u vazuDečak u svojoj uništenoj sobi

Još jedna fotografija Ramija Gardenije

Palestinac povređen u bombardovanju dronom

Poslednji meč u palestinskoj fudbalskoj ligi. Tramadol se uglavnom uzima kod kuće kada niko ne gleda. Ipak, postoje dva primećena izuzetka: na venčanjima i fudbalskim utakmicama

Tablete tramadola, prave i lažne

Palestinski policajac pokazuje tablete zaplenjene tokom nedavnog hapšenja

Grupa ribara se odmara posle posla. Dileri droge se maskiraju u ribare kada odlaze na pučinu da kupe tablete

Policijski pas tokom treninga. Musah je jedini policijski pas u Palestini. Ostali psi su ubijeni tokom rata u leto 2014.

Čuvari na ulazu stadiona gde se odvija finale palestinske fudbalske lige

Telo čoveka koji je preminuo od srčanog udara koji je možda izazvala zloupotreba tromadola

Mohamed živi u izbegličkom kampu blizu Kan Junisa, jedne od najbombardovanijih oblasti

Kupovanje droge na moru. Droge se često uvoze u Palestinu kroz tajne tunele

Ribarski čamac

Murad živi u uništenom domu u Šejaiji

"J" je diler droge. Zaradi oko 3 000 dolara mesečeno, što mu pomaže da nahrni osamnaestočlanu porodicu. Nezaposlenost je visoka u Palestini što je dovelo do ilegalnih radnji poput prodaje narkotika

Čovek u bašti razorene kuće, boluje od teških glavobolja koje izaziva velika količina stresa