Tech by VICE

Užasno je gledati kako kuću odnosi bujica od zemlje

"Moj sin se još uvek nosi sa traumom, pita da li bi mogao da spava otvorenih očiju, jer ga plaši mogućnost novog zemljotresa."

pisao Iqbal Lubis
05 Oktobar 2018, 1:05pm

Sve fotografije: autor teksta

Originalno objavljeno na VICE Indonesia.

Santi se spremala za večernje molitve tog petka u mestu po imenu Palu, gradu od 330,000 stanovnika u Indoneziji, na severozapadu provincije Centralni Sulavesi, kada je naizgled tvrda zemlja odjednom potekla i progutala njenu betonsku kuću. Grad je tresao zemljotres jačine 7.4 stepena, a svud oko nje tlo se pretvaralo u nešto nalik živom pesku. Kuće njenih suseda počele su da tonu. Njena se prepolovila tako da su spavaće sobe završile tristotinak metara dalje od ostatka kuće.

"Bio je to potpuni haos", kaže Santi. "Pukom srećom sam preživela.”

U isto vreme, Fadila je u neposrednoj blizini počela da paniči. Pre zemljotresa, bila je kod kuće sa dvoje dece i njihovim porodicama kada je gradom odjeknuo poziv na molitvu koji se ubrzo neočekivano prekinuo.

Fadila se seća samo da su usledili vrisci. Zemlja im se tresla pod nogama. Fadila je sa porodicom pokušala da pobegne, ali nije daleko odmakla.

"Posle samo tri sekunde trčanja, tlo je počelo da mi propada pod nogama", kaže ona.

Prestala je da trči i počela da se moli. Zemlja je i dalje tekla na sve strane, uzdizala se gore-dole. Ona je samo stajala u mestu, užasnuta kolapsom donedavno čvrstog tla.

"Nadošlo mi je do grudi", priča Fadila. "Mogla sam samo da se pomolim."

Fadila, desno, gleda mesto na kom joj se nekada nalazila kuća.

A onda, ništa manje naglo, sve je prestalo. Njena deca i unučad bila su dobro, iako je sedmogodišnji dečak zapao u pokretne zemljane nanose.

"Pravo čudo da je živ", kaže ona. "Upao je, ali se nekako izvukao."

Ovaj incident obeležio je malo poznat geološki fenomen, takozvano "rastakanje tla" pri kom zemljotres izazove "zasićeno zemljište" da naglo pređe u tečno stanje. Tokom potresa, pritisak izdvaja vodu prisutnu između čestica zemlje, što umanjuje trenje i čini da tlo poteče kao da je voda.

Posledice mogu biti užasavajuće za gledanje.

Fadila je mogla samo da gleda kako joj bujica odnosi dom. U Balaroi, na zapadnom obodu okruga Palu, bar 744 kuća uništeno je u rastakanju tla izazvanom zemljotresom, navodi Agencija za prirodne nepogode na teritoriji Indonezije (BNPB). U pitanju je bio najteže pogođen kraj Palua.

Sam zemljotres i cunami koji je usledio odneli su skoro 1,350 života prema poslednjim podacima. Očekuje se da ovaj broj nastavi da raste, kako spasilačke službe budu pretraživale urušene zgade. Santi i Fadila, sa kojima smo razgovarali u izbegličkom kampu Balaroa, su sa porodicama preživele – uz mnogo sreće. Santi kaže da su se svud oko nje zgrade rušile dok je bežala sa mužem i sinom. Ipak, iako su fizički svi dobro, sa psihološke strane ostale su teške posledice.

"Moj sin se još uvek nosi sa traumom", priča Sani. "Pita da li bi mogao da spava otvorenih očiju. I mene plaši mogućnost novog zemljotresa."

Stanovnici provincije Centralni Sulavesi šetaju kroz razoreni deo Palua.
Balaroa, Palu, Central Sulawesi.
Balaroa, Palu, Central Sulawesi.
Balaroa, Palu, Central Sulawesi.
Balaroa, Palu, Central Sulawesi.