Reklame
Milenijalsi

Milenijalsi će se razboljevati i umirati brže nego prethodna generacija

Novi izveštaj o zdravstvenoj zaštiti predstavlja mračnu sliku zdravstvene budućnosti milenijalsa.

pisao Hannah Smothers
13 Novembar 2019, 9:32am

Leo Patrici via Getty

U sredu ujutru, Blue Cross Blue Shield objavio je izveštaj na 32 stranice u kome je detaljno analizirano kako će zdravlje milenijalsa (moja ekipa!!!) postati sve gore, a troškovi zdravstvene nege sve viši u narednih 10 godina. Bilo je uživanje čitati ovaj izveštaj, pogotovo u paru sa mojom dobro uigranom jutarnjom rutinom “gledanja u kafu i razmišljanja o tome kako je život prolazan :).”

U uvodu izveštaja, analitičari iz Moody’s Analytics napisali su da su, istražujući “zdravstvene šablone milenijalsa,“ pronašli “nekoliko interesantnig i zabrinjavajućih rezultata.“ Koristeći kombinaciju podataka koje je prikupio Blue Cross Blue Shield, CDC, i podatke iz prethodnih zdravstvenih studija, ovaj izveštaj predviđa da će milenijalsi biti tri puta manje bolesniji, siromašniji i umiraće mlađi nego prethodna generacija, generacija X. Moji milenijalsi ovo predviđaju već godinama, samo bez svih ovih fensi podataka - mi se stalno sprdamo sa našim roditeljima da će nas nadživeti. Izgleda da smo bili u pravu sve vreme!

Ovaj izveštaj odnosi se na dve potencijalne budućnosti: “osnovnu projekciju“, ili ono što je očekivano ukoliko na neki način uspemo da preokrenemo pravac u kome smo krenuli; i daleko strašniju “suprotnu projekciju“, odnosno ono što bi moglo da se desi ukoliko nastavimo da se krećemo mračnim putem destrukcije. Sudeći prema ovoj suprotnoj projekciji, milenijalsi mogu da očekuju najmanje četrdesetoprocentni porast stope smrtnosti u poređenju sa generacijom X istih godina. Mi (a kad kažem “mi,“ mislim na moju mučenu generaciju i sebe) takođe možemo očekivati i da platimo naše zdravstveno za trećinu više nego prethodna generacija kada je bila naših godina. I ovo je apsolutno katastrofa.

Krupni ekonomski plan deluje kao nešto čemu milenijalsi daleko manje “doprinose.“ A zbog toga što je očekivano da ćemo biti češće bolesni, takođe se manje očekuje i da ćemo biti dobri na svom poslu - jer, kako se ispostavlja, bolešljivi ljudi nisu toliko “produktivni.“

Analitičari su ovo identifikovali kao “zdravstveni šok,“ fenomen koji se može uporediti sa Vijetnamskim ratom i krizom povezanom sa ubrzanim širenjem HIV virusa i AIDS-a. Analitičari su kao hipotezu izneli pretpostavku da se ova generacijska razlika može jasno videti u problemima povezanim sa “bihejvioralnim zdravljem,“ odnosno u pojavama kao što su depresija, hiperaktivnost (anksioznost, ADD i ADHD), i zlopotreba supstanci. Između 2014 i 2017, stope depresije i hiperaktivnosti porasle su za trideset odsto u okviru generacije milenijalsa. U poređenju sa generacijom X, milenijalsi između 30 i 39 godina imaju manje šanse da umru od dosadnih starih stvari kao što su bolesti srca i kancer, ali imaju veće šanse da umru od slučajnog predoziranja, samoubistva ili ubistva.

Dakle, fizički govoreći, zapravo smo zdraviji od prethodnika, ali statistički to nije važno. Gutamo tabletice, hodamo tih 10,000 koraka svakog dana, i tretiramo šećer kao da je otrov, a i dalje smo previše depresivni; to rešavamo supstancama koje bi mogle da nas ubiju (što i hoće); i užasno smo anksiozni pored svega toga. Sumirano, analitičari kažu da ćemo puno platiti zbog ovih problema, što će samo doprineti tome da budemo još manje zdravi.

Kao milenijalka koja ide da džogira skoro svako jutro, pokušava da bar nekoliko večeri nedeljno ne pije, jede balansirani ručak nagnuta nad stolom, i koja trenutno u inboksu ima jedan nepročitani mejl od same sebe sa naslovom “terapeuti“... ne znam ništa o problemima koji su navedeni u ovom izveštaju, lično. Ipak, puno sreće želim vama, ostalim jadnicima, vidimo se u paklu!

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
Mladi
Zdravlje
životni vek