Reklame
Sport

Ovi ortaci su skočili sa litice i uleteli u avion u pokretu

Svet je dobio nove heroje. Dva francuska base jumpera izveli su nešto čiji stepen rizika je toliko veliki da nema nikakvog smisla ni računati.

pisao VICE Srbija
01 Decembar 2017, 9:01am

Stvari su opasne u zavisnosti od referentne tačke kojom ih merimo. Ukoliko poredimo biciklistu u odnosu na ortaka koji sedi na kauču, svakako je verovatnoća da se nešto desi biciklisti daleko veća.

Ali ukoliko merimo količnik verovatnoće da se desi lakša ozleda, teža povreda ili, ne daj bože, smrt, onda već zalazimo u kategorije sportova koje možemo da nazovemo ekstremnim (u manjem ili većem obimu). S druge strane stoje sportovi koje teško da možemo uopšte i da nazovemo tako.

Ono što njih izdvaja nije samo veština, obim produkcije, smanjenje rizika, proračuni, vežba ili suvi talenat, ne. Ono što njih izdvaja je granica na kojoj se nalaze motivi. Ona je horizont očekivanja. Ona je civilizacijska linija iza koje stoji nepoznato prostranstvo. U pitanju su ljudi koji su spremni da izgube svoj život ne bi li pogledali izvan tog horizonta i osetili, doživeli i videli ono što leži iza. A to ne ide bez cene. Svaka granica je granica sa razlogom, a nas, posmatrače, uzbuđuje pogled na ove izuzetne pojedince upravo ta blizina konačnosti, smrti.

U nama se mešaju uzbuđenje i ushićenje uspeha, ali i iracionalna potreba da vidimo smrt na delu. Njima niko ne uskraćuje, ne osporava i ne dovodi u pitanje priznanja po koja su krenuli. Njima se ta priznanja daju, čak i ako nikada ne dosegnu svoj cilj. Jer živeti ceo život pokušavajući i umreti pokušavajući nije loš život, već život dostojan poštovanja. Ne samo zbog doslednosti i odvažnosti, već i zbog činjenice da su svojim postupcima utabali put generacijama koje dolaze nakon njih, a time na jedan mali način i celokupna civilizacija ide napred.

A niko ne stoji na ivici na način na koji to rade base jumperi. Niko. Od skokova sa litica, visokih zgrada, mostova i tornjeva, držeći u rukama samo padobran ili pokušaj letenja u preskupom wingsuitu, njihov život je svake sekunde, svakim udisajem na ivici. Nijedan sport (ako ga uopšte možemo nazvati tako), nije odneo više života.

Nijedna disciplina, opet, nije toliko doprinela nauci kao njihova. Na osnovu njihovih iskustava nauka procenjuje tipove i vrste odela koja kasnije bivaju modeli za svemirska istraživanja. Pogledajte samo austrijskog base jumpera Feliksa Baumgartena koji je pre nekoliko godina skočio sa ivice svemira. Ali bitnije od toga, pogledajte sajt sa listom smrtnih slučajeva u ovom sportu. Prosto se postavlja pitanje — zašto?

Najbolje je to u svom govoru sumirao predsednik Kenedi, kada je objavio američki svemirski program i plan da se sleti na Mesec:

"Biramo da idemo na Mesec. Biramo da idemo na Mesec u ovoj dekadi ne zato što je lako, već zato što je teško, jer će taj cilj da služi kao mera nas, naše energije i naših sposobnosti. Zato što smo taj izazov spremni da prihvatimo, da ga ne odložimo i cilj koji pre svega nameravamo da osvojimo."

I pre dva dana svet je dobio nove heroje. Dva francuska base jumpera izveli su nešto čiji stepen rizika je toliko veliki i na toliko nivoa, da nema nikakvog smisla ni računati, već treba samo da uživamo u onome što su nam pružili. Oni su, naime, na visini od tri kilometra i u slobodnom padu pri brzini od preko 150km/h, kroz otvor koji je manji od dva metra, sleteli u avion u prokletom letu.

Reči nisu dovoljne, ali video jeste.

JOŠ na VICE:

Ovaj lik pravi savršeni kondom

Preživeo sam skok iz aviona nakon što mi se nije otvorio padobran

Ležao sam u krevetu 70 dana u naučne svrhe

Tagged:
Adrenalin
Ekstremni sportovi
base jump