Reklame
Matična ploča

Severna Koreja ima samo 28 vebsajtova

Mislili smo da nema šta da se vidi među internet resursima Severne Koreje i... bili smo u pravu.

pisao Lorenzo Franceschi-Bicchierai
23 Septembar 2016, 6:29am

Fotografija: Flickr user

Postoji više od 140 miliona .com i .net domena na internetu. Takođe su tu milioni vebsajtova za top level domene svake zemlje, ili ccTLD, poput .de za Nemačku, .cn za Kinu i slično.

Severna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja na svetu, nije veliki fan interneta i mreže i nismo imali predstavu koliko je sajtova registrovala za svoj top level domen, .kp – sve do danas.

U utorak, navodno greškom, Severna Koreja je loše konfigurisala nejmserver, listu koja sadrži informacije o svim domenima koji postoje za .kp, dozvoljavajući svakome da uđe i dobije listu.

Drugim rečima, nered koji su stvorili severnokorejski sistem administrator je dozvolio svakome da pita državni nejmserver "mogu li da dobijem sve informacije o ovom domenu?" i dobije odgovor, omogućivši bilo kome da proviri u čudni svet interneta Severne Koreje.

"Sada imamo kompletnu listu domena za ovu zemlju i ona je iznenađujuće (ili čak neiznenađujuće) kratka", napisao je u mejlu za VICE Met Brajant, bezbednosni inženjer koji je otkrio grešku.

Mislili smo da nema šta da se vidi među internet resursima Severne Koreje i... bili smo u pravu.

Prema procurelim podacima, Severna Koreja ima samo 28 registrovanih domena.

"Mislili smo da nema šta da se vidi među internet resursima Severne Koreje, i prema ovim procurelim podacima, bili smo u pravu," izjavio je za VICE Dag Madori, istraživač u kompaniji Dyn, koja nadgleda korišćenje i pristup interneta širom sveta.

Neki od ovih sajtova ne mogu da se otvore, možda zato što su preopterećeni nakon što ih je Brajant otkrio.

"Zbog bezbednosti severnokorejskog ministra za propagandu, nadam se da internet božanstvenog diktatora neće pući usled tolike posete sa Hacker News-a," našalio se jedan korisnik ovog sajta.

Većina sajtova deluje banalno, poput sajta državne avio kompanije Air Koryo ili Univerziteta Kim II Sung. Ostali, poput sajta novina severnokorejske komunističke partije, daju nam uvid u moćnu državnu propagandnu mašinu.

"Kim Džong Un šalje rođendanske čestitke veteranima,"piše u jednom naslovu.

Drugi glasi: "Zločini povezani sa narkoticima u porastu među mladima u Severnoj Koreji."

Neki korisnici Hacker News-a su uspeli da posete druge sajtove koji su bili nedostupni za mene. Na primer, jedan korisnik je napisao da friend.com.kp predstavlja klon Fejsbuka (ne, ne onaj čudni Fejsbuk klon koji smo otkrili pre nekoliko meseci), portal.net.kp je Yahoo klon, a korfilm.com.kp izgleda kao klon piratskog sajta movie 4k.

Brajant je objasnio da je uvideo ove greške i poskidao podatke zato što prati sve top level domene zbog ovakvih problema i kako bi video šta zemlje rade sa njihovim DNS, ili nejm serverima, koji su bukvalno telefonski imenik interneta. Brajant je rekao da ovakav tip podataka mnoge zemlje drže u tajnosti, tako da je vredno zgrabiti ih kada se pojavi prilika.

"Kraća verzija događaja je da sam jednostavno štreber kome je DNS opsesija," izjavio je.

Zahvaljujući njegovom štreberluku, imamo uvid u mali i dosadni veb Severne Koreje.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu