Reklame
nauka

Ukoliko vidite ovu ribu koja može da diše na suvom - ubijte je odmah

Severna zmijoglavka do sada je primećena u 15 država u SAD-u, a inspirisala je čak dva filma.

pisao Becky Ferreira
14 Oktobar 2019, 8:46am

Foto: Brian Gratwick

Severna zmijoglavka, invazivna riba koja može da diše vazduh i preživi na kopnu primećena je po prvi put u državi Džordžija u SAD-u, a zvaničnici ove države upozorili su javnost da ubiju svaku jedinku koju primete.

“Ubijte je odmah,“ glasi instrukcija Departmana za prirodne resurse države Džordžija, Divizija za divljinu, u u saopštenju.. “NE PUŠTAJTE JE.”

Severna zmijoglavka je slatkovodna riba tipična za Evroaziju, ali se pojavila u Džordžiji ovog meseca, i prethodno u još 14 drugih država. Jedan ribar uhvatio je jedinku ove vrste na privatnom jezercetu u Gvinet Kauntiju, severoistočno od Atlante, što je dovelo do toga da zvaničnici ove države upozore javnost.

Ova riba izgleda dovoljno jezivo, sa špicastim uskim telom koje može da naraste i do gotovo metar dužine. Ipak, severna zmijoglavka je predator koji predstavlja veliku pretnju po ribu, vodozemce i zglavkare, kao po za druge autohtone vrste, a može biti i agresivna kada štiti svoje mlade, stoji u izveštaju Geološkog zavoda SAD-a..

Zmijoglavka se mresti nekoliko puta godišnje, a ženke mogu položiti i preko 100,000 jaja godišnje, tako da ova vrsta lako preuzima ekosisteme, što uništava šanse drugim vrstama. Ova vrsta takođe je razvila i respiratorne organe koji im omogućavaju da prežive izvan vode i po nekoliko dana, što ovoj ribi daje dovoljno vremena da pronađe put do nekoe druge sveže vode u blizini.

Ova riba po prvi put privukla je pažnju javnosti SAD-a 2002, kada je otkriveno jezero u kome su živele u Kroftonu, u Merilendu. Državni zvaničnici zatrovali su celo njeno stanište i sprečili razviće preko 500 novorođenih zmijoglavki. Ovaj događaj inspirisao je dva filma objavljena 2004: Snakehead Terror i Frankenfish.

Zvaničnici u Džordžiji nadaju se da će sprečiti infestaciju ove vrste pre nego što ona preputuje do drugih voda u ovoj državi.

“Naša prva linija odbrane u borbi protiv vodenih invazivnih vrsta, kakva je i severna zmijoglavka, upravo su naši ribolovci,“ rekao je Met Tomas, glavni u Diviziji za resurse divljine, u saopštenju.

“Zahvaljujući brzom izveštaju ribara, naši zaposleni mogli su da istraže i potvrde prisustvo ove vrste u ovoj vodi,“ dodao je on. “Trenutno preduzimamo korake kako bismo odredili da li su se proširili izvan ove vode, i nadamo se da ćemo sprečiti ovu vrstu da se proširi na druge vode u Džordžiji.”

Ovaj članak prvobitno je objavljen na VICE US.

Tagged:
Ribe
ribari
Džordžija
invazivne vrste