Seks

Pravilno shvatanje seksualnog zadovoljstva je od suštinske važnosti

Šta bi bilo da se seksualno obrazovanje bazira na zadovoljstvu umesto na strahu?

pisao Kimberly Lawson
12 Oktobar 2017, 9:38am

Ilustracije: Lia Kantrowitz

Andrea Barika odrasla je u filipinskoj katoličkoj porodici – od seksualnog obrazovanja imala je samo informaciju da seks pre braka nikako nije dozvoljen.

„To je bilo praktično sve", kaže ova dvadesetsedmogodišnja žena za Broadly. „Govorili su nam samo da je sve pre braka greh. Nisu me učili o obostranoj saglasnosti jer, kao, zašto bi me se to uopšte ticalo? Bilo je sve ili ništa. Poljubila dečaka ili mu se potpuno podala, u svakom slučaju goreću u paklu."

Štetne posledice ovog zastrašivanja i nametanja apstinencije ubedile su Bariku da je ključni element seksualnog obrazovanja pozitivan stav prema seksu. To je motivisalo nju i njen tim da ovog oktobra pokrenu O.School, onlajn platformu koja nudi striming i čet sa ciljem obrazovanja javnosti na temu seksualnog zadovoljstva, identiteta, i komunikacije.

„Planiramo da postanemo mesto od poverenja za sve onlajn razgovore o seksu, da nudimo rešenja svih intimnih problema, i priliku za istraživanje seksualnog identiteta", kaže Barika. „To je bitno drugačije od zastrašivanja koje se danas nudi po školama – kako da ne zatrudniš, kako da se ne zaraziš, šta da radiš u menstruaciji, kakvo ti je telo…. Jeste i to važno ali nipošto nije dovoljno, zanemaruje se seksualno zadovoljstvo. Čak se i na časovima biologije čin seksa objašnjava anatomski, bez priče o zadovoljstvu.

Jedna od posledica destigmatizacije uživanja je bezbedniji seks. U Holandiji, na primer, sveobuhvatno seksualno obrazovanje počinje u četvrtog godini deteta, a nastavni plan uključuje stav po kom je seksualno zadovoljstvo sasvim normalno. Istraživanja su 2011. pokazala da je devet od deset holandskih tinejdžera koristilo kontracepciju prilikom prvog seksualnog iskustva. Procenat tinejdžerskih trudnoća u Holandiji je tek četvrtina procenta zabeleženog u SAD, pokazuju podaci iz Journal of Adolescent Health.

Brojna istraživanja takođe su ustanovila da obrazovanje na temu seksualnog zadovoljstva vodi i drugim pozitivnim ishodima, između ostalog „bolja komunikacija na planu seksualnih navika i identiteta, razvoj ključne (feminističke) svesti, dublje poznavanje telesnih reakcija na stimulaciju, i logističke prakse polnog opunomoćenja posebno – ali ne isključivo – kod mladih žena", navodi se u Sex Education.

Seksualno obrazovanje sa naglaskom na zadovoljstvo moglo bi da pomogne mladim ljudima da shvate koncept obostrane saglasnosti. Kad se naviknu da izraze šta žele u krevetu, kaže Barika, umeće takođe i da kažu šta ne žele. „Seks-pozitivno obrazovanje uči ljude o požudi, a kad se to nauči lako je pričati o saglasnosti i svim drugim divnim stvarima koje omogućuju bezbedan seks."

„Seks-pozitivni stavovi obaveštavaju ljude da nema ništa loše u seksu kao takvom."

Megan Stabs, seksolog iz Mičigena, takođe se zalaže za seksualno obrazovanje sa naglaskom na zadovoljstvu. „Kad dozvoliš sebi da kažeš da si seksualno biće, stičeš i moć da za sebe donosiš odluke, da se zalažeš za sopstvene seksualne interese", kaže ona za Broadly.

„Žene se obično trude da udovolje drugima" kad je seks u pitanju, dodaje Stabs. Zdravije će živeti kad nauče koliko je moćna reč „ne".

International Perspectives on Sexual and Reproductive Health izdali su pregled 22 školska programa seksualnog obrazovanja u kom konstatuju da se u 80% programa koji sadrže bar jednu lekciju o ulogama polova i dinamici moći vidi značajno smanjenje trudnoće i seksualno prenosivih bolesti, dok se ovi rezultati beleže kod samo 17% programa koji ove elemente ne sadrže.

„Sve ovo motiviše mlade ljude da više razgovaraju o seksu", kaže Barika. Vrlo retko ih učimo da se o seksu priča. U filmovima seks se obično dešava glatko i spontano, svi znaju tačno šta treba da rade, a to mišljenje vodi ljude ka rizičnom seksualnom ponašanju jer nisu svesni gde bi sami želeli da podvuku crtu. Možda nisu spremni ni da pričaju o svojoj seksualnoj predistoriji jer ih plaši pomisao da iznesu sopstvene namere."

„Seks-pozitivni stavovi obaveštavaju ljude da nema ništa loše u seksu kao takvom", dodaje Barika. „Seks je pozitivna pojava, zašto ne bismo o njoj pričali? Zašto je ne bismo na najbolji mogući način iskoristili? Ljudi koji odrastu sa mentalitetom po kom je seks nešto negativno obično ne razviju sposobnost da se zaštite od neželjenih posledica."

Još na VICE.com:

Šta raditi kad je seksualno zadovoljstvo nedostižno

Muškarci vole svoje kite

Pornhub sada nudi i seksualno obrazovanje, a evo i šta sam naučio

Tagged:
škola
Seksualno obrazovanje
apstinencija
seksualno zadovoljstvo