Najstarija živa osoba na Zemlji navodno je mrzela svaki dan svog života

Koku Istambulova tvrdi da ima 128 godina i svoju dugovečnost smatra božjom kaznom.

|
maj. 18 2018, 7:16am

Fotografija Stock photo via Getty

Prema ruskoj vladi, Čečenka po imenu Koku Istambulova ima 128 godina, što je čini ne samo najstarijom osobom na Zemlji (trenutni nosilac te titule je Čijo Mijako, sa 117 godina), već starijom od bilo koga u evidenciji u skorijoj istoriji. Njene godine nemoguće je potvrditi zato što su njeni dokumenti izgubljeni u Drugom čečenskom ratu, ali dokumentacija njenog unutrašnjeg pasoša njen datum rođenja navodi kao 1 jun. 1889. I kad je slušate kako priča, shvatate da je mrzela skoro svaki minut od tada.

"Nisam imala nijedan srećan dan u životu. Uvek sam naporno radila, kopala po bašti. Umorna sam", rekla je Istambulova za Dejli Mejl. Upitana za tajnu dugovečnosti, ona je rekla: "Bila je to Božja volja. Ništa ja tu nisam doprinela... Dug život nije Božji dar za mene — već kazna."

Rusija iz devetnaestog veka je, očigledno, bila teško mesto za odrastanje, a Istambulova je proživela neke od najgorih događaja Dvadesetog veka. Preživela je Prvi svetski rat, Oktobarsku revoluciju, Drugi svetski rat, Staljinove deportacije čitavog čečenskog naroda u Kazahstan i Sibir ("Osećali smo koliko nas Kazahstanci mrze", rekla je). Seća se da ju je baka tukla zato što se kao dete nije oblačila dovoljno skromno i da je stalno kopala rupe kako bi sadila lubenice. Sva deca su joj poumirala, uključujući ćerku koja je živela sve do njene 104 godine.

Nema tu nikakve lekcije, zato što, pa ono, to vam je život. "Kad se danas osvrnem na svoj nesrećni život, žao mi je što nisam umrla dok sam još bila mlada", rekla je ona za Mejl.

"Dok sam radila, živela sam dan za danom. Sada ne živim, samo otaljavam."

Njen rođendan je za samo nekoliko nedelja!

Pratite Nikol Klark na Tviteru.

Više na VICE
VICE Kanali