Reklame
Feminizam

Za nas i za buduće generacije: Objavljena markica sa likom feministkinje Sonje Drljević

Sonja Drljević (1942-2017) bila je jedna od najznačajnijih antiratnih aktivistkinja i feministkinja u Srbiji.

pisao Iva Parađanin
16 Maj 2018, 11:04am

Sonja Drljević (1942-2017) bila je jedna od najznačajnijih antiratnih aktivistkinja i feministkinja u Srbiji. Njen uticaj na feministički pokret, borbu i žene je ogroman.

Bila je osnivačica "Ženskih studija" i dugogodišnja koordinatorka svojevremno krovne feminističke organizacije u Srbiji "AŽIN", članica i koordinatorka prve feminističke grupe u Jugoslaviji 'Žena i društvo'. Bila je suosnivačica i koordinatorka grupe „SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja“, „Ženski lobi“, „Ženski parlament“. Tokom dvehiljaditihih učestvovala je i organizovala predizborne kampanje za povećanje broja žena u političkim strankama, parlamentu i javnoj sferi, zalagala se i za promociju ženskih prava na tržištu rada i ekonomsko osnaživanje žena.

Pre dve godine, dobila je nagradu “Anđelka Milić” za pionirski doprinos razvoju ženskog pokreta u Srbiji, za podršku razvoju znanja u okviru ženskog pokreta od kraja ‘70-tih godina do danas.

Danas, pola godine nakon njene smrti, u znak zahvalnosti prema Sonji, Ženski centar Užice objavio je poštansku markicu sa njenim likom.

- Sonja je za žene iz Zlatiborskog okruga uradila jako mnogo, počevši od 1997. god kada je AŽIN (Asocijacija ženskih inicijativa ) pokrenula projekat Ženski pokret - Ženska mreža. Cilj tog projekta je bio da se inicira organizovanje žena na feminističkim principima u unutrašnjosti Srbije. Sonja je već poznavala neke žene sa ovog područja i tako su krenuli razgovori i ohrabrivanje da dođe do registracije ženskih udruženja na ovom području. Pored koordiniranja organizacijama u MREŽI pokrenut je niz inicijativa za udruživanje žena u zadruge, a zatim i organizovanje obrazovnih programa - kaže za VICE Rada Gujaničić iz Ženskog centra Užice.

Sonja je smatrala da aktivizam mora biti povezan sa feminističkom teorijom i radila je na tome da se takvi obrazovni sadržaji realizuju u unutrašnjosti Srbije.

- Ne samo zbog toga što je bila jedinstvena kao aktivstkinja već i zato što je bila veliki čovek, Sonja zaslužuje mnogo više od ove markice. Imamo još nekoliko planiranih aktivnosti i radićemo na tome da ih sprovedemo da bi Sonja ostala trajno zapamćena za buduće generacije - zaključuje ona.

"Ukratko, predviđam da će ženski pokret da jača jer je dosta novih tema kojima treba da se bavi. Dokle god smo mi ovde žive, zdrave, vredne i aktivne, taj pokret će da jača. Pogotovo sad kada se naš položaj pogoršava. Nema nam druge" - Sonja Drljević, 2001.