Reklame
Mozak

Pilule za kontracepciju možda izazivaju depresiju kod tinejdžerki

Ove pilule predstavjaju sjajan domašaj medicine, ali je šokantno to što naučnici i dalje ne znaju precizno kako hormoni utiču na mozgove u razvoju.

pisao Hannah Smothers
10 Oktobar 2019, 9:27am

VICE Media

U pokušaju da se odgovori na pitanje “da li me moje kontraceptivne pilule čine tužnom?,” novo istraživanje objavljeno u četvrtak ujutru u JAMA Psychiatry ispituje potencijalnu vezu između oralne kontracepcije i simptoma depresije. Možete se zavaliti nazad u svoje stolice, zato što ova najnovija studija pod naslovom “Are Hormones Breaking Our Brains?” nije došla do nekakvih čvrstih zaključaka. Ipak, mogu se uočiti i rupe u ovom istraživanju.

Ovo istraživanje uključilo je 1,010 devojaka i žena u Holandiji i koristilo je nacionalne podatke za israživanja kako bi pokušalo da pronađe bilo kakvu povezanost između simptoma depresije i upotrebe kontraceptivnih pilula. I umesto da posmatraju podatke za sve žene, u celosti, istraživači su ih podelili po uzrastu u četiri kategorije: 16, 19, 22, i 25; svrha ovoga bila je da se vidi da li bilo kakva asocijacija između kontraceptivnih pilula i depresije može biti pod uticajem godina osobe. I dok primetna asocijacija nije bila pronađena kod većine žena, ovo istraživanje pronašlo je statistički značajnu povezanost između upotrebe kontraceptivnih pilula i depresivnih simptoma kod grupe šesnaestogodišnjakinja.

U poređenju sa devojkama koje nisu uzimale i/ili nikada nisu uzele kontraceptivne pilule, šesnaestogodišnjakinje koje uzimaju ovo sredstvo imale su više problema u ishrani i pokazivale su veću uspavanost i umor (što su učestali simptomi depresije kod adolescenata). Kako bismo videli da li prethodni faktori u životu - nevezani za kontracepciju - mogu biti uzrok ovih depresivnih simptoma, istraživači su u obzir uzeli uslove u kojima su ove devojke živele kada su imale trinaest godina. Čak i kada je u obzir uzeta verovatnoća stresnih događaja kao što su gubljenje nevinosti, bolovi povezani sa menstruacijom, pa čak i akne, veza između pilula za kontracepciju i simptoma depresije ostala je značajna. Ovi nalazi podržavaju prethodno istraživanje koje je pokazalo da tinejdžerke koje uzimaju kontraceptivne pilule imaju veće šanse da im kasnije budu prepisani psihijatrijski lekovi.

Ovo istraživanje nije zašlo u objašnjavanje potencijalnih razloga zbog čega je ova situacija takva, ali nude objašnjenje da sa šesnaest godina, delovi mozga koji obrađuju emocije i dalje su u razviću; tako da bi mogli biti osetljiviji na promene povezane sa bilo kakvim hormonima. Ovo je značajno, zbog toga što su istraživači takođe naznačili da, “ne znamo gotovo ništa o efektima upotrebe [kontraceptivnih pilula] na sazrevanje mozga, kao i da ovi nalazi potvrđuju njihovu potencijalnu mogućnost da u tako nečemu učestvuju.“

Ovo novo istraživanje ponovilo je rezultate jednog drugog sličnog istraživanja iz 2018. godine, koje, meni lično, deluje poprilično šokantno. Pilule za kontracepciju su relativna novost kada govorimo o velikoj šemi ljudskog razvića, ali su legalne i široko dostupne, sada već više od pet decenija. One predstavljaju fascinantni domašaj medicine, i trebalo bi da ostanu dostupne svima koji ih žele, ali ukoliko se malo zadubite u nauku koja stoji iza njih, otkrićete da se i dalje ne zna kakav efekat one imaju na razviće mozga, tako da ova priča pomalo i podseća na nešto što bi se moglo naći u zapletu The Twilight Zone.

Istorijski je teško, makar u SAD-u, istraživati kako lekovi utiču na tinejdžerske i dečje mozgove, ali ovo istraživanje ukazuje na jednu supstancijalnu činjenicu: istraživači bi apsolutno trebalo da se posvete tome. Posebo ukoliko ovako nešto potencijalno može rešiti problem zbog koga bi uzimanje ovih pilula kod klinički depresivnih ljudi možda trebalo da se izbegava.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na VICE US.

Tagged:
Depresija
zdravlje žena
reproduktivno zdravlje
Pilule za kontracepciju