Svaštara

Provela sam vikend uz Netfliks i tražila način da gledam sve što hoću

Za dva dana koliko sam provela osuđena na čaj, papirnate maramice i predloge Netfliksa da odgledam "Love and Other Drugs", kopala sam netom kako da odstranim ovaj film iz liste predloženih i nađem ono što želim da gledam.
18 Januar 2016, 7:02am
Fotografija: Flickr, Vivian D Nguyen

Sigurna sam da je dobar deo vas dragih čitalaca vikend proveo istražujući dubine napokon dostupnog i u prvih mesec dana besplatnog carstva raznoraznih video sadržaja na Netfliksu.

Neću ulaziti u to šta će nam Netfliks pored torenta/Popkorna i svega ostalog – pod jedan, prvih mesec dana je besplatno, a Netfliks vam dan pre isteka šalje obaveštenje o tome, tako da možete da se odjavite ako vam je oko deset evra, koliko je mesečna pretplata, mnogo. One kojima ovo nije skupo, mada u Srbiji sve može da bude skupo, mogu da razumem jedino ako ne mogu da gledaju filmove i serije bez titla. Jer srpskog na Netfliksu, još uvek nema.

Meni je dosadila borba sa dounloudovanjem, pretraživanjem i ostalim ludilima u vidu pop-ap prozora i Netfliksu sam se obradovala, naročito kad sam zaglavila vikend kod kuće sa temperaturom.

Kao što nisam imala sreće da se ne razbolim nakon dana i dana zajebavanja sopstvenog organizma, ispalo je da baš i nemamo sreće sa Netfliksom u Srbiji –nedelju dana pošto je postao dostupan kod nas, na sajtu kompanije su objavili da će zabraniti proksije i ostale unblock servise – što prevedeno sa početničkog nivoa IT jezika znači – više nećemo moći da lažemo Netfliks da smo u Americi ako smo u Gornjem Milanovcu.

Jer ako ste se igrali na Netfliksu, znate da nema, na primer, Kuće od karata, jer ste u Srbiji i jer je neko već otkupio prava za emitovanje ove serije na vašoj teritoriji. Izbor koji nam je dat je, njah, kad prođe prvo ushićenje u par nekoliko dana – onako.

Poučena iskustvom sajta Netokracija koji je morao da povuče tekst o tome kako (ilegalno) gledati Netfliks u Srbiji i Hrvatskoj u vreme kada ga na ovim prostorima zvanično nije bilo, neću da se usudim da pišem o svojim, ispostavilo se, polubednim pokušajima da nađem način da pobedim Netfliks i zauvek gledam šta se meni gleda.

Na kraju krajeva, ja sam samo sam devojka koja je dva dana morala da provede ležeći, kijajući i proklinjući sneg, kojoj je Netfliks pomogao da sve to preživi.

Za ta dva dana koliko sam provela osuđena na čaj, papirnate maramice i predloge Netfliksa da odgledam Love and Other Drugs i Love actually, kopala sam netom i tražila kako da odstranim ova dva filma iz svoje suggested liste i kako da što lakše i brže iskopam iz Netfliksove arhive ono što ja želim da gledam.

Evo šta sam skontala.

1. Aplikacija preko koje možete gledati SAV Netfliksov sadržaj (zasad)

O njoj se već pričalo i pisalo na domaćem netu i jedno od postavljenih pitanja na sajtu aplikacije koja je u beta verziji je da li je moguće imati problema sa originalnim Netfliks nalogom. Naravno, tvorci aplikacije kažu da ne može. Tako ni ja nisam imala problema, ako izuzmemo to da je aplikacija besplatna samo mesec dana, a da posle košta kao i pretplata za Netfliks.

2. Pretraživanje

Predlažem vam da uopšte i ne pokušavate da pretražujete bilo šta bez ove ekstenzije. Sa njom, preko Chroma možete da idete po kategorijama od A do W. Kada je instalirate, pojaviće vam se Super Browse padajući meni na Netfliks nalogu i onda možete da ugoditi svojim pretraživačkim porivima, kakvi god oni bili. Kategorija Eastern European je, na primer, prazna. Kao i mnoge druge, pogledajte sami.

Pročitaj i: Srpski Dosije Iks ili misterija Grada Beograda: istina je tamo negde

3. Rejtinzi

Još jedna ekstenzija bez koje skoro da nema poente gledati Netfliks. Dobra stvar je što je, kao i ekstenzija za pretragu, besplatna i legalna, a kada je dodate, dobijate rejtinge filmova. Ovo je zlato kada iscrpite sve što ste provereno znali da vredi pogledati.

4. Prevod

Jedini spas ukoliko gledate filmove koji nisu na engleskom. Ukoliko ih držite uključene i na filmovima na engleskom i važne su vam - u podešavanjima možete da se igrate bojom, veličinom i fontovima.

5. Rulet

Jedan od najzabavnijih stvari koje sam pronašla je Netfliks Rulet koja daje odgovor na pitanje šta gledati ako biste film sa tim i tim glumcem ili tog i tog reditelja. Postoji opcija da ukucate i ključne reči i da na osnovu njih dobijete predlog filma. Zabavno je, pola sata sam samo to radila.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu