Novi Pazar korona virus
Autor svih fotografija:Irfan Ličina
vanredno stanje

Pravo je čudo da Novi Pazar nije ranije imao više obolelih od Covid-19

Prvi slučajevi su se pojavili u Novom Pazaru posle podužeg ignorisanja mera distanciranja i izolacije.
06 April 2020, 2:30pm

Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi, ima 120.000 stanovnika i do skoro se odlično držao po pitanju broja obolelih od korona-virusa. Makar zvanično. Ali od vikenda se stanje drastično promenilo, i sa jednog, Novi Pazar je skočio na 12 slučajeva. A gde je 12, tu sutra lako može da bude 50, a prekosutra 100.

Pravo je čudo da je i do sada situacija bila tako čista, mada je verovatnije da razlog počiva u tome što niko nije testiran, a da su zaraženi bili asimptomatični ili imali blage simptome. U svakom slučaju, za razliku od većine gradova u Srbiji, bašte kafića u Novom Pazaru su bile svaki dan pune od ranog jutra pa sve do kasno naveče. Bez obzira na to da li je radno vreme ili je u pitanju vikend, mesto za sedenje se teško nalazilo od otvaranja kafića pa sve do njihovog zatvaranja.

Ulice Novog Pazara su bile prepune ljudi, koji su bez maski i ne poštujući propisano rastojanja sedeli u baštama u centru i bezbrižno ispijali kafe ili šetali gradskim korzoom. Kao da se virus nije pojavio u Srbiji, kao da je ovaj grad imun na virus, ali i na čitavu histeriju od istog koja se svakodnevno širi po celom svetu.

Stariji Pazarci se i dalje najviše odupiru merama borbe koje je Vlada donela jer to znači da ne mogu da posećuju kafečajnice u kojima od ranog jutra ispijaju domaće kafe i čajeve i prepričavaju priče iz svojih mahala i grada.

Mladi su takođe pogođeni ovim merama - i takođe ih slabo poštuju. Vahid, jedan od mlađih Pazaraca sa kojima sam pričao, kaže mi da ne može da se folira da je jedva čekao ovo vreme kako bi sedeo kući i čitao knjige, jer realnost je potpuno drugačija, prošli vikend je ceo dan proveo napolju, šetao kejom reke Raške sa drugarima i nije postojala sila koja je mogla da ga zadrži u svojoj kući.

On, kao i većina njegovih drugara, misli da iza svega ovog stoji neke svetska zavera ali da još uvek ne može da shvati kakva. Da kazne nisu ogromne. siguran je da bi i on i svi koje zna bili još uvek napolju, ali policija sprovodi rigorozne kontrole i po najmanjim sokacima grada.

Straha ima od policije, ali ga izgleda nema od virusa, iako su ulice ovog vikenda bila znatno praznije. U nedelju, zbog policijskog časa, skoro da više nema nikoga. Pijaca ne radi, većina butika je zatvorena, kafići takođe, tako da su i mladi su prinuđeni da ostanu kući.

Odlukom Islamske zajednice Srbije, sve džamije u Novom Pazaru i ovom delu Srbije su zatvorene za molitve, čak se ne obavlja ni molitva petkom, koja je najvažnija moltiva za Muslimane u nedelji. A od pre neku noć se od nastupanja mraka sa minara i razglasa džamija u Novom Pazaru sat vremena upućuju molitve za spas ovog grada i regije od virusa i stanja koje je snašlo Muslimane i sve građane ove zemlje i celog sveta.

U nastavku pogledajte fotografije Irfana Ličine nastale za vreme vanrednog stanja: