Coronavirus

Evo kako izgleda bolnica za Koronavirus koju su Kinezi izgradili za 10 dana

Ovo je jedna od dve nove bolnice za koje se kineske vlasti nadaju da će biti dovoljan odgovor na ogromne potrebe za bolničkim smeštajem koje prate skok u broju zaraženih i umrlih od Koronavirusa
05 Februar 2020, 3:17pm
kina bolnica vuhan korona virus
Chinatopix via AP

U Vuhanu je otvorena bolnica sa 1.000 kreveta, sagrađena za samo 10 dana kako bi odgovorila na ogromne potrebe za izbijanjem koronavirusa.

Bolnica Huošenšan, površine 30.000 kvadrata, jedna je od dve nove bolnice izgrađene u proteklim danima. Građevinski tim je predao bolnicu na upotrebu u nedelju, a prvi pacijenti su stigli u ponedeljak, prenose kineski državni mediji.

Ukupno 1.400 pripradnika medicinskog osoblja oružanih snaga Kine je dovedeno u Vuhan kako bi opslužili ovu bolnicu.

Druga bolnica trebalo bi da bude otvorena u sredu, 5. 2, a obe nove ustanove pomoći će u ublažavanju velikih problema pretrpanosti koji muče bolnice u Vuhanu poslednjih nedelja.

Od kada su građevinci udarili temelje za dve nove bolnice, broj smrtnih slučajeva porastao je sa 26, koliko ih je bilo 24. Januara, na 362, koliko ih je bilo u ponedeljak, što je skoro 14 puta više za samo 10 dana. Broj zaraženih porastao je sa 830 na gotovo 17.500.

Projekat je privukao globalnu pažnju zahvaljujući brzini izgradnje, a u Kini je proces uživo pratilo više od 40 miliona ljudi, prema državnom listu Global Times.

Dok kineski državni mediji žestoko promovišu uspešno otvaranje bolnice - nazivajući ga "nemogućom misijom" - među građanima raste nezadovoljstvo zbog izveštaja o koracima koji je Peking preduzeo da prikrije rastuću krizu i ućutka svakoga ko bi pozvao na uzbunu.

Vlasti u Pekingu se izuzetno trude da se predstave kao proaktivne u borbi protiv širenja virusa. Dok je Svetska zdravstvena organizacija pohvalila napore poput zatvaranja 50 miliona ljudi u centralnoj provinciji Hubei gde je zaraza počela, mnoge zemlje ne veruju da je Kina učinila dovoljno.

Rezultat toga je da su različite zemlje, uključujući SAD, Rusiju i Australiju, uvele zabranu putovanja iz Kine. Filipini su takođe uveli zabranu putovanja, malo pre nego što je objavljeno da se dogodila prva smrt od korona virusa van Kine.

SAD su zatvorile svoje granice za sve strane državljane koji su posetili Kinu u poslednje dve nedelje, dok će američki državljani koji se vraćaju iz provincije Hubei biti pod karantinom na 14 dana. Peking je ljutito reagovao na taj korak, zvaničnim saopštenjem u kome stoji Vašington samo „stvorio i širio strah“ svojom „prekomernom reakcijom“ na epidemiju.

"Američka vlada nam nije pružila značajniju pomoć", rekla je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunđing. Redovna nedeljna konferencija za štampu održana je na WeChat-u, u nastojanju da se smanje prilike za širenje virusa.

Međutim, u Hong Kongu je bolničko osoblje započelo štrajk u ponedeljak, zahtevajući od tamošnje vlade da potpuno zatvori granicu sa Kinom. Tamošnje vlasti su do sada prijavile 15 potvrđenih slučajeva virusa i u ponedeljak su zatvoreni svi osim dva kopnena prelaza ka Kini. Aerodrom je takođe za sada otvoren.

Ali medicinski radnici žele da zvaničnici učine nešto više. "Ako nema potpunog zatvaranja granica, neće biti dovoljno radne snage, zaštitne opreme niti izolacionih prostorija za borbu protiv epidemije", rekla je Vini Iu, predsednica novoosnovanog saveza zaposlenih u bolnici.

Pored pokušaja lečenja pacijenata i zaustavljanja širenja bolesti, kineske vlasti pokušavaju da preduzmu mere u vezi štete koju epidemija nanosi privredi.

Vlada je u nedelju objavila da će uložiti 22 milijarde dolara u kinesku privredu. U ponedeljak su berzanski indeksi naglo pali nakon što su se kineske berze otvorile prvi put posle 10 dana i duže pauze za Lunarnu Novu godinu.

Takođe, dodatni pritisak na kineske vlasti stiže ovih dana iz provincije Hunan, koja se graniči s provincijom Hubei – tamo je potvrđeno prisustvo „visoko patogenog soja“ ptičijeg gripa H5N1. Oko 4.500 pilića uginulo je na farmi na kojoj se dogodila epidemija, a vlasti su uništile još 18.000 pilića-

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da se H5N1 može javiti kod ljudi, ali da ne „ne zarazi ljude lako“.

Naslovna slika: Žu Ksianvang, levo, gradonačelnik Vuhan-, razmenjuje dokumenta sa Bai Žongbinom, desno, zamenikom glavnog komandanta Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA), tokom ceremonije primopredaje privremene poljske bolnice.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.