nova godina

Zana, Balkanika, Čorba: Za koga je tačno Doček Nove godine u Beogradu

Draga omladino, više sreće sledeći put.

pisao Sara Radojković
29 Novembar 2017, 9:45am

Youtube screenshot

Dolazi Nova Godina, a sa njom i još jedno ubeđivanje gradskih vlasti da sve što rade, rade u najboljem interesu svojih građana. U njihovom interesu je izgradnja megalomanskih fontana koje niko nije tražio, istovremeno renoviranje udarnih saobraćajnih tačaka u gradu, novogodišnja rasveta, ali i sledeći novogodišnji muzički program: Riblja čorba, Aca Lukas, Van Gog, Zana, Željko Samardžić, Balkanika...

Teško je i nezahvalno biti kritički nastrojen prema manifestaciji koja služi za proslavu praznika, isto kao što je biti protiv ukrasne rasvete.

„Ali narod nema ništa, zašto da nam grad ne bude lep, da imaju barem neke radosti u životu“, slušala sam često starije građanke u autobusu dok je trajala prošlogodišnja žučna rasprava u vezi "ukrašavanja grada".

„Ali narod nema ništa, zašto da im Riblja Čorba i Zana ne pevaju za Novu godinu, da se malo provesele?“bila bi verovatno slična teza starijih i na ovu temu. Iako isprva, ovo zvuči kao ispravno razmišljanje, ukoliko bi se malo modifikovalo dobilo bi drugo značenje.

Youtube screenshot

„Ali klinci koji nemaju prebijene pare u džepu i jako vole ovakve manifestacije, treba da se malo vesele uz Zanu, Boru Čorbu i Balkaniku.“ Nešto ovde zvuči pogrešno, zar ne?

Kome su zaista namenjeni ti dočeci Nove godine? Kada se planira bilo koji muzički festival, odnosno manifestacija ovog tipa u svetu, organizator mora da ima jasnu sliku svoje publike i da u svakom trenutku može da obrazloži repertoarski koncept. Naravno, ne mogu uvek da budu baš svi zadovoljni, ali ako omladina preko noći nije krenula da seče vene na Čorbu, Balkaniku i Zanu najbolje je da ide negde drugde.

Ako bismo hipotetički rekli da je doček namenjen recimo Bugarima, logično bi bilo dovesti Lepu Brenu, ako bi ovaj događaj bio namenjen omladini zar na trgu ne bi trebalo da budu Rasta, Kendi, Who See, Sara Jo, Maya Berović?

Ali hajde da se izađemo iz kruga hipoteze i pogledamo ko će zaista biti zadovoljan ovom listom. Starije gospođe, osmi mart će proslaviti nešto ranije jer je Željko Samardžić. Zana je uradila rimejk pesme „Dodirni mi kolena“ ali ubacivanje cela dva bita u staru pesmu zaista nisu revolucija. Uostalom, šta ćemo sa ostatkom opusa? Balkanika jeste snimila poseldnji video spot za IDJ Videos, ali da li je to dovoljno da se uvuče u kožu milenijalsa? I kako uopšte slušatu Čorbu i diviti se njegovom stihotvorenju bez jednog šireg i bajatijeg političkog konteksta za koje nove generacije sigurno nisu nezainteresovane?

Ne smemo zaboraviti naravno ni Ortodoks Keltse i Ničim izazvane koji će 29. svirati na Sava promenadi. Ničim izazvani su zaista ničim izazvano stekli popularnost mladih što potvrđuje možda i MTV nagrada, ali Ortodoksi iz formalina zaista bacaju svoju senku na taj dašak svežine.

Nisam sigurna koga su tačno imali na umu organizatori ove proslave, ali mlade ljude nisu sigurno.

U celoj jednačini preostaje Aca Lukas. I jedini je, koji u kontekstu popularnosti i ciljne grupe, možda može da opravda svoje prisustvo. Njegov lik i delo uvek su spremni za promenu. Vremena dođu i prođu, Lukas izgleda ostaje.

Vremena dođu i prođu ali ćemo mi Novu godinu slaviti kao da želimo da zaustavimo vreme. Pesma „Dodirni mi kolena“, kao u nekom košmaru, zauvek će da ide na ripit a Lukas će se ustoličiti kao večni vladar naše muzičke scene. Draga omladino, više sreće sledeći put.

JOŠ NA VICE.COM:

Još jedno porodično nasilje za guranje pod tepih: Slučaj Aca Lukas

Svi pokloni koje ćeš dobiti za Novu godinu

Kakvi su praznici kada odlučite da ih provedete sami?

Tagged:
Aca Lukas
Zana
Doček Nove godine
Željko Samardžič
Riblja čorba