Svaštara

Uvrnuta i užasna istorija borbi čoveka sa medvedom

Na svaku veličanstvenu divlju životinju koja želi da gleda svoja posla u sopstvenom prirodnom okruženju, očigledno postoji jedan kreten koji misli "kladim se da bih mogao da je prebijem" i još nekoliko kretena voljnih da ga gledaju kako se tuče sa...
14 Decembar 2015, 6:37am

Na svaku veličanstvenu divlju životinju koja želi da gleda svoja posla u sopstvenom prirodnom okruženju očigledno postoji jedan kreten koji misli "kladim se da bih mogao da je prebijem" i još nekoliko kretena voljnih da ga gledaju kako se tuče sa jadnom zveri. Rvanje sa aligatorima je toliko popularno u određenim delovima Amerike da postoje i časovi za to. Rvanje sa hobotnicama je takođe velika stvar. A, kao što smo već istražili , kengure vekovima teraju da se boksuju sa đubretarima poput Vudija Alena i ostalih.

Ali bezbožne mašine za ubijanje poznate i kao medvedi izgleda da zauzimaju jedinstveno mesto u životinjskom carstvu kada je u pitanju ova besmislica u kojoj ih teraju da boksuju i rvaju se sa ljudima. Oni su, u stvari, umetnici mešovitih borilačkih veština u ovom neodobrenom svetu borbe međuvrsta.

Pročitajte i: Bizarne fotke nacista koji poziraju sa ljudima u kostimu polarnog medveda

Ako uspete da pređete preko činjenice da je to strašna i surova ideja, skoro da ćete moči da shvatite logiku ove multidisciplinarne čovek-protiv-medveda akcije. Kada se bore među sobom, medvedi to rade u nekoj vrsti igre stajanja koja malo liči na udarce u bokserskom stilu, a malo i na rvačko mlataranje, tako da bi onaj ko želi da uđe u ring sa pripadnikom porodice Urisdae trebalo da pokuša da imitira neku od ovih veština. Ne bi mogao da kombinuje obe, jer to, ipak, ne bi bilo civilizovano.

Prema HistoryLinku, tradicija rvanja sa medvedima, "sporta" u kome se "ljudski takmičar maklja sa polupitomim medvedom koji je, obično, već pretrepeo kombinaciju izvlačenja zuba i skraćivanja smrtonosnih i oštrih kandži, stavljanje brnjice i bokserskih rukavica, kao i sečenje tetiva ruku i nogu" dostigla je vrhunac u Evropi sredinom devetnaestog veka, dok je američki debi doživela 1887. godine. "Novembra te godine, bruklinski _Dejli I_gl dokumentovao je događaj u kojem je pirinejski medved koji se, u okviru pravila, rve sa svim prisutnima bio glavna atrakcija." Potom, istog tog meseca, "medved Pit, rvač, porazio je svog protivnika/trenera Adrijana u njujorškom Gilmor gardenu."

Ubrzo je rvanje sa medvedima postalo glavni događaj u dvoranama širom Amerike. U Njujorku su dva cirkuska medveda, Lena i Martin, učestvovali u nekoliko tuča sa promoterim događaja i publikom (reporter Njujork Tajmsa, ne preterano impresioniran Martinovim debijem, napisao je da "medved nije shvatao šta je tu zabavno.") Čovek po imenu Lusijen Mark pobedio je medveda u Sinsinatiju sledeće godine, ali je tom prilikom izgubio palac. Drugi čovek, Bili Klark, izašao je kao pobednik iz sličnog susreta u Puebli, u Meksiku, posle nekoliko profesionalnih rvačkih intervencija. A onda je 14. aprila 1878. godine, jadna Lena mogla nakratko da uživa u maloj osveti kada je u žaru borbe ubila lika koji se zvao Žon Fransos Born.

To nije smanjilo interesovanje za ovaj fenomen koji se širio po cirkusima širom Amerike. Medvedi Tedi, Baster Brujn, Big Boj, Džigs, Predivni Gas i Užasni Ted su dostigli slavu u ovom sportu tokom narednih sto ili više godina. Borbenog Bruna je kraljica Viktorija proglasila vitezom zbog dostignuća u ringu, a nakon smrti je prepariran, po njenom zahtevu. Viktor, verovatno i najuspešniji medved rvač svih vremena, rvao se sa Destrojerom i Rodi Piperom, pored ostalih rvača, a i takmičio se u ABA šou tokom poluvremena (da, onda scena iz Semi-Pro je zasnovana na istinoj priči).

U međuvremenu, u Porta Kosti, Kaliforniji, lokalni medvedi postajali su poznati zbog boksa. Kalifornijski dnevnik Contra Costa Gazette je 27. juna 1885. godine objavio izveštaj sa jednog od mečeva.

"Kratak, ali uzbudljiv i težak meč odigrao se u Port Kosti u utorak između Tomasa Hakstepa Martineza i Skamonovog medveda, poznatom po jakim udarcima. Hakstep je poveo udarcem u njušku. Medved Bruin je ispružio desnicu i zadao Hakstepu udarac sa strane koji ga je potpuno pokosio. Ovaj udarac je, instiktivno, ispratio i levicom, i načisto pocepao Hakstepov kaput. Hakstep se istog trenutka iskortrljao iz ringa, a Bob Li, koji je bio sudija, proglasio je kraj meča. Bruin je nokautirao čoveka u prvoj rundi "

Medved se još jednom pojavio kao razarač krojeva u istim tim novinama - ovog puta je uništio odelo od 86 dolara - pre nego što je utonuo u zaborav.

Čini se da je medveđi boks, u decenijama posle toga, otišao u andergraund (ili još veći andergraund), ali medijsku pažnju dobio opet 1937. godine kada je jedan meč snimljen u Njujorku. Ponovo je isplivao 1949. godine kada se Gas Valdorf (koga je Cracked opisao kao "boksera toliko istaknutog da je ova slika bukvalno sve po čemu je poznat") borio sa medvedom u kavezu. Izgubio je i doživotno se izblamirao, pošto su slike sa tog događaja, koje teško možete da izbacite iz glave, postale najpoznatije fotografije boksa tog doba.

Čak su i neki umereniji bokseri to radili. Toni Galento, bokser i vlasnik kluba ranih tridesetih i četrdesetih, je jednom prilikom za protivnika izabrao grizlija, kako bi podigao publicitet svom narednom meču. U istu svrhu je i boksovao protiv medveda i mrtve hobotnice. Teškaš Čak Vepner, možda najpoznatiji kao insipiracija za Rokija, dozvolio je da ga grizli, u jednom trenutku, baca po ringu. I ipak se vratio na revanš.

Iako je entuzijazam za borbe sa medvedom, i što se tiče boksa i rvanja, opao sa porastom svesti o pravima životinja, nije baš nestao koliko bi trebalo. U jednom baru u Kolumbusu, u Ohaju, 1995. godine je otkrivena je serija borbi pijanih studenata sa medvedom pod imenom Cezar. Metež koji je nastao je konačno je primorao grad da zabrani rvanje sa kengurima i medvedima. Iako su ljude držali podalje, jedan kineski zoološki vrt našao se na meti zato što su u njemu 2007. godine, mladunci bili primorani da se bore jedan protiv drugog i to obučeni u kompletnu boksersku opremu, pisao je Telegraf.

PREPORUČUJEMO: Izgubi se, pronađi se: Razigrana seksualnost mladih

Ono što obećava je to što izgleda da internet više voli borbe medveda protiv medveda u divljini (ili predgrađu), umesto napadne okrutnosti prema životinjama koja se ne završava smrću ili odgrizanjem palaca onoliko često koliko bi trebalo. Na svaki pregled informacija o bokserskim i rvačkim mečevima koje možete naći na netu, dobićete još više fotografija koala u rvačkom zahvatu, polarnih medveda boksera, pozirajućih mladunaca ili medveda koji su u fazonu "aj' na ferku, brate." Sve od navedenog je beskrajnu zabavnije i manje zlo od onoga pre toga. A ako ste stvarno željni malo starog dobrog čovek-protiv-medveda sukoba, uvek možete da uživate u ovim predivnim, fotošopiranim slikama NHL igrača Tanera Glasa kako se šiba sa medvedima.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Reklame