Reklame
Beogradski izbori 2018

Sada Đilas i Šapić mole REM da skine zabranu sa spota SNS-a

Sporni video već je emitovan na Radio Televiziji Srbije, poslednji put viđen je pred drugi Dnevnik - dok u isto vreme "trenduje" na Jutjubu.

pisao VICE Srbija
17 Februar 2018, 8:41pm

Skrinšot: Jutjub.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) obustavilo je u subotu uveče predizborni spot liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" u kome se direktno diskredituju protivnici u izbornoj trci Dragan Đilas i Aleksandar Šapić.

Nekoliko sati kasnije oglasili su se i Dragan Đilas i Aleksandar Šapić tražeči od REM-a da dozvoli emitovanje spornog spota.

Đilas je u obraćanju regulatornom telu naveo da je sa "velikim čuđenjem pročitao odluku o zabrani, ne zbog njenog sadržaja, jer ona je doneta po nalogu onih koji su spot i napravili, već zbog činjenice da čin donošenja odluke znači da REM postoji".

Nešto kasnije po istom pitanju, na nešto drugačiji način oglasio se i Aleksandar Šapić:

U humoristički zamišljenom scenariju spota aludira se na to šta bi se dogodilo ukoliko oni pobede - nikada ne bi bili na radnom mestu, protestovali bi protiv Vučića i zajedno sa tajkunima krojili budžet po svojoj meri. Dok su projekti poput izgradnje metroa na čekanju, u kancelariji gradonačelnika ostala su samo slike Đilasa i Šapića.

I tu nastaje problem:

“U navedenom spotu se u tri kadra (9:43:59-9:44:01 i dva vezana kadra 9:44:40-9:44:45) pojavljuje slika Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, nosilaca drugih izbornih lista na lokalnim izborima za grad Beograd. Objavljivanjem ovakve oglasne poruke u svom programu bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, pružalac medijske usluge povređuje odredbu člana 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, što je osnov za hitno obustavljanje emitovanja predizborne poruke, odnosno, u suprotnom, za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima”, navodi se u saopštenju REM.

Međutim, sporni video već je emitovan na Radio Televiziji Srbije, poslednji put viđen je pred drugi Dnevnik - dok u isto vreme "trenduje" na Jutjubu, približavajući se broju od 100 hiljada pregleda za manje od 24 časa. U toku dana, kako smo mogli da saznamo iz medija, RTS je od REM-a zatražio monitoring spota Srpske napredne stranke u kome se koriste fotografije opozicionih kandidata.

Reakciju REM-a, ruku na srce, nismo videli još od čuvenog spota SNS-a u kome se uzvikuje "Vučiću pederu" - kada je Savet REM izdao nalog za obustavljanje emitovanja zbog toga što je sadržao "poruke koje se mogu smatrati uvredljivim". Tada je za predsedničke izbore REM saopštio da nije doneo posebnu odluku o praćenju predsedničkih izbora, već da će nadzor vršiti po prijavama građana.

U to ime, dobrodošao REM u predizbornu kampanju za beogradske izbore 2018. godine, nadamo se da će te biti sa nama do kraja. Jer, izgleda da je tek počelo.

Tagged:
spot
politika
sns
vesti
Kampanja
Predizborni spot
đilas
šapić