vanredno stanje

Zaštićena lica: Beograđani pod maskama i vanrednim stanjem

Fotografije sa ulica glavnog grada otkrivaju kako je izgledala prva nedelja pod novim merama protiv korona virusa

pisao Mihailo Tešić; fotografije Andreja Marković
23 Mart 2020, 10:59am

Sve fotografije autor

Epidemija korona virusa stavlja nas sve zajedno pred užasan ispit. Jedno od najtežih pitanja na tom ispitu je: šta ćemo kada neprijatelj vreba, kao što su nas upozoravali propagandni posteru iz nekog drugog doba, ali zaista svuda - nevidljiv i podmukao, na rukama prijatelja, u susretu komšija, u zagrljaju i poljupcu?

U kapitalističkom društvu spektakla koje propoveda individualizam i slobodu pojedinca, ali nas i atomizuje kako bi nas lakše međusobno sudaralo u nametnutoj utakmici za resurse, sada nam je predočen nemoguć izbor između ličnog opstanka i kontakta sa drugima. Posledice po psihu, individualnu i kolektivnu, tek će početi da se osećaju, kako budemo shvatali da je ovo novo stanje možda ne toliko vanredno kao što smo se nadali.

Privid normalnosti je zato važan, jer kako kaže kardinal Voieljo u Novom Papi, percepcija je sve. Zato i dalje želimo da izlazimo iz kuće i viđamo prijatelje, iako se plašimo zaraze. Zato verujemo da preko kašike za pričest ne može da se prenese virus, jer nam treba osećaj da smo zajedno u ovome nečemu što je više od bolesti a manje od apokalipse. Zato neki ljudi i dalje idu svojim poslom, pokušavaju da žive svoje živote ili ono što je od njih ostalo u vanrednom stanju.

Beograd danas ne izgleda sablasno ni apokaliptično, ali definitivno ni ne izgleda isto kao prošle nedelje. Andreja Marković je napravio fotografsku zabelešku prve nedelje vanrednog stanja u glavnom gradu Srbije, sasvim moguće i prve nedelje novog doba koje niko nije zazivao ni očekivao, ali u kome sada svi živimo i snalazimo se u njemu, kako znamo i umemo.

klinac u prodavnici mleko u ruci
pod maskom
ispred apoteke
radnica pod maskom
puna kolica robe


kopanje po rafovima
devojka pod maskom beograd
čekanje trole
na telefonu pod maskom
uzoran vlasnik psa
šetnja uprkos koroni