Reklame
VICE vodič za sad i odmah

Tinejdžer je preživeo 49 dana na moru u ovoj drvenoj straćari

Čak deset brodova je prošlo pored njega pre nego što ga je jedan konačno spasao.

pisao Drew Schwartz
25 Septembar 2018, 9:35am

Skringreb putem indonežanskog konzulata u Osaki / Gardijan.

Dok su tinejdžeri radili na golf terenima ili šta god već tokom ovog leta, 19-ogodišnji Aldi Novel Adilang je lovio ribu na obali Indonezije u ovoj tršavoj straćari. Međutim, ova letnja tezga se pretvorila u noćnu moru koja je trajala 49 dana nakon što je oluja ovaj improvizovani splav odnela na otvoreno more. Aldi je ostao zarobljen, samo sa voki-tokijem, Biblijom i opremom za pevanje, piše Gardijan.

U mnogo manje udobnom iskustvu od onog koje je imala žena koja se izgubila na moru sa gomilom paste, Adilang je proveo narednih sedam nedelja tako što je lovio ribu koju je pržio na parčetu drveta koje je odvalio sa splava, piše Straits Time. Takođe je pio i morsku vodu tako što ju je cedio od soli koristeći svoju odeću.

Prema indonežanskom konzulatu u Osaki, ovaj tinejdžer je plutao nekih 2.400 kilometara i tokom tog puta najmanje deset brodova je prošlo pored njega a da ga nisu primetili, pre nego što ga je 11. spasao.

"Svaki put kada je video veliki broj, nade bi mu porasle, ali više od 10 brodova je prošlo pored njega ali ga nisu primetili ili se zaustavili," rekao je indonežanski diplomata za Jakarta Post.

Konačno, više od mesec i po dana nakon što se izgubio na moru, on je uspeo da privuče pažnju posade panamskog broda MV Arpeggio, i to tako što je poslao poruku preko voki-tokija. Prema Straits Times brod je kružio oko splava četiri puta ali nije mogao da ga spasi zbog vetra. Na kraju, posada mu je bacila kanap, koji je Aldi uhvatio nakon što je skočio u vodu.


Prema Gardijanu, Adilan razmatrao je da skoči u more i da se ubije tokom plutanja, ali se okrenuo bibliji i molitvi. Uspeo je da preživi bez ozbiljnije fizičke povrede. Avionom je prebačen nazad u Indoneziju ovog meseca, nakon čega se u potpunosti oporavio, piše Straits Times.

A vi ste mislili da je vaš letnji posao težak.