Film

Šta se danas nalazi na mestima koja znamo iz prvog "Trejnspotinga"?

Prošlo je 20 godina od premijere originala, a svi nestrpljivo čekamo taj prokleti mart za T2.
11 Februar 2017, 7:00am

(Slike scena: 'Trainspotting' / Film4; Fotografije: autor)

Jedna velika banka nedavno je izdala ono odvratno saopštenje u kojem se trudi da zvuči kao da je u koraku s vremenom, otkrivši da bi ulaganje u neki posed "na poštanskom broju Trejnspotinga" 1996. godine, sad s naknadnom pameću, bila jedna veoma dobra investicija. Cene kuća na lokacijama na kojima je sniman film skočile su 200 odsto, zabalaviše oni, kao da se epidemija nemoguće visokih životnih troškova svuda prihvata kao sjajna vest.

To očigledno niko nije rekao Sik Boju, večitom zamalo uspešnom kriminalcu u Trejnspotingu.

"Tek treba da nas zapljusne veliki talas džentrifikacije", šali se on u skorašnjem nastavku T2, dok pokazuje oronuli pab koji je nasledio. Ovaj bar bi trebalo da se nalazi u Litu, lučkom edinburškom kvartu koji je, u stvarnosti, već postepeno džentrifikovan u poslednje dve decenije.

Verovatno iz tog razloga, producenti nastavka su za snimanje pronašli pab blizu Glazgova, sa pozadinom od opustelih dokova Klajdbenka – bezbedno lišenom restorana sa Mišlenovim zvezdicama – koja nudi mnogo uverljiviji okoliš.

Sa sličnom dilemom suočavali su se tvorci prvog Trejnspotinga sredinom devedesetih, koji je, izuzev kratke cene na istočnoj obali, slavno snimljen isključivo u Glazgovu. Šta se, dakle, dogodilo s tim kultnim lokacijama u poslednje dve decenije? Je li ih poklopio cunami privremenih prodavnica, vinarija i agresivnih agencija za nekretnine?

Da bih saznao odgovor na to pitanje, pošao sam na turneju po ključnim lokacijama Trejnspotinga u Glazgovu.

NOĆNI KLUB

U sceni u noćnom klubu, ukoliko se ne sećate, antiheroj Renton, u tumačenju Juena Makgregora, prvi put upoznaje školarku Dijanu, u tumačenju Keli Makdonald, dok u pozadini trešti "Atomic" grupe Blondie.

Noćni klub Volcano bio je postojeće mesto, smešteno u Partiku, zapadnom delu grada. Ali kao što je slučaj sa sudbinom silnih klubova od tada, bio je sravnjen sa zemljom ubrzo nakon pojavljivanja u filmu, a njegovu ulicu sada nastanjuju, očekivano, luksuzni stanovi i skupoceni studentski smeštaji. Tu gde su nekad maloletnici gutali pilule, provodili se po čitavu noć i muvali sa neznancima, sada su usamljeni brucoši u svojim studio apartmanima i, očigledno, jedno "prelepo uređeno unutrašnje dvorište".

PRESUDA: Partik odavno prednjači u džentrifikaciji u Glazgovu, smešten tačno između bivših brodogradilišta na reci Klajd i olistalih bulevara zapadnog dela grada. Ovaj kraj se od sredine devedesetih izmenio do neprepoznatljivosti, tako da tu nema previše iznenađenja dok veliki talas džentrifikacije odnosi noćni klub Volcano iz Benalder Strita kao svoju prvu žrtvu.

PAB U KOJEM PODIVLJA BEGBI

Slavni pab u kojem je baksuzni gost dobio kriglu u facu možda se nalazi odmah do stambenih zgrada u koje Univerzitet u Glazgovu svake jeseni smešta na hiljade novih pridošlica, ali malo koji od njih bi se usudio da u njega uđe. Njegova reputacija naširoko je poznata – to definitivno nije "studentsko mesto", jer, pobogu, zar niste gledali Trejnspoting?

A tako je bilo i sve do pre nekoliko godina, kad je pab Crosslands – kako je nekad bio poznat – otkupio lokalni hipsterski lanac i preimenovao ga u The Kelbourne Saint. Nedugo zatim stigli su drvena lamperija, zanatski džinovi, opsednutost grilovanom piletinom i plejliste sa šlagerima. Tu ne puze mrtve bebe po zidovima, daleko bilo, umesto toga su čitavi ćoškovi paba ispunjeni visokim stolicama i knjigama za decu.

PRESUDA: Ovaj pab je džentrifikovan, a nijedna pizdurina neće otići odavde dok ne otkrijemo koja pizdurina je to uradila (mada makar možete da naručite koktel nazvan po svačijem omiljenom psihotičnom bacaču krigli Franku Begbiju).

KAFIĆ SA MILKŠEJKOM

Italijanski migranti koji su početkom 20. veka stigli u Škotsku doneli su sa sobom mnoge briljantne stvari, među kojima su istaknutiji sladoled i smrznuta pica. Mali italijanski snek barovi počeli su da niču i duž centralnog pojasa, a Café d'Jaconelli na Merihil Roudu jedan je od najboljih primera. Na istom mestu od 1924. godine, njegov najslavniji momenat nastupio je 1996. godine kad su Renton i Spad tamo seli na po milkšejk od jagode i da zgutaju malo spida.

PRESUDA: Jaconelli's nije promenio ni izgled 50 godina, a kamoli jelovnik, i svaka mu čast na tome. Zona provereno lišena japija.

ULICA U KOJOJ OVERI RENTON

Na samo nekoliko minuta vožnje od centra Glazgova, Posilpark deluje kao potpuno drugačiji svet. Delovi kraja koji su se pojavili u filmu izgledali su kao da im ne gine rušenje još pre 20 godina, tako da ne iznenađuje mnogo da je sada ostalo malo toga sem praznih ulica zaraslih u korov i zasutih razbijenim staklom.

PRESUDA: Mislim da urbani pejzaž Posila nije dobio mnogo hvalospeva poslednjih godina, ali ovaj put mu idu sve čestitke – to je ubedljivo najmanje džentrifikovana od svih lokacija iz originalnog Trejnspotinga.

BOLNICA

Odmah po overavanju,Rentona brzinski prebacuju na hitan prijem. Autori su iskoristili Bolnicu Kenisbern u Bersdenu, luksuznom kraju na severozapadu grada. Osnovna konstrukcija zgrade je očuvana, mada je sada pretvorena u luksuzne stanove. U ovom jezivo tihom predgrađu, gde na svakom koraku očekujete komšijske straže, nema ni traga ni glasa bolničkih kola sa uključenom rotacijom ili narkomana koje izvlače iz taksija.

PRESUDA: Smisliti način kako da se džentrifikuju ionako najluksuzniji delovi grada mora da je teško, ali pretvaranje predratnog bolničkog bloka u luksuzne stanove uspeva baš u tome, tako da svaka čast, Bersden.

VEĆINA SCENA U ENTERIJERU

Duvan je od davnina tesno povezan sa istorijom Glazgova: veći deo ranog bogatstva grada potekao je od iskorišćavanja prekookeanske trgovine ovim proizvodom. U mnogim od najvelelepnijih zgrada bili su smešteni bogati trgovci duvanom, a grad je imao ogromne fabrike cigareta još osamdesetih. Jedna od tih fabrika, na Aleksandra Parejdu u istočnom delu grada, slučajno je bila prazna u vreme kad su tvorci Trejnspotinga tražili prostranu lokaciju za sebe. Na kraju su u njoj podigli studio, te su mnoge scene filma u enterijeru snimljene upravo ovde.

To je sada ogroman poslovni blok u kojem je smešteno osoblje kol centra, tako da kad sledeći put budete pričali s operaterom Britiš gasa ili Skaja koji govori škotskim akcentom, ne zaboravite da ga pitate nalazi li se u istoj zgradi u kojoj umire beba i u kojoj Renton propada kroz tepih.

PRESUDA: Nije toliko džentrifikacija, koliko simbol svih usranih poslova kojima nas je usrećila post-industrijska Britanija.

Još na VICE.com

Šta se dogodilo sa 'Trejnspoting' generacijom navučenom na heroin

Sa rediteljem Denijem Bojlom o 'T2 Trejnspotingu'

16 godina kasnije: Šta sada radi ekipa filma Doni Darko