Nestao novinar Stefan Cvetković, policija traga za njim

Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prete​ različiti "političko-tajkunski moćnici".

|
14 Jun 2018, 8:35am

Fotografija skrinošot Jutjub

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je je raspisana potraga za novinarom iz Bele Crkve Stefanom Cvetkovićem nakon što je pronađen njegovo napušteno vozilo.

- Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke polo na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla - navodi se u saopštenju MUP.

Kako prenosi Tanjug policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega ja utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca.

O ovom događaju odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je raspisala potragu sa Stefanom Cvetkovićem i za njim se intenzivno traga.

MUP je saopštio da je Belu Crkvu iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

- Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova koji nadleću teren u okolini Bele Crkve. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja - navodi se u saopštenju MUP.

Očevici su za agenciju Beta ispričali da su na automobilu bila otvorena vrata i da je pored pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom.

Povodom nestanka Cvetkovića oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da su svi resursi na raspolaganju policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) u njegovom pronalaženju.

On je posle otvaranja fabrike za proizvodnju kablova "Kromberg i Šubert" u Kruševcu kazao da ga "svakih 15 minuta" o rezultatima potrage za nestalim novinarom izveštavaju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor BIA Bratislav Gašić.

"Nadam se da će uspeti da reše taj slučaj, više podataka ne mogu da iznosim u javnost", kazao je Vučić.

Agencija Beta je pokušala da stupi u kontakt sa Cvetkovićem, ali su mu svi poznati mobilni telefoni bili isključeni.

Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prete različiti "političko-tajkunski moćnici".

On je 2015. godine rekao da su pretnje počele nakon što je tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta, postavio pitanje o istragama u vezi sa zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

"Istog popodneva dobio sam prvo anonimne 'prijateljske sugestije' da ne bi trebalo to da 'čačkam', da mogu da imam problema zbog toga. Kasnije počinju stalne pretnje putem interneta i telefonom. Prete mi klanjem, ubistvom, lomljenjem kičme, ubistvom deteta, odsecanjem jezika, lomljenjem prstiju", kazao je tada Cvetković.

Cvetković 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

"Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu", rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

On je 31. januara u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom "Koliko košta likvidacija na severu Kosova", kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

Cvetković je prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Cvetković je tada naveo i da su tužbe zbog kojih je osuđen novčano, ali i na kaznu zatvora, protiv njega podneli visoki funkcioner SNS Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić i potpredsednik gradskog odbora SNS Pančevo.

On je rekao da je motiv za podnošenje krivične prijave protiv njega bio to što je na konferencijama za novinare postavljao pitanja u vezi sa njihovom umešanošću u kriminal.

Cvetković je rekao da je koliko je razumeo iz presude neovlašćeno postavljao tuđe fotografije.

"Ja dolazim u apsurdnu situaciju da ne znam zašto sam osuđen. Ja ničije slike nikada nisam objavljivao", rekao je tada Cvetković.