Reklame
Mediji

Udruženja novinara podnela krivičnu prijavu protiv Milomira Marića

Urednik TV Hepi prijavljen Tužilaštvu zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

pisao VICE Srbija
30 Oktobar 2019, 1:44pm

Print screen sa YT

Mesec dana pošto je uživo u programu TV Hepi, kanala sa nacionalnom TV frekvencijom preispitivao nacionalnost profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija rekavši da on ima "sumnjivo prezime", Milomir Marić suočava se krivičnom prijavom.

Kako je saopštila fondacija Slavko Ćuruvija, ta organizacija je zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Televizije Hepi, zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog dela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

"Mesec dana nakon Marićevog besprizornog vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu Televizije Hepi, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama da će pokrenuti sve radnje u okviru svojih ovlašćenja povodom ovog slučaja, još uvek nije obavestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka", navodi se u zajedničkom saopštenju medijskih organizacija.

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savet tog tela ni mesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sednica Saveta objavljenim na sajtu regulatora.

"Krivičnom prijavom želimo da podsetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlašćenja da obezbedi doslednu primenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Hepi i preduzme odgovarajuće mere propisane Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga", dodaje se u saopštenju.


Milomir Marić je u jutarnjem programu 30. septembra izneo niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja "1od5miliona" koji su 12 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Marić je tada, između ostalog, naveo da Sinani ima „sumnjivo prezime“ i ocenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”.


Tagged:
politika
Srbija
Albanci
govor mržnje
televizija Hepi