Kultni heroji: Đani Ćurčić
Sport

Kultni heroji: Đani Ćurčić

Neponovljivi fudbaler iz Besnog Foka.
28 Jul 2017, 7:06am

IME I PREZIME : Saša Ćurčić
DATUM I MESTO ROĐENJA : 14.2.1972, Beograd
SPORT I POZICIJA: fudbal, vezni
KULT JE ZATO ŠTO JE ... : verovatno bio jedan od najtalentovanijih, a i najluđih, u plejadi "party fudbalera" kakvih je Srbija imala za izvoz.

U poslednjih...pa...barem deset godina, Saša Ćurčić je puno puta bio u žiži medija zbog ovoga i onoga. Prvo je bio u onom "Velikom Bratu", pa je bio u "Farmi", pa je bio u "Parovima", pa je snimao reklame, pa je briljirao u nekoliko prilično zabavnih televizijskih nastupa. Sve je to sasvim dovoljno da se zaboravi da je popularni "Đani" u nekom drugom životu zapravo bio - fudbaler. I to jako dobar fudbaler.

Pre nego što je postao rijaliti zvezda, Ćurčić je bio na glasu kao nadareni vezista i veliki kreativac. Naravno, i tada ga je malo pratila reputacija čoveka koji je na "svoju ruku", ali je možda baš i to bilo ključno u tome da ga navijači zavole. I ovde ne govorimo samo o domaćim navijačima - Đani je plenio pojavom gde god se zatekao. Ali krenimo redom.

Rodom iz Besnog Foka, prigradskog naselja Beograda sa leve obale Dunava, Ćurčić je rano iskazao svoj talenat. Sa devetnaest godina je zaigrao za OFK Beograd, i brzo stigao na "radar" većih klubova. Posle dve godine na Karaburmi, stigao je poziv Partizana, i bio je to jedan od onih poziva koji se ne odbija.

Đani je u Partizan stigao za, u njega, pravom momentu. Crno-beli su se taman oprostili od Predraga Mijatovića, prve zvezde šampionskog tima, a klub su napustili i pouzdani prvotimci kakvi su bili Slobodan Krčmarević i Slaviša Jokanović. Ćurčić se odlično uklopio u šampionski tim "Parnog Valjka", napravivši momentalno sjajan vezni duo sa nešto mlađim Draganom Ćirićem. "Ćira i Ćure" bili su pogonski motor ekipe koja je osvojila titulu u sezoni 1993-94 - momak iz Besnog Foka doprineo je trofeju sa sedam golova i brojnim asistencijama za svoje napadače.

Najbolji fudbal svoje karijere Ćurčić je verovatno odigrao u dresu Bolton Vonderersa, ekipe koja je Partizanu na jesen 1995. isplatila milion i po funti za njegove usluge - u ono vreme rekordnu sumu za klub sa severozapada Engleske. Iako su Vonderersi iste sezone ispali iz lige, Đani je impresionirao celu Englesku svojim umećem. Jak sa loptom u nogama, umeo je i da dribla i da doda, a i da pogodi mrežu, o čemu svedoči sedam postignutih golova. Kris Kamara, menadžer Bradford Sitija, ga je nakon kup utakmice u kojoj je srpski fudbaler postigao dva gola nazvao "srpskim Džordžom Bestom". To vam dovoljno govori o tome kakav je Đani bio - kad je hteo. U Boltonu još pamte Ćurčićeve bravure, i rado se sećaju njegovih virtuoznih poteza iz te inače prilično mizerne sezone.

Transfer u Aston Vilu, gde ga je sačekao stari saigrač iz Partizana Savo Milošević, trebalo je da bude sledeći stepenik u perspektivnoj karijeri. Međutim, tu je sve krenulo nizbrdo. Đani je počeo da više razmišlja o provodu, a manje o fudbalu, i stvari su pošle onako kako uglavnom pođu kada se zamene životni prioriteti. Nije pomoglo ni to što je doslovno od samog početka Ćurčić bio u konfliktu sa šefom struke Brajanom Litlom, koga je bivši Partizanovac više puta prozivao putem novinskih izjava.

Nakon dve slabe godine, Vila ga je poslala u Kristal Palas, ali kraj tu nije bio daleko. Đani je potpuno izgubio kompas, i sada je već više bio poznat po raznim ludostima van terena nego po činjenici da je po zanimanju profesionalni fudbaler. Poznata je recimo ona priča da je baš tih godina kupio dabl-deker autobus kako bi u njemu pravio lude žurke. Imao je tu i onu čuvenu izjavu kako ne bi iz Vile otišao ni za "petnaest miliona dolara, ali bi se predomislio kada bi umesto para ponudili petnaest lepih žena iz različitih delova sveta". Ćurčića više niko nije uzimao za previše ozbiljno - na terenu, navijači su gledali lika sa blajhanom plavom kosom i opičenim stajlingom brade i brkova koji se povremeno potrudi da ostavi nekakav utisak. Van terena, slušali su priče o njegovim epskim bahanalijama diljem Birmingema, Londona, ili gde god ga je put naneo.

Iz Palasa je stigao do Njujorka, gde je u dresu Metrostarsa, po sopstvenim rečima, želeo da postane "fudbalski Denis Rodman". Izdržao je nekako celu sezonu, pokušao još jednom na ostrvu, ovaj put kao član škotskog Madervela, ali jednostavno nije išlo. Sa nepunih dvadeset i devet godina objavio je da se povlači iz fudbala.

Godinama kasnije, Đani se ponovo javio, ali ovaj put u ulozi rijaliti zvezde u programima koje smo prethodno spominjali. Mnogi su se tada prisetili pre svega njegovog ekscentričnog karaktera i sklonosti ka naletima ludila, ne nužno i njegovog fudbalskog talenta, koji je svakako posedovao. Pa opet, kada bi pitali navijače OFKe, Partizana, Boltona, pa što ne reći i Palasa i možda ponekog simpatizera Vile jesu li voleli Đanija, oni bi svi u glas rekli da jesu, i da mu sigurno opraštaju sve grehe.

Jer Đani je ipak bio jedan veliki fudbalski šmeker, uprkos svim svojim očiglednim nedostacima. Kris Kamara ga je nazvao "srpskim Bestom", ali on je ipak, po meni, bio više "srpski Gaza" - njih dvojica bili su izuzetno slični. Kada im je bio dan, bili su vredni Madrida i Milana. Ali ti dani nisu prečesto dolazili. Svejedno, navijači imaju posebno mesto u srcu za te "rasejane genijalce", pa još pogotovo ako su po sredi interesantne ličnosti. A Đani to jeste na milion nivoa.

DODATNO GRADIVO : ima dovoljno fudbalskih snimaka na kojima se vidi šta je Đani umeo sa loptom, i Youtube će vam rado pomoći da ih nađete. Ali po meni, definicija Ćurčićeve karijere staje u ovih pedeset sekundi. Prosto predivan spoj genijalnosti i totalne retardacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kultni heroji: Boba Živojinović

Kultni heroji: Haris Brkić

Kultni heroji: Dejan "Rambo" Petković