Reklame

Ova baka stara 89 godina pravi genijalne selfije

Kratka karijera Kimiko Nišimoto ima neverovatne rezultate.

pisao Nicole Clark
01 Jun 2018, 8:12am

Skrinšot Instagram

Kimiko Nišimoto počela je da fotografiše 2001, kada je imala 72. godine, u narednim godinama je ostvarila karijeru na kojoj joj zavide fotografi amateri širom sveta. Kako piše Japan Times, pre nego što je krenula na kurs fotografije i obrade fotografija - koje vodi njen najstariji sin, direktor fotografije u dizajn studiju Jubijuku - ona nije dotakla foto aparat. Ali Nišimota - bivša frizerka, profesionalna biciklistkinja i domaćica - postala je umetnik u kasnim godinama. Danas ona ima 89 godina i više od 100.000 pratilaca na Instagramu i imala je prvu samostalnu izložbu 2011. godine u Muzeju umetnosti prefekture Kumamoto.

“Samo želim da radim nešto zabavno” rekla je Nišimoto za Japan Times u februaru. “Što se mene tiče, život je zabavan. Pogledam po kući, i uvek nađem zabavne stvari za fotografisanje.”

Nišimotin rad se uglavnom sastoji iz bizarnih autoportreta. Pozirala je kao žaba, medved, zec, u kostimima, fotografisala je sebe u kesi za đubre kako lebdi vazduhu i visi sa štrika. Koristila je različite tehnike kako bi uhvatila sebe kako uzleće na metli, juri demone u svojim kolicima, ili je gaze kola dok opušteno čita novine.

Deo zadovoljstva koje osećate dok gledate njen rad je zbog toga što se vidi koliko je srećnom čine fotografije. Njene fotografije deluju pristupačno, kao nešto što mislimo da bismo mogli da stvorimo. Ove fotografije su povezane sa svakodnevnim životom Nišimoto i povrh toga što su apsurdne, deluju intimno - imate osećaj da je poznajete i šta joj je u glavi.

Nišimotin rad prikazan je nedavno u galeriji Epson u Tokiju. Njene fotografije objavljene su i knjizi. Trenutno kači fotografije otprilike jednom nedeljno.

Nišimoto kaže da joj je fotografija pomogla da se pomiri sa smrću supruga, i vidi je kao hobi kojim će se baviti do kraja života. "Ako ikada postanem vezana za krevet, nastaviću da fotografišem ležeći, čak i ako to bude značilo da ću fotografisati plafon", rekla je Nišimoto za Japan Times. “Nikada neću ispustiti moj foto aparat".

Pratite Nikol Klark na Tviteru.

Tagged:
japan
Instagram
fotografije
Kultura
σέλφι