Svaštara

Restoran koji je zabranio ulazak deci posluje bolje

Misija vlasnika jednog restorana u Australiji da razdvoji decu i restorane imala je iznenađujuće dobre rezultate.

pisao Phoebe Hurst
27 Avgust 2015, 5:38am

Restorani i deca ne idu uvek zajedno. Mnogi vlasnici restorana ponosno ističu da su mesto razgovora, gostoprimivosti i prelaska naizgled nepremostivih granica predobrog burita. Ovi drugi imaju minijaturan raspon pažnje i nerazvijenu kontrolu telesnih tečnosti i/ili unutrašnjih glasova.

Uprkos tome, skoro svako od nas je pokušao da uživa u obroku i pored jadikovanja petogodišnjaka za susednim stolom, znajući da ako pukneš na tako malu osobu u javnosti ostaćeš obeležen kao zli psihopata kome treba zabraniti izlazak zauvek.

Ali misija vlasnika jednog restorana u Australiji da razdvoji decu i restorane imala je iznenađujuće dobre rezultate.

Restoran Flynn's u malom Australijskom gradu Jugabura u Kvinslendu dospeo je na naslovnice kada je glavni kuvar i vlasnik Liam Flin zabranio ulazak deci mlađoj od sedam godina.

Na taj potez se odlučio posle preprike sa roditeljima "vrištećeg" i "temperamentnog" dvogodišnjaka koji je ručao u restoranu (hej, svi smo imali takve obroke). Flin je roditeljima predložio da utišaju dete tako što će ga izvesti napolje. Predlog nije prihvaćen i porodica je ubrzo odlučila da ode, a rasprava se završila tako što je majka Flinu rekla da "odjebe".

Roditeljstvo je takvo blaženstvo.

Nedugo potom, Flin je na Fejsbuk strani restorana najavio da će zabraniti ulaz deci mlađoj od sedam godina, navodeći "reakcije gostiju zbog vrištećih beba" koja su bila "samo negativna" kao opravdanje za novu politiku. Takođe je predložio roditeljima da učine sebi "uslugu" i "unajme bebisterku ili da dete koja vrišti udalje iz sobe."

Pročitajte i: Vi ste krivi što vaša deca imaju užasne navike u ishrani

Post se ubrzo raširio društvenim mrežama, sa komentarima koji hvale Flinov pravičan stav u korist svakoga ko bi želeo da u jutarnjoj kafi uživa a da ne mora da trpi trendi tatu na mini skuteru i njegovog četvorogodišnjaka koji pije ekstra penušavi bebićino.

Drugi Flinovo isključivanje mladih gostiju nisu smatrali tako pozitivnim i smatrali licemernom politiku zabrane za decu mlađu od sedam godina dok u restoranu sa zadovoljstvom prima pse svih uzrasta.

Na šta ja kažem: setite se onog puta kada ste vašeg malog rođaka vodili na plivanje i on se upišao u bazen za bebe. Sada pomislite na film Badi, pas košarkaš i setite se koliko radosti Instagram profil psa Marni unosi u vaše svakodnevno postojanje. Znam sa kojom od te dve vrste bih radije podelila obrok.

Rasprava "deca u restoranima ili ne" nije ograničena samo na mali grad u Kvinslendu. Jedna vlasnica restorana našla se u sličnoj neprilici kao Flin, nakon što se suprotstavila roditeljima uplakanog dvogodišnjaka, a diskusija o tome u kojoj meri bi kuvari trebalo da se staraju o "malim švrćama" zapalila se ove nedelje, kada je novo istraživanje pokazalo da 59 odsto roditelja u Britaniji smatra opciju dece u restoranima "glupom".

Ali izgleda da je Flin na tragu nečega svojim "psi pre dece" stavom, jer je njegov restoran upravo dostigao najbolji vikend promet za četrnaest godina od kada je otvoren.

U intervjuu Biznis Insajderu, Flin je rekao da je odluka o zabrani ulaska deci bila "dobra za posao" jer "ljudi mnogo troše, piju dobra vina, i još više troše."

"Imali smo nekoliko mama i roditelja koji smatraju da je to direktna diskriminacija, ali uglavnom su pozitivne reakcije. Dobio sam mnogo podrške i mnogo roditelja nam je prišlo govoreći da je to dobra stvar", dodao je.


Pogledajte naš dokumentarac "Stondirana deca":


Pogled na Flinove nedavne Tripadvisor recenzije koje podržavaju ove scene veselih roditelja, konačno oslobođenih okova portikli i piletine-aviona. Jedan komentar u recenziji naglasio je "hrana je ukusna, usluga odlična i nema dece koje vrište dvadeset minuta." dok je drugi jednostavno napisao: "Nema beba, odlično! Moj pas je dobrodošao, Sjajno!!!"

Sa ovim uzvičnicima punim ekstaze zbog nedostatka dece nema rasprave.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu