Vikipedija je dodala američke centre za pritvor dece na spisak koncentracionih logora

Uz Dahau i logore za Japance u Americi tokom Drugog svetskog rata.

|
21 juni 2018, 1:04pm

Fotografija: Američka Agencija za graničnu kontrolu i carinu

Centri za pritvor duž granice SAD i Meksika u kojima je smešteno na stotine dece migranata koji su odvojeni do svojih roditelja u poslednjih šest nedelja sada se nalaze na Vikipedijinoj listi koncetracionih logora javio je Gizmondo. Tako su se pridružili dugoj listi mesta grozota kroz istoriju, od kampa Dahau, preko sovjetskih gulaga do američkih kampova za Japance u vreme Drugog svetskog rata.

"Kao deo politike Trampove administracije za odvajanje porodica, gotovo 2.000 dece imigranata je odvedeno od roditelja i smešteno u "centre za pritvor" navodi se u novoj sekciji teksta na Vikipediji. "Ove centre su oni koji se protive politici opisali kao 'koncetracione kampove'. Teksaški zvaničnici naveli su da centri imaju više od 150 zdravstvenih prekršaja".

Sekcija je, očekivano, pokrenula debatu i reviziju otkada je prvi put dodata, a urednici onlajn enciklopedije sukobe se oko toga da li je prikladno uključiti ove imigrantske centre na istu listu na kojoj su nacistički kampovi poput Aušvica. Jedan od korisnika je pozvao na zaključavanje sekcije kako bi bio "sprečen vandalizam", ali je ona i dalje otvorena za uređivanje.

"Niko ovde nije napravio poređenje sa logorima za istrebljenje ili Holokaustom", napisao je The Anome urednik na Vikipediji u odbranu novog dodatka, ističuči da, iako se granični centri za pritvor razlikuju od nacističkih kampova, oni i se i dalje uklapaju u široku definiciju koncetracionih i interventnih logora.

"Ovo je lista koncetracionih i kampova za interniranje, i veoma je jasno da su ovo kampovi za interniranje", napisao je Anome. "Za decu. U Americi. 2018. Sramota."

Čak je i imigrantski advokat prve dame Melanije Tramp, Majk Vajlds progovorio protiv politike Trampove administracije i njihove politike "nulte tolerancije" prema imigrantima, nazivajući je "podsećanjem na logore nacističke Nemačke i trgovine robljem" tokom intervjua koji je dao u utorak. Međutim, američki državni tužilac Džef Sešn nastavlja da odbija bilo kakvo poređenje njegove politike za nacističkim logorima.

"(Poređenje sa nacistima) je preterivanje, naravno. U nacističkoj Nemačkoj Jevrejima nisu dozvoljavali da napuste zemlju", rekao je Sešns za Foks njuz u ponedeljak uveče novinarki Lori Ingram, koja je tvrdila da su centri za pritvor migrantske dece u "osnovi letnji kampovi."

Nažalost, dovoljno je da čujete srceparajući snimak prestravljene, uplakane dece ostavljene u centrima dok se čuvari šale, da bi ste znali da ovaj deo američke istorije najverovatnije zaslužuje da se nađe na Vikipedijinoj listi.

Više na VICE
VICE Kanali