politika

Slavlje pristalica Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru u fotografijama

Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, je obraćajući se okupljenima rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

pisao VICE Srbija; fotografije Irfan Ličina
05 Novembar 2018, 12:35pm

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije završeni su u nedelju pobedom dosadašnjeg predsednika Sulejmana Ugljanina, koji je osvojio 46 odsto glasova.

Proglašavajući pobedu svoje liste Ugljanin je pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

Pristalice Bošnjačkog nacionalnog veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući "Sandžačka republika', "Živela sandžakčka zastava"...

Ugljanin je posle izbora rekao i da je BNV "bošnjačko javno dobro" čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava. Kaže i da su to najznačajniji izbori za Bošnjake od raspada bivše SFRJ zato što Bošnjaci u Srbiji, kako tvrdi, "imaju mnogo nerešenih pitanja i veliki broj problema".

Ugljanin takođe tvrdi i da Veće ima zakonska ovlašćenja da sa predstavnicima međunarodne zajednice rešava "nagomilane probleme".

Ćerka nosioca liste Matica Bošnjaka Muamera Zukorlića glasa na izborima za BNV
Ćerka nosioca liste Matica Bošnjaka Muamera Zukorlića glasa na izborima za BNV

Na izbore za BNV je izašlo 52 odsto građana što je 20 odsto više nego na poslednjim održanim izborima 2014. godine. Biralo se između četiri liste - Samoopredeljenje čiji je nosilac bio Sulejman Ugljanin predsednik Stranke Demokratske Akcije Sandžaka. Na drugom mestu bila je lista Matica Bošnjaka koju je predvodio bivši muftija Muamer Zukorlić. Lista broj tri nosila je naziv "Vakat je", a predvodio ju je profesor doktor Sait Kačapor i okupila je brojne intelektulace iz Novog Pazara i Sandžaka.

Četvrta lista bila je "Stari dedo". Reč je o Fejsbuk stranica koja je okupljena oko ideje promovisanja starih fotografija I priča iz Novog Pazara ali o promocije mladih I uspešnih ljudi iz ovog grada. Iako je još nepoznato ko je zapravo Stari Dedo, na svou listu stavio je mlade umetnike, profesore, doktore, ali nije uspeo da pređe census na ovim izborima.

Lista Sulejmana Ugljanina pobedila je sa 46 odsto osvojenih glasova i očekuje se da će formirati Bošnjačko nacionalo veće u koaliciji sa većnicima iz liste Vakat je, s obzirom na to da su još u vreme kampanje ove dve liste potpisale sporazum o saradnji posle izbora.

Fotograf Irfan Ličina zabeležio je atomosferu na ulicama Novog Pazara nakon održanih izbora.

Ugljanin-na-jednom-od-autombila-ispred-Bosnjackog-Nacionalnog-Veca
Ugljanin na jednom od autombila ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća
Plakati u Novom Pazaru, izbori za BNV
Plakati u Novom Pazaru,
Pristalice Ugljaninove SDA u centrali stranke prate uživo rezultate
Pristalice Ugljaninove SDA u centrali stranke prate uživo rezultate
Slavlje pristalica SDA
Slavlje pristalica SDA u Novom Pazaru
Slavlje pristalica SDA
1541419045211-Ugljanin-se-obraca-pristalicama-ispred-Bosnjackog-Nacionanog-Veca
Ugljanin se obraća pristalicama ispred Bošnjačkog nacionanog vijeća
1541419105274-Ugljaninove-pristalice-u-blizini-porodicne-kuce-Sulejmana-Ugljanina
Ugljaninove pristalice u blizini njegove porodične kuće
1541419147751-Ugljaninove-pristalice-u-centru-grada