Umetnost

Tinejžer koristi veštačku inteligenciju da stvori bizarne i nadrealne aktove

Nismo sigurni da li bi Robertove fotografije trebalo da otvarate dok ste na poslu.
02 April 2018, 10:53am
Fotografija dobijena ljubaznošću autora

Za Robbija Barata, lepota je u veštačkoj inteligenciji posmatrača. OK, lepota jeste širok pojam, ali ove neuronske mreže satkane od golih tela su definitivno fascinantne na čudnovat način.

Barat, koji je nedavno završio srednju školu u Zapadnoj Virdžiniji, je napravio neverovatne slike tako što je hiljade klasičnih akotova koje je preuzeo sa WikiArt ubacio u generativnu mrežu zvanu Generative Adversarial Network (GAN). GAN koristi sistem neuronske mreže, takozvani “generator” i “diskriminator” kako bi kreirao nove verzije slika koje kombinuju klasičnu umetnost i vrtlog modernosti.

Kada je ranije testirao tehniku na pejzažima, Baret (koji je u prošlosti napravio viralni projekat koji je za temu imao Kanje Vesta) kaže da je GAN uspeo da stvori jako uverljive konpozicije sa određenim nadrealnim detaljima. U ovom eksperimentu sa aktovima, neuronska mreža je odbila da izađe iz svoje "Dali" faze.

"GAN nije uspeo da nauči kako da napravi realistične aktove," napisao mi je Baret putem e-mejla. "Diskriminator deo GAN-a nije uspeo da napravi razliku između gomile mesa čudnog oblika i ljudi, i kada je generator "shvatio" da može da "hrani" dikriminator "mesom čudnog oblika", obe mreže su samo prestale da uče kako da slikaju realistično."

Iako rezultati mogu da budu gadni ljudima, Baret se nada da će svi uvideti potencijal umetnosti stvorene uz pomoć veštačke inteligencije.

"Verujem da će sledeći veliki umetnički pokret biti nekako vezan za veštačku inteligenciju. Kao kada smo stvorili kamere, i kada se umetnost pomerila od realizma kao apstrakciji i impresionizmu," kaže on.

Baret živi u San Francisku i radi na različitim projektima veštačke inteligenciji sa kompanijom Nvidia od kada je završio srednju školu. Rekao je da se nada da će uskoro moći da radi u laboratoriji za istraživanje Stenford univerziteta, ali takođe želi da jednog dana pohađa umetničku školu.

Možete videti još aktova koje je napravio uz pomoć veštačke inteligencije na njegovom Github profilu, i da ga pratite na Tviteru.

Reklame