Reklame
Glupa pitanja pametnim ljudima

Pitali smo doktorku da li je dovoljno kupati se jednom nedeljno

Vivijen Vestvud ne može da pogreši?!

pisao Uroš Dimitrijević
05 Oktobar 2017, 2:12pm

Fotografija: Flickr/ Emily

Ne mogu da tvrdim da su se ljudi šokirali kada je Vivijen Vestvud otkrila da se kupa samo jednom nedeljno. Čulo mirisa me je u nebrojenim situacijama širom sveta uverilo da ljudi, bez obzira na generalnu dostupnost vode, naročito u velikim gradovima, ne vode previše računa o ličnoj higijeni. Možda je, nakon saznjanja o navici Vivijen Vestvud, neko od njih reagovao sa: "Jednom nedeljno? Kakva čistunica!".

Ali ko sam ja da ljude koji se ne kupaju svakodnevno označim kao štrokave ili nesavesne članove društva? Hajde da ne žurimo sa zaključcima i nekakvim stereotipima o čistoći ljudskog tela. Vreme je za glupa pitanja pametnim ljudima.

Šta ako je stvarno dovoljno kupati se samo jednom nedeljno?

Obično ne ističem pitanja ovoliko, ali moram kada se radi o tuširanju.

Kontaktirao sam dermatovenerološkinju Snežanu Simić.

VICE: Koliko je zdravo kupati se samo jednom nedeljno?

Dr Simić: To nije baš najzdravije. Kupanjem se skidaju epitelne ćelije koje su izumrle i naravno, ako osoba ima malo suvlju kožu, treba koristiti prava sredstva za kupanje i za održavanje posle kupanja. Voda je hlorisana i dosta isušuje kožu, pa potrebno je koristiti sredstva bez sapunina. Nakon toga namažete kremu ili losion za telo koji je adekvatan baš vašem tipu kože i imate dobar efekat svega toga. Nemate nikakav negativan efekat. Bolje je kupati se svakog dana, ali uz pravilno korišćenje sredstava za kupanje i posle kupanja.

Da li kupanje jednom nedeljno može imati bilo kakve pozitivne efekte?

Ne postoje pozitivni aspekti kupanja jednom nedeljno. Nikakav benefit nemate od toga. Ostaće taj keratinski mrtvi sloj na površini kože koji će sam da otpada i da se ljušti. U njemu se zadržavaju neke bakterije, gljivice.

Šta je najgore što može da nam se desi ako se kupamo samo jednom nedeljno?

Površinski sloj postaje tvrđi, koža više suva. Ukoliko je starija osoba u pitanju onda je dobijanje keratoze mnogo češće, a da ne pričamo o gljivicama, stafilokokama koje mogu postati patogene kada se nagomilaju.

A da li samo kupanje može da nam šteti?

Ukoliko koristimo svakodnevno loša sredstva, možemo da oštetimo kožu. Da postane suva, sklona ekcemima i samim tim, sklona bakterijskim, virusnim i drugim infekcijama. Međutim, ako to pravilno radimo svakodnevno, onda ćemo se bolje zaštiti. Cirkulacija je mnogo bolja kada koristite naizmenično toplo-hladnu vodu. Samim trljanjem dok se kupate i skidate taj izumrli sloj podstičete cirkulaciju.

Da li postoji nešto poput "previše kupanja"?

Previše ne postoji. Previše može da bude ako koristite nekvalitetne proizvode. Previše bi bilo kada biste vi krenuli nekoliko puta dnevno, što nema potrebe. Možete leti, bez gelova. Ali jednom dnevno nije preterano.

Koji je minimalan broj kupanja koji se preporučuje?

Pa jednom dnevno.

Dakle, sada znate. Morate da se kupate jednom dnevno. Ne toliko zbog mirisa, već zato što gljivice i stafilokoke zvuče dosta strašno. A Vivijen Vestvud želim što više sreće.

Još na VICE.com:

Jedenje narandži pod tušem bi svi trebalo da probaju

Kad zapne pisanje, odvrnem tuš

Mi, naši bojleri i večiti strah koji nas spaja

Tagged:
koza
higijena
Vivijen Vestvud
kupanje