fotografije

Poslednja kafa sa zaposlenima u hotelu Bristol

"Šteta da propadne, ali je i šteta što više nije u vlasništvu vojske".

pisao Jovana Šesterikov
30 Avgust 2018, 3:10pm

Sve fotografije Dejana Batalović

Na Bristol, nekada najveći i najmodernij hotel u Kraljevini Srbiji - otvoren u novembru 1902. godine - je stavljen katanac, zaposleni su preraspodeljeni na druga radna mesta, a umesto vojske njime će ubuduće upravljati "Beograd na vodi".

- I treba da se renovira. Šteta da propadne, ali je i šteta što više nije u vlasništvu vojske - kaže mi Slavica koja u Bristolu radi od 2002. godine.

Dok nam kuva kafu u bifeu hotela dodaje: "Odavde nosim samo lepe stvari. Ovde smo kao porodica. Svašta smo prošli zajedno".

Ona se u sredu zajedno sa kolegama oprostila od Bristola. Stvari su iznete, a ekipa se okupila kako bi proslavila godine druženja. Snežani su suze u očima, a Slavica pere tablu sa rasporedom i priseća se starih dana.

- Rokfeler je, kada je dolazio u Beograd, pored najmodernijeg hotela Jugoslavija, izabrao Bristol. Bio je to simbol Beograda. Najlepši i najbolji hotel u zemlji - kaže nam Slavica. "Navraćali su posle Rokfelera i druge javne ličnosti, političari, glumci. Snimane su u Bristolu serije i filmovi", dodaje Novak, a na pitanje da li ima neku anegdotu - samo se nasmejao.

- Imam - rekao je i otišao, a sa njim i anegdota. Hotelijeri, izgleda, zaista čuvaju tajne svojih gostiju.

- Bilo je durženja, svako jutro je sve zaposlene u 5 i 20 čekao doručak, taksisti su dolazili u šest na kafu. Samo lepe uspomene - kaže Snežana dok se polako sprema da izađe poslednji put iz hotela u kom je danas ostalo još samo oko 30 porodica vojnih lica, koje su tu stanovale. I oni bi trebalo da dobiju drugi smeštaj, mada se još uvek ne zna gde, ni kada.

Pogledajte poslednje fotografije iz starog Bristola:

Slavica i Snežana su najbolje drugarice

Novak neće da otkriva hotelske tajne