Sport

Šta igrači kažu o US Openu bez Novaka Đokovića

Prethodni šampioni, i jedan novi klinac, o US Openu bez Novaka.

pisao Nikola Olić
04 Septembar 2017, 6:53am

VICE/Nikola Olić

Takva pitanja moraju pažljivo da se postave na teniskom turniru. Posle svakog kola, pola igrača ispadnu, što više dana i kola prodju pritisak na preostale igrače je veći. Kao primer upravo toga, posle pobede nad našim Viktorom Troickim, Aleksandr Dolgopolov je rečima, očima i rukama nestrpljivo prekorio jednog inače sasvim prijatnog američkog novinara koji ga je pitao o nekim glasinama umesto o tenisu.

I novinari su pod nekim svojim pritiskom, US Open je poslednji Grand Slam turnir u godini pa je to poslednja prilika novinarima da nekim igračima uopšte postave pitanja, a i poslednja prilika igračima da uzmu puno poena za ulazak u kraj sezone. Naši novinari koji samnom sede u trećem redu medija centra ove godine imaju malo manje posla, pošto najbolji srpski teniser Novak Đoković zbog povrede lakta nije ovde u Njujorku.

Tri bivša US Open šampiona, Rožer Federer, Rafael Nadal i Marin Ćilić bili su raspoloženi da odgovore na pitanja o Novakovom izostanku sa turnira. Oni na to gledaju iz jedinstvenog ugla, sva trojica su ovde držali pehar i sva trojica su u poslednjih nekoliko godina imali zdravstvenih problema, basš kao što Novak trenutno ima povredu lakta.

Poznati film iz 'Bal na vodi' završava se rečima 'Neki novi klinci...', i tako je i u svetu tenisa. Svaki turnir gde neko veliki nedostaje - a ovde na US Openu nema Novak Đokovića, Stana Vavrnike, Kena Nišikorija, Miloša Raonića i Endi Mareja, je prilika nekim novim klincima da osvanu. Jedan od tih od kojeg se ove godine najviše očekuje je Kanađanin Denis Šapovalov, koji ima brzinu i agresivnost Nadala, a elegantne pokrete Federera. I on ima jasno mišljenje o Đokoviću.

Ali da počnemo sa pitanjem za elegantnog Federera, koji je pet godina za redom dominirao na US Openu od 2004 do 2008 godine:

"Kad nema tih velikih igrača, ima mesta za neke druge. Sve se promeni, ceo žreb dobije neki novi osećaj. Ove godine je žreb zbog Endija ispao dosta čudan, nikad se ne zna kakve prilike neki mlad igrač može da dobije, ili kakvu inspiraciju. Tako je bilo prošle godine, ja nisam bio tu i nekom drugom je uletela prilika. Svakom van top 10 je nečiji izostanak velika prilika. Ja lično nisam mogao da predvidim da neće biti ni Đokovića ni Vavrinke, oba finalista od prošle godine. Lakše je bilo za očekivati da bi Nadal ili ja bili povređeni, imali smo više problema u zadnje vreme. Svi smo začuđeni, i igrači, i navijači i vi novinari."

Marin Čilić osvojio je US Open 2014. godine i ove godine se dosta mučio sa povredom butine.

"Sve je potpuno drugačije. Ovo je velika prilika, pogotovo za igrače u donjoj polovini žreba. Sve se mnogo više otvorilo bez Đokovića i ostalih igrača, puno prilika za nove igrače da se pokažu. Ja sam se mučio sa povredama i znam kako je, bilo je perioda da ne samo da nije bilo tenisa, jedva je bilo i hodanja a kamoli trčanja."

Pitali smo i prvog reketa sveta Rafael Nadala, šampiona 2010. i 2013. godine, o Đokoviću. Nadal svoj slab govorni engleski popunjava raznovrsnim govorom tela i izrazima lica. O povredama priča zatvorenih očiju i izdiše kroz stisnutu vilicu.

"Uuuuh, povrede. Ne, ne, ne, ne, ne zelim da pričam o povredama. Turnir će biti drugačiji bez Novaka, to je sigurno. Ali to je njegova odluka i ja to potpuno razumem. Žao mi je što je povređen, treba mu odmora, treba nam svima odmora i fizičkog i psihičkog. Novak godinama igra fantastično, ova situacija je normalna. Važno je da ostanemo normalni, da smo sa prijateljima i sa porodicama, da nam tenis uvek bude uživanje. Mi nismo klinci više, nemamo 20 i kusur godina. Novak ima 30 godina, normalno je da nas povrede stižu"

Ranije pomenuti novi klinac Denis Sapovalov nema problema sa povredama, njegova karijera je tek počela, u prvom US Openu bolje je počeo i od Federera i Nadala iz njihovih mlađih dana, i direktnije od obojice je rekao u čemu je problem sa izostankom Đokovića:

"Čini mi se da nije realno ni normalno da 5 od 10 najboljih tenisera na svetu nisu ovde. Mora da je problem sa rasporedom i sa celom ligom koja toliko traži od igrača. Nisam dovoljno dugo profesionalac pa da mogu puno da pričam, ali očigledno je kad je toliko igrača povredjeno, to nije slučajnost".

Ispod velikog stadiona na kom su večeras, u dva različita meča, igrali i Federer i Nadal, hodnici su puni postera prethodnih šampiona. Nadal i Federer su i dalje u borbi za još jedan Njujorški poster, Novak ove godine opravdano preskače. Ima prostora za jos puno postera i ima vremena za Đjokovića da se potpuno oporavi i vrati na ovaj teniserski Bal na betonu, i medju svoje kolege tenisere koji razumeju mnogo bolje od nas koliko truda i žrtve svaki taj poster od 10 dolara zapravo košta.

PROČITAJTE JOŠ: