Piće

Sud u Nemačkoj presudio: Mamurluk je legitimna bolest

Tužioci su u ovom slučaju rekli da je kompanija koja je prodavala proizvode protiv mamurluka lagala o njegovoj sposobnosti da reše probleme koje znamo kao jutro posle.
17 Oktobar 2019, 9:37am
mamuran lik na lejzi-begu
Fotografija: Getty Images

Oktoberfest u svom 186. izdanju počeo je u 21. septembra u podne, kada je Dita Rajter, gradonačelnik Minhena, otvorio prvo bure piva. Organizatori Oide Wiesn, kako je ovaj festival lokalno poznat, procenjuju da “uobičajeno“ posetioci popiju više od šest miliona litara piva tokom dve nedelje, koliko traje ovaj festival.

Možda zbog toga što svi znamo šta sve može da se desi kada se pivo sa velikim procentom alkohola toči na litar, organizatori su okačili YouTube video koji objašnjava šta treba, a šta nikako ne treba raditi tokom ovog festivala. (Organizatori su takođe u ovom videu objasnili kako očistiti par lederhozni.)

Manfred Njurcela, CEO minhenskog Kluba pivara, priča duže od dva minuta o tome kako su nastali neki od rituala poznatih na ovom festivalu, a objašnjava i kako ogromna krigla sve nas podseća da je Oktoberfest “narodni festival, koji nije posvećen bindž-opijanju.“ On kaže da je glupo stući celu kriglu u jednom cugu, i ukazuje da je “nehigijenski“ piti iz sopstvene cipele, što je učinilo da pomislimo da niko neće poslušati onaj deo koji govori protiv bindž-opijanja.

Ipak, evo dobrih vesti za sve one koji stignu do “ma sipaću ovo u cipelu“ stadijuma pijanstva - nemački sud doneo je presudu da je mamurluk bolest.

Kako prenosi DW, neidentifikovani svedoci u ovom slučaju tvrdili su da je jedna kompanija koja prodaje šotove protiv mamurluka, kao i oralni prašak koji se koristi u istu svrhu, načinili ilegalnu prevaru povezanu sa zdravljem o tome da mogu da umanje osećaj "SVE BOLI, PUSTI ME DA UMREM“ koji usledi nakon burne noći u izlasku. Sudije koje su saslušale obe strane na sudu u Frankfurtu presudili su da “prehrambeni proizvod ne sme biti opisan svojstvima koja sprečavaju, zalečuju ili leče bilo koju bolest kod ljudi, niti smeju da deluju kao da imaju takva svojstva.“

Sudije su onda definisale bolest kod ljudi kao “čak i malu ili privremenu smetnju normalnom stanju ili normalnoj aktivnosti tela,“ i rekli su da bi takve “smetnje“ uključivale i učestale simptome - glavobolju, mučninu i nesvesticu - koje se sve javljaju kod prosečnog mamurluka. (Kompanija koja je u pitanju rekla je da njihovi proizvodi pomažu kod svih ovih simptoma.)

Dakle, postoji pomalo neetičko ali legitimno opravdanje kada sledeći put javite poslodavcu da ste bolesni u ponedeljak ujutru. Ukoliko vam deluje da je reći da ste bolesni previše, možete reći da ste dobili veisalgiju, za koju The Guardian kaže da je legitiman medicinski termin za mamurluk. Ili možete samo reći šefu da morate da očistite svoje lederhozne. Niko ne želi da čuje detalje o tome.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na VICE US.

Reklame