Reklame
Svaštara

Vaginalni orgazmi i kako ih naći

Zamislite da kažete muškarcima da moraju da prestanu da uživaju penisima.

pisao Bethy Squires
14 Septembar 2016, 11:49am

Nabi Tang via Stocksy

Sedamdest pet odsto žena je u stanju da doživi orgazam samo uz stimulaciju klitorisa. Kako je onda vaginalni orgazam preuzeo slavu ženskog uzbuđenja?

Kao i mnoge druge loše ideje, teoriju vaginalnog orgazma je začeo jedan čovek uz nimalo istraživanja. Taj čovek je bio Sigmund Frojd, koji je odbijao da proučava klitoris. Frojd je 1905. godine ustvrdio da su žene koje doživljavaju orgazam putem stimulacije klitorisa „nezrele", i da bi svaka žena koja ima tri čiste u glavi trebalo da se prešaltuje na orgazme putem penetracije u vaginu. Razlika između klitoralnog i vaginalnog orgazma nije imala nikakve anatomske ili opservacione osnove, ali ipak, ideja da se zreo orgazam krije u ženinoj vagini i danas još uvek opstaje.

Zamislite da kažete muškarcima da moraju da prestanu da uživaju penisima, i nekako svesno odluče da doživljavaju orgazam samo putem lizanja anusa. Ako ne mogu da svrše isključivo preko lizanja, eto osnova da budu smešteni u instituciju. Ali ipak, koliko 1966. godine, psihoanalitičari su trabunjali takve besmislicekao što je, „Kada god žena nije u stanju da doživi orgazam putem koitusa, pod uslovom da je muž adekvatan partner, i preferira stimulaciju klitorisa u odnosu na druge vidove seksualne aktivnosti, može se smatrati da je frigidna i potrebna joj je pomoć psihijatra". Ovo je citat iz knjige Frenka S. Kaprija, Seksualno adekvatna žena, koja sadrži i pasus o „Menopauzi", i moćno je štivo, kao što naslov i obećava.

Svega 25 odsto žena doživljava orgazam tokom vaginalnog snošaja. Ostatku njih od 75 odsto je potrebna stimulacija klitorisa. „Klitoris je zaista generator orgazma", kaže Ian Kerner, terapeut za seks i veze, i autor dela Dame imaju prednost: Vodič za mislećeg muškarca kako da zadovolji ženu. Kernel za Broadly kaže da veći deo zbrke oko vaginalnog orgazma potiče od ideje da je klitoris samo malo ispupčenje na vrhu međunožja. „Kada posmatramo glans klitorisa (naučnički izraz za onu pinklu), „zapravo vidimo samo vrh ledenog brega."

Ledeni breg klitorisa (vrh Venerinog brega) je svoje zasluženo i potpuno anatomsko mapiranje dobio tek 2009. Umesto male šake nerava i tkiva povrh labije, klitoris je zapravo brodolika mreža nerava i erektilnog tkiva. Kada se uzbudite, klitoris se preždere krvi i njegov vrh iskače da bi pristup bio lakši. Klitoris se ukrućuje isto kao i penis, zato što je napravljen od istog tkiva kao i penis. Sunđeroliko erektlino tkivopenisa je isto kao i ono kod klitorisa na vagini. Klitoris nabubri oko otvora vagine; kada si uzbuđena, ispuni se krvlju i otvor postaje uži. I iako glans klitorisa ima 8000 nervnih završetaka – dvostruko više od penisa – postoji još 15 hiljada nervnih završetaka oko vagine i anusa. „Nervni završeci koji se šire od klitorisa ka predelu karlice tvore veoma široku mrežu", kaže Kerner, „ali klitoris je centar te mreže".

„Nema savršenog odgovora na to šta godi svim ženama."

A šta je sa tačkom G?, možda se pitate. Mogu li da svršim ako nju nešto stimuliše? Da, verovatno. Mnoge žene prijavljuju da uživaju kada im se stimuliše tačka G; a mnoge to ne čine. To je zato što je tačka G „možda u stvari koren klitorisa", a na samostalni organ, po Kerneru. Svačije genitalije su lepe i jedinstvene, što znači da je klitorična mreža kod svakog drugačija.

„Ono što prija jednoj osobi, možda ne prija nekoj drugoj", kaže Čed Brejvermen, šef proizvodnje imperije seksualnih igračaka Dok Džonson. „Nema savršenog odgovora na to šta godi svim ženama". Brejvermenova kompanija prodaje seksualne igračke već 40 godina. „Ako pogledamo tržište, stimulacija klitorisa je najtraženija", kaže on. Njihova najpopularnija igračka je Džepna raketa, vibrator koji „čak ne može ni da se umetne", prema Brejvermenu. Džonson nudi stimulatore tačke G, ali njihov najpopularnij vibrator – Zec – nudi i stimulaciju klitorisa.

Zašto i dalje tragamo za tim neuhvatljivim vaginalnim orgazmom, kada savršeno dobrih klitoralnih orgazama ima na sve strane? „"Živimo u onome što ja nazivam 'diskursom koitusa'", kaže Kerner. U društvu je seks sa penisom u vagini privilegovan kao „pravi seks", i sve ostalo je lošije od toga. Ali pitajte bilo koji lezbejku, i ona će vam reći: seks je sve ono što te dovede do orgazma. „Koitus se svuda promoviše kao osnovni vid seksualne interakcije", kaže Kerner, koji promoviše seksualnu praksu koju naziva „spoljni koitus", ili sve one seksi stvari koje možete da radite s partnerom, a koje ne uključuju penetraciju. „Postojana, istrajna stimulacija je najsigurniji put do orgazma".

„Tražite orgazam gde god možete da ga nađete."

Baš kao i portal između našeg sveta i onog Naopačke iz Čudnijih stvari, vagina je složena mreža tkiva i sluzi. Ne postoji čisto vaginalni orgazam, zato što ne postoji vagina koja funkcioniše nezavisno od klitorisa. „Trebalo bi da se fokusiramo na to da sve žene doživljavaju seksualno zadovoljstvo", kaže Kerner. „Tražite orgazam gde god možete da ga nađete. Ako možete da svršite tokom penetracije, blago vama. Ako ne, nemojte oko toga mnogo da se brinete. Sve je to u redu, zato što je sve povezano sa klitorisom".

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Seks
Vice Blog
fenomeni
Klitoris
Orgazam
Ženski orgazam
Vaginalna stimulacija